ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άνοιξε ο τουρισμός

0

Ξέρω καλά με πόση αγωνία περιμένουν οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό, να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, παρά τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Και με δεδομένο το πόσο άσχημα πήγαν και την περσινή σεζόν, μπορούμε να τους καταλάβουμε.

Είτε μικρός, είτε μεγάλος, οποιοσδήποτε ασχολείται με τον τουρισμό, έχει κάνει τα κουμάντα του, τις όποιες επενδύσεις του, που ασφαλώς χρειάζονται τα καταλύματα τους και φυσιολογικά προσδοκούν να καταφέρουν να βγάλουν ένα κάποιο κέρδος για την επιβίωση τους. Μερικά πράγματα είναι τόσο απλά για να τα καταλάβει κάποιος, αρκεί να έχει τη διάθεση να το κάνει.

Και βέβαια, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Όπως ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, ιδιαίτερα για τους βορειοευρωπαίους που προφανώς τους λείπουν, από την καθημερινή τους ζωή. Αλλά, αρκούν αυτά, από μόνα τους, για να αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση;

Προφανώς όχι! Χρειάζεται και μια καλή ψυχολογία. Χρειάζεται και ένα χαμόγελο αληθινό στο καλωσόρισμα και κατά την παραμονή. Χρειάζεται ανθρώπους, που πίσω από τις μάσκες, να έχουν αυτή την καλή διάθεση.

Θα τα βρουν όλα αυτά οι τουρίστες; Και δεν αναφέρομαι στις μεγάλες τουριστικές μονάδες, όπου εκεί τα πράγματα λειτουργούν πιο επαγγελματικά, αφού όσοι υπηρετούν εκεί, έχουν λάβει μια στοιχειώδη εκπαίδευση και ενδεχομένως να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.

Το ίδιο ζήτημα θα αντιμετωπίσει και εκείνος που έχει μερικά δωμάτια να εκμεταλλευτεί και περιμένει πώς και πώς να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζειν.

Είμαι βέβαιος πως δεν υπάρχει κανείς που να μην αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, τουρίστα. Πες τε για λίγο πως ξεπερνάτε όλα τα οικονομικά εμπόδια και καλείστε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας κάπου που ονειρευόσαστε να πάτε. Τι προσδοκάτε από αυτό;

Πρώτα – πρώτα να ξεφύγετε από όλα όσα σας προέκυψαν τους τελευταίους έξι μήνες από τον εγκλεισμό της καραντίνας για την πανδημία Covid-19. Και δεν μιλώ για τους νέους, επειδή όλοι περάσαμε από αυτό το στάδιο και ξέρουμε λίγο – πολύ πώς λειτουργούν όταν λένε «θέλω να διασκεδάσω».

Λέω και για τους κάπως μεγαλύτερους, τους πιο συνειδητοποιημένους τουρίστες και καταναλωτές. Τους φαντάζεστε με τη μάσκα παντού να απολαμβάνουν στιγμές… ανεμελιάς και να βλέπουν επίσης απέναντι τους τα γκαρσόνια να τους περιποιούνται και να του σερβίρουν, έτσι;

Ακούμε συχνά ότι τα καταλύματα πρόκειται να ανοίξουν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και καλά κάνουν. Αλλά απ’ την άλλη, κάντε το εικόνα όλο αυτό και βάλτε τον εαυτό σας εκεί να κάνει… διακοπές. Προσωπικά θα με δυσκόλευε πολύ…

Φυσικά είμαστε τόσο διαφορετικοί… Αυτό που εμένα μου δημιουργεί πρόβλημα, σε άλλον μπορεί να μη δημιουργεί κανένα. Ποιος όμως δεν θα λάβει υπόψη του τις συγκεκριμένες δυσκολίες;

Χωρίς να είμαι ο ειδικός, αλλά με την απλή λογική που μας έχει σώσει πολλές φορές από μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα, θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα που είμαι βέβαιος πως αν κάνουμε χρήση θα βοηθήσουν, ώστε η φετινή καλοκαιρινή σεζόν να καταγραφεί ως θετική.

Λίγο νερό στο κρασί, θα έκανε καλό. Δηλαδή θα έκανε καλό να χαμηλώσουν φέτος τις τιμές πόρτας που είχαν ως πέρσι. Ειδικά για τους Έλληνες που δεν είναι μαθημένοι ακόμα να κλείνουν, μέσω ξένων οπερέιτορς, στη μισή τιμή. Ας καλοδεχτούν με χαμόγελο του φετινούς πελάτες τους και ας «χτίσουν» πάνω τους το αύριο της δουλειάς τους.

Ας μην τους διαφύγει μια μεγάλη αλήθεια: Όπως είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτούς, έτσι είναι δύσκολα για όλους καθώς μετά τη σκληρή υγειονομική κρίση της πανδημίας έχουμε μπροστά μας μια, επίσης πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, ίσως και μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008.

Μην περιμένουν από τη φετινή σεζόν να βγάλουν όλα τα σπασμένα. Θα ήταν σκέτη αυτοκτονία, επαγγελματική. Ούτε να ξαναδούν τον Αύγουστο ως φουλ σεζόν. Δεν μπορεί, αντικειμενικά, να υπάρχουν τέτοια πράγματα στις μέρες μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ