ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλοκαιριάζει, επιτέλους

0

Ότι σκαμπανεβάσματα, όποια αστάθεια κι αν είχε ο καιρός το προηγούμενο διάστημα, ένα είναι βέβαιο: Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Έρχεται! Μόνο που το φετινό θα είναι πολύ διαφορετικό απ’ όσα ξέραμε μέχρι σήμερα.

Τι κι αν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και νιώθεις την ανάγκη για μια βουτιά στη θάλασσα, ο φόβος από τη χαλάρωση και η ανέχεια που δημιουργήθηκε από τον καιρό της καραντίνας, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό.

Κι αυτό μπορεί να το δει κανείς, ξεκινώντας από τον περίγυρο του. Οι φίλοι μας που έχουν μικρές μονάδες, καταλύματα σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, αγωνιούν φέτος να τα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι, προσδοκώντας όχι κέρδη που θα τους άξιζαν για τη δουλειά που έχουν κάνει, αλλά μόνο για «να μη μπουν μέσα».

Και τι σημαίνει αυτό; Όλες αυτές οι μικρές μονάδες για να είναι έτοιμες, διαθέσιμες, χρειάζονται συντήρηση. Και πέρα από την προσωπική εργασία που δεν είναι καθόλου αμελητέα, φανταστείτε ότι χρειάζονται μαστόρους και υλικά.

Από την άλλη, με θλίψη διαπιστώνουν, ότι όσοι είχαν «κλείσει» να πάνε το… ξανασκέφτονται και ματαιώνουν τα σχέδια τους. Αιτία; Όλη αυτή η ρευστότητα που υπάρχει στον ορίζοντα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 είναι που κάνει τους ανθρώπους οι ποίοι περιμέναμε να έρθουν, εκτός Ελλάδος, να μην είναι σε θέση να κάνουν στοιχειώδεις προγραμματισμούς.

Το βλέπουμε στην οικογένεια μας… Τα παιδιά μας μένουν στο Βανκούβερ του Καναδά και θα ήθελαν, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια, να έρθουν και φέτος. Προγραμμάτισαν από νωρίς το ταξίδι τους. Έκλεισαν και στην Πάρο μια μεγάλη μεζονέτα για να μείνουν ια εβδομάδα. Και μαζί τους κι εμείς.

Δεν έχουν ακυρώσει ακόμα την κράτηση, αλλά στον Καναδά, όλα για την ώρα είναι απαγορευμένα… Τα αεροδρόμια είναι κλειστά. Οπότε;

Και μεταφέρουμε εδώ μόνο την αγωνία των μικρών τουριστικών μονάδων. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε και αυτά των μεγαλύτερων. Σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, μιας και εκεί διαβάζεται κατά βάση, αυτή η εφημερίδα.

Μακάρι να πάνε τα πράγματα καλύτερα απ’ ότι προσμένουν. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά η παρουσίαση του διαφημιστικού υλικού για τη φετινή σεζόν δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Άσε που ακούγονται διάφορα. Μέχρι το ότι «έχτισαν» πάνω σε ιδέες άλλων, πληρώνοντας το εντυπωσιακό ποσό των 35 εκ. ευρώ…

Και μακάρι να βοηθήσει, φέτος τουλάχιστον, ο εσωτερικός τουρισμός έτσι όπως ενισχύεται από την Πολιτεία... Δείτε μερικά καλά που διαβάσαμε: Τριπλασιάζουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.

Υπερδιπλασιάζουν τους ωφελούμενους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000, οι οποίοι θα λάβουν τις αντίστοιχες επιταγές κοινωνικού τουρισμού.

Και για πρώτη φορά, υπάρχει ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στα νησιά μας, καθώς, μέχρι τώρα, επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.

Αυξάνουν τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και, παράλληλα, μειώνουν τη συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία. Αυξάνουν την επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.

Διατηρούν το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσουν σε αυτό, για πρώτη φορά, το νομό του Έβρου.

Αυξάνουν κατά 20% τη μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια. Μειώνουν την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.

Παρατείνουν, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020, το υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2019-2020 και τις εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει την 1 Αυγούστου 2020. Μακάρι λοιπόν να αποδώσουν στην πράξη όλα αυτά...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ