ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια άλλη Ακρόπολη

0

Μερικές φορές η ειδησεογραφία είναι άκρως αποκαλυπτική: Πάνω από 390 κρούσματα Covid, η Θεσσαλία πνιγμένη, η Οικονομία ρημαγμένη, τα εθνικά στο ναδίρ, αλλά η Ακρόπολη ξαναφωτίστηκε!

Ο ολοκαίνουργιος φωτισμός, λοιπόν, αγκαλιάζει ήδη την Ακρόπολη εκπέμποντας το φως της σε όλη την υφήλιο. Μεγαλοπρεπές το σχέδιο και από μια άποψη όχι κακό, μιας και αυτό το έργο έρχονται να το δουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο στην Αθήνα.

Την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκε σε live streaming παγκοσμίως ο νέος φωτισμός της. Μια τελετή ιδιαίτερου συμβολισμού, σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα που βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ακρόπολη, με την ιστορία της και τους συμβολισμού της, εξέπεμψε το λαμπερό της φως.

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης που καιρό τώρα ετοιμαζόταν, αποκαλύφθηκε!

Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου που πρόσφερε τη μελέτη και την εγκατάσταση του νέου φωτισμού, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην Πνύκα.

Με τις δράσεις αυτές στον Λόφο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Ωνάση επιβεβαιώνει τη βαθιά πεποίθησή του ότι ο Πολιτισμός είναι ζήτημα δημοκρατίας και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.

Με την εγκατάσταση, επίσης, του ανελκυστήρα πλαγιάς, λύνετε ένα πρακτικό, αλλά και συμβολικό ζήτημα: Και όλα αυτά προσφέρονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος,  ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας επειδή τελικά, η Ακρόπολη θα εξακολουθήσει να φωτίζει εμάς.

Για τo Ίδρυμα Ωνάση όλα είναι θέμα παιδείας. Η Ακρόπολη ως ένα μνημείο που εκφράζει της Αθηναϊκή Δημοκρατία, δεν μπορεί παρά να αποτελεί προτεραιότητα. Το μνημείο στέκει και μόνο του χωρίς εμάς. Αλλά εμείς, οφείλουμε να νοηματοδοτούμε κάθε τόσο τον συμβολισμό του, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει ένα νέο κίνητρο στους πολίτες για να ανακαλύψουν ξανά την πόλη τους. Το εγχείρημα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχουν χαράξει για την Αθήνα, με δράσεις που θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες.

Κάτω από το ολόγιομο -σχεδόν- φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό φωτίζονται εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία αποκτούν «λάμψη» για πρώτη φορά:

Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης που τώρα μπορούμε να τα δούμε φωτισμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο.

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης.

Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Να μην ξεχνάμε το παλιό, κλασικό και πάντα επίκαιρο: Ο λαός χρειάζεται «άρτον και θέαμα»…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ