ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένας κόσμος άνω κάτω

0

Παρακολουθώ όσο κι εσείς, φαντάζομαι, τη διεθνή πολιτική σκηνή… Και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, όταν επιθυμείς να ζεις την κάθε στιγμή, ρεαλιστικά, λογικά ώστε να είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τι συμβαίνει και σε ποιο σημείο στο ρεύμα του χρόνου βρισκόμαστε.

Είναι φυσικό λοιπόν να τραβά το ενδιαφέρον μας το τι συμβαίνει αυτή την ώρα στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Κι ακόμα δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, από την «αυθόρμητη» κινητοποίηση υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου κ. Τράμπ στο Καπιτώλιο.

Η δυσκολία, στο να κατανοήσουμε όλο αυτό βρίσκεται στο γεγονός ότι μάλλον δεν είχαμε δει ξανά κάτι τέτοιο τα τελευταία 150 χρόνια στη σύντομη ιστορία αυτής της χώρας… Οι ίδιοι, οι Αμερικανοί (και μιλάμε για τους ηγέτες της χώρας) θεωρούν τον εαυτό τους ως τη χώρα που σε συνεργασία με την Αγγλία, διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου.

Βέβαια η ζωή, κάθε στιγμή αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι ίδιοι. Μια ισχυρή χώρα θα έπρεπε να είναι σε θέση να διαχειρίζεται κρίσεις όπως αυτή, με ένα  τρόπο πιο αποτελεσματικό, ίσως ακόμα και πιο διακριτικό. Αλλά οι εικόνες που είδαμε «ζωντανά» από την τηλεοπτική κάλυψη, μάλλον σε… τριτοκοσμική χώρα παρέπεμπαν…

Τα χρόνια της θητείας του κ. Τράμπ ως… πλανητάρχη «έδειξαν» έναν εντελώς ασταθή και μη ισορροπημένο ηγέτη… Ακόμα και η εκλογή του με τον τρόπο που έγινε, ήταν ιδιαίτερη.

Και το τοπίο μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς, ενώ σε λίγο έχει οριστεί η ορκωμοσία του νέου προέδρου κ. Μπαντέν. Επιπλέον έχουμε μπροστά μας μια επίθεση σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κορονοϊό Covid-19 και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου τα νούμερα των νεκρών μοιάζουν τρελά, σχεδόν εξωπραγματικά!

Δείχνουν όλα αυτά τη στόφα ενός σοβαρού κράτους που θέλει να έχει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο; Προσωπικά έχουμε τις ενστάσεις μας. Αλλιώς το είχαμε όλο αυτό στο μυαλό μας…

Είναι και οι παρεπόμενες εξελίξεις που έφερε μπροστά μας η επικαιρότητα. Δείτε τα τελευταία: Ο κ. Τράμπ με απόφαση της Βουλής, κατά πλειοψηφία, πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη!

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι εάν ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος στη δίκη του, που αναμένεται να διεξαχθεί στη Γερουσία, θα κατατεθεί πρόταση να διεξαχθεί χωριστή ψηφοφορία προκειμένου να στερηθεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα διά παντός.

Η Βουλή λοιπόν, παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στη Γερουσία, δυνάμει του αμερικανικού Συντάγματος, επαφίεται πλέον να τον δικάσει.

Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει, αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. Φυσικά ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Μπαιντέν ότι μετά την ορκωμοσία του, η Βουλή θα πρέπει να ασχοληθεί με άλλα πιο σοβαρά ζητήματα από αυτό.

Κατανοητό ως ένα βαθμό. Προσπαθεί να κάνει το κλίμα λίγο καλύτερο και κυρίως να μην γίνει εμφύλιος μέσα στη χώρα, κάτι που, στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλη και μάλιστα από το εσωτερικό. Κι όταν αυτό συμβαίνει στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα να επιβάλλουν, όπως το έκαναν κάποτε, αυτή την αντίληψη σε άλλες χώρες, όπως έκαναν με τη δύναμη της ισχύς τους, μέχρι σήμερα.

Το γυαλί ράγισε… Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να σπάσει. Ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι νομίζουν ότι ο ρόλος του χωροφύλακα του κόσμου τους αρμόζει. Όπως έδειξε η ζωή, τα πάντα μπορούν αν αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ