ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πιο σκληρά μέτρα

0

Έως και περιττή θα θεωρούσε κάποιος την 6ωρη έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την Τετάρτη 3/3 η οποία, σύμφωνα με την Κυβέρνηση κατέληξε στην εισήγηση ότι αρκούν κάποιοι επιπλέον περιορισμοί στη χρήση των sms 2, 4 και 6, για να ανακοπεί η επέλαση του κορονοϊού και η σφοδρή πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική.

Κι αυτό είναι το κακό… Η Πολιτεία μιλούσε για αναζήτηση έξυπνων μέτρων και τελικά κατέληξε σε ημίμετρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως τονίζουν πολλοί, καθώς έχουμε δει πώς εφαρμόζονται όλα αυτά στη ζωή μας.

Οι αναφορές του υφυπουργού κ. Χαρδαλιά, ενισχύουν την άποψη ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κάθε άλλο παρά αποτελεσματικά μπορεί να είναι. Κι αυτό γιατί πολύ απλά, η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ήδη αρχίσει και με ήπιες αντιδράσεις, δεν ανακόπτεται.

Έτσι κι αλλιώς ακόμη και αν επιβάλλονταν αντί γι’ αυτά ένας απόλυτα αυστηρό κατ' οίκον περιορισμός, για τις επόμενες 7-10 ημέρες θα βλέπαμε έξαρση της επιδημίας. Από την περσινή εμπειρία μπορούμε πια, να το πούμε με βεβαιότητα.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί στην πράξη και ο καθένας μας μπορεί να το επιβεβαιώσει, αρκεί να είναι αντικειμενικός…

Τώρα το ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι αφορά τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Που συνεχώς αυξάνουν φέρνοντας στα όρια του το ΕΣΥ και τις ήδη υπάρχουσες, διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας.

Σύμφωνα με κύκλους της επιστημονικής κοινότητας, είναι θέμα πλέον ελάχιστων ημερών να δούμε τα κρούσματα να προσεγγίζουν τα επίπεδα του Νοεμβρίου, τις διασωληνώσεις να ξεπερνούν τις 500 και φυσικά την αύξηση των θανάτων. Η επανάληψη της κατάστασης που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη αναμένεται να επαναληφθεί και στην Αττική.

Και το χειρότερο είναι πως και η Κρήτη μπαίνει πια σ’ αυτό το χορό, με «κόκκινο» όλους του νομούς, ενώ το Ηράκλειο είναι σε «βαθύ κόκκινο»… Ο τρόμος και η ανησυχία είναι διάχυτα παντού…

Όπως εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, η εκτίναξη των κρουσμάτων στα 2700 την περασμένη Τετάρτη, θα φανεί ως πίεση στο σύστημα υγείας σε περίπου δύο βδομάδες από σήμερα. Αρκεί να δει κανείς την πορεία των κρουσμάτων 4 μήνες πριν, για να διαπιστώσει ότι η επιδημία κινείται με ανάλογο τρόπο. Και μάλιστα διαφαίνεται μια πιο εκθετική αύξηση.

Ο τελευταίος μέσος όρος κρουσμάτων που έχουμε στη διάθεση μας από τον ΕΟΔΔΥ σε 7ημερη βάση ήταν πάνω από 1800 όπως και στις 4 Νοεμβρίου. Παράλληλα ο αντίστοιχος μέσος όρος διασωληνώσεων ήταν λίγο πάνω από 390 όπως και στις 18 Νοεμβρίου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι διασωληνώσεις ανέβαιναν ραγδαία μετά τις 18 Νοεμβρίου ενώ ήδη τα κρούσματα είχαν αρχίσει να μειώνονται. Σήμερα τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό δείχνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διασωληνώσεις θα κινηθούν επίσης εκθετικά ανοδικά.

Επίσης μια διαφορά με τον Νοέμβριο είναι πως τότε τα ιδιαίτερα πολλά κρούσματα ήταν σχετικά περιορισμένα στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ τώρα είναι στην Αττική αλλά και σε πάρα πολλές άλλες περιοχές, όπως και στην Κρήτη.

Πολλές φωνές επιστημόνων σημειώνουν πως η μη επιβολή ενός καθολικό lockdown από την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θα αποτελούσε σφάλμα, καθώς εφεδρείες για το σύνολο της χώρας δεν υπάρχουν.

Ωστόσο να λάβουμε υπόψη και τις… δεσμεύσεις που έχει η κυβέρνηση, απέναντι σε μια χώρα όπου οι πολίτες της αισθάνονται την ανάγκη να τηρούν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης, της Καθαρής Δευτέρα, της Αποκριά του, του Πάσχα, μπορούμε να αντιληφθούμε σε πιο βαθμό θα δοκιμάζονταν η σχέση της με τους ψηφοφόρους τους, από μια μακρά απαγόρευση.

Γι’ αυτό για άλλη μια φορά θα τονίσω την ανάγκη ο καθένας από μας να τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, χωρίς να μπαίνουν άλλου είδους εμπόδια… Το ξέρω, δεν είναι πάντα εύκολο και έχουμε κουραστεί ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε και άλλη επιλογή. Μ’ αυτή θα πορευτούμε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει… Ας το συνειδητοποιήσουμε και ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ