ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μακρύς ο δρόμος

0

Παρακολουθούμε ότι έχει σχέση με τους εμβολιασμούς, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς... Μόλις έχουν πάρει σειρά, οι άνω των 85 ηλικίας συνάνθρωποι μας. Ακολουθούν τους γιατρούς και νοσοκομειακούς. Τους πολιτικούς που εμβολιάζονται δίνοντας τη σχετική φωτογραφία στη δημοσιότητα, δεν τους υπολογίζουμε. Προφανώς είναι μια εντελώς ξεχωριστή ομάδα...

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: 107.335 εμβολιασμοί είχαν πραγματοποιηθεί ώς την ημέρα που γράφτηκε αυτό κείμενο στις 20/1/2021. Και 105700 άτομα είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

Και υπάρχει μια πολύ καλή εφαρμογή που μπορείτε να τη βρείτε πατώντας στο διαδίκτυο της διεύθυνση https://emvolio.gov.gr/ Εκεί θα βρείτε πολύ αναλυτικές πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που γίνονται, σχετικά.

Επίσης, μπορείτε να δείτε τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε προκειμένου να εμβολιαστείτε, αν το επιθυμείτε, όταν θα έρθει η σειρά σας, ανάλογα με την ηλικία σας.

Αντί, λοιπόν, να ακούτε τον κάθε άσχετο, καλό είναι να αφουγκραστείτε τι έχουν πουν οι ειδικοί, οι γιατροί, οι επιστήμονες. Θα μάθετε το αυτονόητο, ξεκινώντας από την αρχή: Σε τι χρησιμεύουν τα εμβόλια;

Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.

Ορισμένες από τις νόσους, έναντι των οποίων μας προστατεύουν τα εμβόλια:

Ηπατίτιδα Α και Β, Τέτανος, διφθερίτιδα, κοκίτης, Μηνιγγίτιδα, Μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), Γρίπη, Ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, Πολιομυελίτιδα, Τέτανος, Φυματίωση

Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώδη νόσο σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς. Οι ομάδες αυτές επωφελούνται από τον εμβολιασμό των άλλων, διότι κατά αυτόν τον τρόπο, η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί στην κοινότητα.

Απαιτείται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω συλλογική ανοσία. Όταν μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται, οι αλυσίδες λοιμώξεων διακόπτονται.

Ο εμβολιασμός, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας περισσότερων ανθρώπων, βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των ασθενειών στους ανθρώπους και ελαφρύνει την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διατεθούν πόροι για την καταπολέμηση άλλων νόσων, όπως ο καρκίνος ή η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19, ξεκίνησε. Το εμβόλιο είναι στα χέρια μας. Εγκεκριμένο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον EMA (European Medicines Agency) και τον FDA (US Food and Drug Administration).

Ο εμβολιασμός, είναι δωρεάν για όλους. Στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Από την άλλη συνεχίζουμε να ακούμε και είναι πολύ σωστό, ότι το να αποφασίσει κανείς αν θέλει να κάνει ή όχι το εμβόλιο είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση, με ευθύνη για τον εαυτό μας, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Και επειδή πολλοί σπεύδουν να ρωτήσουν, άλλοτε καλοπροαίρετα κι άλλοτε όχι, "εσύ θα το κάνεις;" σας λέω ότι, θα ρωτήσω τον γιατρό μου και αν η κλινική μου εικόνα μου, επιτρέπει και μου πει ναι, ασφαλώς και θα το κάνω...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ