ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εξ’ ονόματος...

0

Ας προσεγγίσουμε σε άλλο σύμφωνο, το Δ (τυχαία επιλογή) και στον ονοματολογικό πλούτο που περικλείει. Περί Σαίξπηρ μου έγινε μια παρατήρηση σ΄ένα από αυτής της ομάδας κείμενο. Να συμπληρώσω σαν απάντηση στα περί χρονολόγησης του Σαιξπηρικού Βασιλιά Ληρ στην Αγγλία (εικάζεται τάχα το 800 π.Χρ). Έλεος! Το Λονδίνο ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 50 μ.Χρ. ΜΕΤΑ Χρ. Ως τότε φορούσαν προβιές και τρώγανε σχεδόν ωμό το κρέας. Οι Ρωμαίοι τα αφηγήθηκαν. Ως πόλη πρωτεύουσα ορίζεται το 600μ.Χρ. Μετά Χρ. Επανιδρύεται (το ισοπέδωσαν οι Βίκινγκς) τον 9ο αι. από τον Άλφρεντ. Το 1066 το σαρώνουν οι Νορβηγοί. Το 1100 μ.Χρ είχε 20.000 κατοίκους. Το 1210 κτίστηκε η πρώτη γέφυρα στον Τάμεση! Το 1500 είχε 50.000 κατοίκους σε παράγκες και τρώγλες η συντριπτική πλειοψηφία, χωρίς ήλιο και καθαριότητα, εξού και οι πανδημίες. Αλλά και το 1666 καταστράφηκε από φωτιά το 80%. Ίδιο χρόνο η πανούκλα αφάνισε το 1/5 του πληθυσμού.Εναπομέναντες, 240.000 κάτοικοι.

Πού άραγε, ποιος, πώς ανιχνεύει το 800 π. Χρ;;; Ποιοι βασιλείς;

Στο Ελληνικό Δ λοιπόν, πασίγνωστος ο Δαίδαλος (δαιδάλω = εργάζομαι ευφυώς) της Κρήτης που ήλθε εξ’ Αθηνών. Τα επιτεύγματά του με γνωστότερο την πτήση, μόνο όσα γνωρίζουμε, είναι άπειρα και καταπληκτικά. Από τον Λαβύρινθο ως τα ρομπότ. Δαμασκός. Ιδρυτής της ο Δαμασκός, ήρωας της Αρκαδίας γιός του Ερμή. Αυτός που δαμάζει. Μητέρα του Περσέα η Δανάη και του Δαναού του Άργους οι Δαναοί 50 Δαναΐδες και ο πίθος τους, νύμφες για τις οποίες γράψαμε σε προηγούμενο. Όπως και για τον ΔάρδανοΔαρδανέλια του Βοσπόρου μέχρι σήμερα.

Αρχαίος δήμος της Αττικής η Δεκέλεια, γενάρχης των Ελλήνων και πατέρας του Έλληνα ο Δευκαλίων, του κατακλυσμού (ΟΧΙ του Νώε). Δήλος η φανέρωση, η εμφάνιση της νήσου για να γεννηθεί ο Απόλλωνας, το ιερότερο σημείο της Ελλάδος, το σημείο με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια του έτους στον κόσμο, στις Κυκλάδες. Δή-μητρα (Δη = γη + μήτρα=μητέρα) η θεά της γεωργίας, τα δημητριακά ως σήμερα, εκ της μήτρας γης, μητέρα της Περσεφόνης. Δημήτριος το αρσενικό. Δημόκριτος από τα Άβδηρα της Θράκης (4ο αι.). Η ατομική θεωρία. Συναγωνίζεται με μια δεκάδα παρομοίων του τον τίτλο του μεγαλύτερου φιλοσόφου – επιστήμονα (Έλληνες και οι 10). Δημοσθένης Δημοχάρης ίδιας εποχής ρήτορες στην Αθήνα, ο πρώτος και πολιτικός.

Περίφημος ο Διαγόρας. Ολυμπιονίκης από τη Ρόδο, ο Διάκος Αθανάσιος κατά εξαίρεση αιώνων και χιλιετιών εκείνο το παλληκάρι. Ο Δίας – Ζευς(=ζεύξη, αυτός που δίνει ζωή).

Ο Διγενής Ακρίτας του θρύλου, της ιστορίας και των μύθων, των επών, των εποποιϊών και των τραγουδιών στον Ελληνικό μεσαίωνα. Κι΄άλλοι με το όνομα Διογένης πλην του κυνικού φιλοσόφου που θαύμασε και ο Αλέξανδρος, ο Κρης Απολλωνιάτης του 5ου αι, ο Στωικός εκ Βαβυλώνος και ο Λαέρτιος, μέγας μετά Χρ συγγραφέας. Από τη Σικελία και ο ιστορικός Διόδωρος. Από τους ωραιότερους ήρωες όλης της Ιλιάδας, βασιλιάς του Άργους,ο Διομήδης, κυνήγησε την Άρτεμη και πλάκωσε στο ξύλο τον Άρη, τον έκανε να τρέξει στον Δία για προστασία. Λαμπρός ο Διόνυσος, θεός του οίνου, της γονιμότητας, τα Διονυσιακά Μυστήρια, γιός του Δία και της Σεμέλης. Οι Διόσκουροι ήταν δίδυμοι, αδελφοί της ωραίας Ελένης, στους Αργοναύτες, γιοί του Δία και της Λήδας. Κάστορας και Πολυδεύκης. Θα συνεχίσουμε με το Δ. Μια πρόγευση ας πάρουμε από το Ε.

Εκάβη η υπέροχη. Σύζυγος του Πρίαμου της Τροίας. Με το όνομά της μια από τις τραγωδίες του Ευριπίδη. ΚΑΙ αυτή με Ελληνικό όνομα, μητέρα των γνωστών Έκτορα(ο κατέχων) – Πάρι (παρά + ις=δύναμις). Η γνωστή Εκάλη ήταν ηρωίδα και Δήμος της Αττικής εκεί που είναι και σήμερα. Όμως ο Εκαταίος ήταν ιστορικός και γεωγράφος από την Μίλητο. Εκαταίος και ο λεγόμενος Αβδηρίτης, από τα Άβδηρα Θράκης, φιλόσοφος 4ου αι. π.Χρ. Μεγαλείο και η Εκάτη. Θεά του φωτός της σελήνης, των νεκρών, των... φαντασμάτων (τα αντιπροσώπευε θεότητα!), της μαγείας εν γένει. Κόρη του Δία μάλιστα, κατ’ άλλον μύθο του Περσέα και της Αστερίας.

Πάλι τέρατα, οι Εκατόγχειρες, ό,τι δηλώνει το όνομά τους, 100 χέρια, τρεις γίγαντες, γιοί του Ουρανού και της Γαίας, προσέξτε κι εδώ όσα συμβολίζουν οι τρομεροί γονείς. Εκατομβαίων μήνας του καλοκαιριού, ελάχιστοι λαοί είχαν χωρίσει μήνες εποχές, ημερομηνίες, έτη κλπ. Το Εκατόμπεδον ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη, μεταξύ Παρθενώνα και Ερεχθείου. Και φθάνουμε στον απαράμιλλο και αψεγάδιστο Έκτωρ Αρχηγό των Τρώων, του Πρίαμου και της Εκάβης για τον οποίον ήδη είπαμε πολλά. Συναρπαστικό το βιβλίο γι’ αυτόν της μακαρίτισσας Ελληνίστριας Ρομιλύ. Η Ελαία ήταν επίνειο της Περγάμου στη Μ. Ασία, με δική της έξοχη ιστορία. Της Φωκίδας πόλη η Ελάτεια. Κένταυρος ο Έλατος, τον σκότωσε ο Ηρακλής. Ελαφηβολιών ονομαζόνταν ο ένατος μήνας στο Αττικό ημερολόγιο, μέσα Μαρτίου – Απριλίου. Και η Ελέα γνωστή πόλη της Ιταλίας των μεγάλων αποικιστών και θαλασσοπόρων – εξερευνητών, των Φωκαέων της Μ. Ασίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ