ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν προλαβαίνουν...

0

Θες από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, θες από ένα βίτσιο που έχει δημιουργηθεί 35 χρόνια στο δημοσιογραφικό χώρο, παρακολουθούμε την ειδησεογραφία. Και ένα πράγμα που μας έκανε εντύπωση και θα θέλαμε να το συζητήσουμε σήμερα σ’ αυτή τη στήλη είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ακούσαμε η υποβολή 4 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, όπως λένε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μέχρι και την Τετάρτη που μας πέρασε, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.451.765 δηλώσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται σε 6.500.000. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων), θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση περίπου 285.000 δηλώσεις, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Κι επειδή κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί, τι φαντάζεστε ότι θα γίνει; Όλα δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην παράταση της προθεσμίας, πιθανόν μέχρι τις 25 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που είναι η 31 Ιουλίου.

Φυσικά, δεν ξαφνιάζεστε… Κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο. Αν κανείς θυμάται μια χρονιά που η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων έγινε πρακτικά εφαρμόσιμη να μας το πει και μας και να μας την προσδιορίσει. Θα είναι εντυπωσιακό να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ τα ΜΜΕ εστιάζουν στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους πληρώσουν να καταβάλλουν το ποσό που τους αναλογεί σε περισσότερες δόσεις. Αυτή η τακτική εφαρμόστηκε ως λύση από τον καιρό της καραντίνας. Όλα πάνε πιο πίσω λίγο λες και κάποιος περιμένει να ραβδίσει λεφτόδεντρα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Σημειώνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όλους τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα τύχουν έκπτωσης 2%.

Όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα από την εφορία (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο φέτος μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Φυσικά δεν χρειάζεται κανένα εφησυχασμός, αφού μέχρι τότε θα έρθουν και θα προστεθούν τα τέλη κυκλοφορία, ο ΕΝΦΙΑ και πάει, λέγοντας…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, και με βάση τις 2.451.766 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τότε, αυτές αντιστοιχούν σε 3.377.207 εκκαθαριστικά σημειώματα. Και επειδή στους ανθρώπους που ασχολούνται με τα οικονομικά αρέσει κάνουν συγκρίσεις και στατιστικές, από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 30,46% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.028.845 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 619,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 602 ευρώ.

• Το 56,12% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.377.207 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 1.895.255 είναι μηδενικά.

• Για το 13,42% των φορολογουμένων ή 453.107 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 253 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 114,6 εκατ.

Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί και φέτος η κατάσταση με τις δηλώσεις… Οπότε αντιλαμβάνεστε τι γίνεται αυτές τις μέρες στα λογιστικά γραφεία! Γιατί καλά είναι να λένε ότι μπορούμε και μόνοι μας να την κάνουμε τη δήλωση, αλλά μόνο ένα λογιστής μπορεί να μας προστατέψει από τις παγίδες…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ