ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυο μήνες καραντίνα

0

Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν για να πέσουν οι ημερήσιες διαγνώσεις λίγο πάνω από τις 600. Η μέρα αυτή μου θύμισε την 20η Οκτωβρίου, όταν είχαν καταγραφεί 667 νέα περιστατικά, και είχε σημάνει… συναγερμός καθώς επρόκειτο για “άλμα” και υψηλή καταγραφή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η επιδημία πήρε την “ανηφόρα” φτάνοντας έως και περισσότερα από 3000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο Νοέμβριο και οδηγώντας τη χώρα αναγκαστικά στο δεύτερο lockdown.

Πλέον, και μετά από μεγάλη αντίσταση, το δεύτερο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε φάση ύφεσης. Τα 693 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ πρέπει κατά τους ειδικούς να εκτιμώνται με βάση τον αριθμό των τεστ που για τη επιδημιολογική έκθεση ανήλθε σε 15792 (σύνολο μοριακών ελέγχων και rapid tests).

Με δεδομένο ότι τις καθημερινές γίνονται περί τα 25000 με 30000 τεστ την ημέρα, ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερο νούμερο σε σχέση με το παραπάνω τις επόμενες ημέρες.

Όπως και να έχει, πάντως, η επιδημία την προηγούμενη εβδομάδα “παγιώθηκε” κάτω από το όριο των 2000 περιστατικών και με αρκετές ημέρες κάτω και από τα 1500 περιστατικά κορωνοϊού ανά ημέρα.

Ειδικότερα, την προηγούμενη και πέμπτη κατά σειρά εβδομάδα του lockdown καταγράφηκε μείωση των ημερήσιων διαγνώσεων κατά 19,4% συγκριτικά με την τέταρτη εβδομάδα.

Η τάση για Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι η ίδια, δηλαδή η πρωτεύουσα να ακολουθεί πιο βραδύ ρυθμό πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για την εβδομάδα που πέρασε η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 8% και 25% αντίστοιχα.

Σύμφωνα, όμως, με όσα εξήγησε κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, συνολικά η Θεσσαλονίκη παραμένει πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με το Λεκανοπέδιο Αττικής.

“Έτσι, λοιπόν, η Θεσσαλονίκη λόγω της ταχύτερης συρρίκνωσης της επιδημίας σημειώνει κάποιες ημέρες σε απόλυτο αριθμό λιγότερες διαγνώσεις από αυτές που καταγράφονται στην Αττική, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι εξακολουθεί να έχει υψηλότερο σχετικό αριθμό διαγνώσεων.

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλονίκη θα είναι στα επίπεδα που βρίσκεται η Αττική σήμερα, όταν δούμε να σημειώνει λιγότερες από 80 διαγνώσεις ανά ημέρα”, ανέφερε συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κορονοϊός Covid-19 είναι εδώ και μας απειλεί όλους… Κανείς δεν έχει το προνόμιο να ξεφεύγει από αυτόν τον αόρατο εχθρό. Εκείνοι μάλιστα που συνειδητά αγνοούν να πάρουν προληπτικά μέτρα και θεωρούν υπερβολές όσα οι επιστήμονες λένε, να τηρούμε, δηλαδή μάσκες αποστάσεις και πλύσιμο χεριών, είναι σαφώς οι πιο ευάλωτοι.

Κάθε απόγευμα που ανακοινώνουν τους νέους αριθμούς «πιάνεται» η ψυχή μου. Κοιτάζω ιδιαίτερα τους διασωληνωμένους και τα θύματα και λέω δεν μπορεί, κάποιος παίζει μαζί μας. Με την ψυχολογία μας, με την διάθεση μας…

Μπορεί να αλλάξει αυτό; Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω. Ψύχραιμα όμως, θα μπορούσα να πω ότι ναι, αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, αν και αυτοί παρασυρμένοι μερικές φορές από την εφήμερη δόξα που τους προσφέρει η πρόσκαιρη προβολή των ΜΜΕ χάνουν το μέτρο. Δεν είναι κακό να μιλά κανείς, μόνο όταν έχει κάτι ουσιαστικό να πει για να βοηθήσει.

Ναι, οι μέρες είναι δύσκολες, ας προσέξουμε τις μέρες που έχουμε μπροστά μας να μην τις κάνουμε ακόμα δυσκολότερες. Ας μην αφήσουν τα έθιμα να πάρουν ανθρώπινες ζωές. Οι ευχές δεν σώζουν. Η ουσιαστική πρόληψη μόνο κι αυτό ας μην το θεωρούμε κάτι απλό και να μας κουράζει, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα τα ανακλαστικά μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ