ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάνε και τα πανηγύρια!

0

Ματαιώνονται και επίσημα τα πανηγύρια σε όλη τη χώρα έως το τέλος Ιουλίου, μετά την έξαρση των κρουσμάτων με κορονοϊό στη χώρα. Αυτή είναι η είδηση! Τα υπόλοιπα αφορούν όλους εμάς, είτε είμαστε από τη μεριά των διοργανωτών, είτα απλά από τη μεριά εκείνων που θα πάρουν μέρος σ’ αυτά ως μια μορφή καλοκαιρινής διασκέδασης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα το πρωί, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

- Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

- Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας

- Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, το θέμα της απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου συζητήθηκε στην πρωινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Επειδή η καμπάνα κινδύνου δεν χτυπάει μόνο για τις αφίξεις από το εξωτερικό, αλλά και για τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό, ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να εξεταστεί, στη σημερινή της συνεδρίαση, η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου", επεσήμανε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι επιστήμονες και φυσικά η κυβέρνηση, συνεχίζουν να ανησυχούν με τον κορονοϊό Covid-19. Φοβούνται μάλιστα ότι ίσως πρέπει να πάρουμε από τώρα κάποια μέτρα ώστε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια για επέκταση του.

Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν, θα δούμε και ένα τέτοιο ειδικό μέτρο. Αλλά πραγματικά, αναρωτιέμαι αν πρέπει να δούμε ότι το απαγορεύουν για να μην το κάνουμε... Εκτός κι αν μερικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις είναι τόσο ισχυρά που να μπαίνουν με ευλάβεια πάνω από την ανθρώπινη ζωή!

Ξέρω κάποιους Πολιτιστικούς Συλλόγους που πήραν νωρίς και από μόνοι τους, την απόφαση να ματαιώσουν φέτος εκδηλώσεις - γλέντια που έκαναν κάθε χρόνο. Να αναφέρω λοιπόν το Σύλλογο του χωριού μου Θραψανού που τον τιμάει το θάρρος και η τόλμη του να αναβάλλει φέτος τις τριήμερες εκδηλώσεις για τη Γιορτή του Θραψανιώτη Αγγειοπλάστη!

Ναι, οι άνθρωποι βλέπουν τον κίνδυνο και λειτουργούν με σωφροσύνη και μπράβο τους... Κι από ότι είδα ο τοπικός Δήμος Μινώα έκανε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς και να αλλάξει το φετινό πανηγύρι της Αγιάς Μαρίνας. Μπράβο τους. Δείχνουν να έχουν στοιχεία ευαισθησίας…

Τέτοιες φωνές ψύχραιμες χρειαζόμαστε και όχι φανατισμένες που βλέπουν την απαγόρευση ως επίθεση στις ιερές παραδόσεις του τόπου τους.

Αν τα καταφέρουμε και βγούμε ζωντανοί από αυτή τη δοκιμασία, όλα μπορούμε τα ξανακάνουμε. Αλλά τον θάνατο, δεν είναι στο χέρι μας να τον καταργήσουμε. Και ο κορονοϊός οδηγεί ύπουλα και επικίνδυνα σ’ αυτόν.

Εντάξει, καταλαβαίνω. Σε κάποιους θα λείψουν… Τα περιμένουν κάθε καλοκαίρι όλα αυτά και έχουν φροντίσει να αποτελούν μέρος τις κουλτούρας τους. Αλλά η ζωή μας έχει αλλάξει άρδην από τον Μάρτιο… Σας το υπενθυμίζω σε περίπτωση που οι ζέστες και ο καιρός του Ιούλη, σας έκανε να το ξεχάσετε.

Ας κρατήσουμε λίγο ακόμα την καλή πλευρά τους χαρακτήρα μας. Την ήπια, τη συνεργάσιμη, εκείνη που έχει λογική και καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνουμε για προφυλαχτούμε και πώς να μην γίνουμε αιτία προβλημάτων για τους γύρω μας.

Και πραγματικά δεν ξέρω γιατί έβαλαν μέχρι τέλος Ιουλίου και όχι όλο το καλοκαίρι; Περιμένουν άραγε κάποια θεαματική θετική αλλαγή, τον Αύγουστο; Ωραίο θα ήταν να το ακούσουμε κι αυτό! Δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση σε έναν κόσμο που ελάχιστα πράγματα τα παίρνει στα σοβαρά. Ακόμα κι όταν αυτά έχουν σχέση με την ασφάλεια του, την υγεία του, τη ζωή του.

Ας συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, συνεργατικοί και να συνεχίσουμε να ασκούμε υπομονή, έχοντας υπόψη ότι τίποτα δεν τελείωσε… Πραγματικά, τίποτα δεν τελείωσε…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ