ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανώτατα δεδικασμένα απόφαση σημαίνει μη αμφισβητήσιμη απόφαση;

0

Τα Μ.Μ.Ε. συχνά δημοσιεύουν κείμενα με πληροφοριακό υλικό και κάποιες φορές περιέχουν και δικαστικές αποφάσεις με λεπτομερείς ερμηνείες πολύ χρήσιμες για τους αναγνώστες. Το ένθετο άρθρο με τίτλο «ΣτΕ: Πληρώστε νοσήλια και για μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια» της έντυπης έκδοσης της ελευθεροτυπίας την 06/04/2009 περιέχει πολύ ωφέλιμες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Πόσοι άραγε τις διάβασαν; και πόσοι τις φύλαξαν; Τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές υπηρεσίες αν λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούν να περιθάλψουν και να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αντίστοιχα, τότε είναι υποχρεωμένα καλύψουν τις δαπάνες των υπηρεσιών υγείας που θα τους παρέχει ο ιδιωτικός τομέας αντί αυτών.

Αυτή την ερμηνεία περιέχει η απόφαση του Σ.Τ.Ε. όπως δημοσιεύτηκε. Δυστυχώς όμως η ασχετοσύνη και η άγνοια της νομοθεσίας που κάποιες φορές παρατηρείται σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα κρατικά Νοσηλευτικά ιδρύματα και τα ασφαλιστικά ταμεία, δείχνουν ότι κάποιοι λειτουργούν όπως σκέφτεται η κούτρα τους. Οι συνέπειες πολλές φορές είναι αρκετά σοβαρές και αυτός που της επωμίζεται είναι μόνο ο παθών - άρρωστος.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού Νομοθετήθηκε πριν από πολλά χρόνια και είναι ό,τι καλύτερο για τους ασφαλισμένους με την προϋπόθεση ότι ο γιατρός να έχει τη γενική ειδίκευση. Ο υποφαινόμενος έχει μακρόχρονη εμπειρία ως συμβαλλόμενος στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, είκοσι χρόνια στο εξωτερικό και άλλα τόσα και περισσότερα στο Ρέθυμνο μετά το 1980. Το Ρέθυμνο εκείνη την εποχή αριθμούσε τέσσερις οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι ήταν συμβαλλόμενοι με το ΙΚΑ για αυτή την ιδιότητά τους. Όλοι συνταξιοδοτήθηκαν και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε έκτοτε για αυτό το θεσμό. Επίσης, οι αρμόδιες νοσηλευτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες δεν επιδίωξαν μετέπειτα καμία ενασχόληση με το θέμα αυτό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ο Νόμος περί οικογενειακού γιατρού δεν είναι καινούργιος, όπως προσπάθησαν να μας τον παρουσιάσουν κάποιοι πολιτικοί που δεν τους άρεσε το ΙΚΑ και ίδρυσαν το Π.Ε.Δ.Υ. και το Τ.Ο.Μ.Υ., παριστάνοντας τους «ΣΩΤΗΡΕΣ». Αυτό που κατάφεραν είναι το μπέρδεμα των ασφαλισμένων και μόνο αυτό. Απαξίωσαν τα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που ίδρυσε ο μεγάλος πολιτικός ο Ανδρέας Παπανδρέου και απαξίωσαν το νοσηλευτικό τομέα του ΙΚΑ προς όφελος των ιδιωτών, αλλά προς ζημία της φτωχολογιάς. Μπράβο τους! Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ότι το ένα τρίτο των εξόδων για την υγεία πληρώθηκε από ιδιώτες, γιατί άραγε;

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΙΚΑ ιδρύθηκε το έτος 1937, από τότε λειτουργούσε σχεδόν καλά και δεν ζημίωσε την αίγλη κανενός πολιτικού. Με αυτό το ίδρυμα συνάφθηκαν άπειρες διακρατικές συμβάσεις με χώρες που ζουν κι εργάζονται Έλληνες μετανάστες. Δυστυχώς, όλοι όσοι παλιννόστησαν και είναι ασφαλισμένοι σε ξένο φορέα, έχουν πολλά παράπονα και μαζί με αυτούς πολλοί άλλοι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν μόνιμα στην πατρίδα μας.

Αντί οι πολιτικοί να στελεχώσουν σωστά τα Νοσοκομεία και τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ίδρυσαν το Π.Ε.Δ.Υ. και το Τ.Ο.Μ.Υ. Ασχολήθηκαν με την ίδρυση άλλων θεσμών νομίζοντας ότι θα τους γράψει η ιστορία, αλλά δεν υπολόγισαν ότι υπάρχουν τα γιουχαΐσματα και ευτυχώς εκτός Κρήτης. Το είδαμε και αυτό!!! Τι; Να κλείνεται ραντεβού σε μεγάλο νοσοκομείο για το έτος 2021!!  «Ε πήγαινε άνθρωπε να πεθάνεις», αυτό του είπαν ουσιαστικά. Το δικαίωμα κλεισίματος ραντεβού στον άρρωστο, το κατέχει μόνο ο γιατρός μετά την πρώτη επίσκεψη κι εφ’ όσον το κρίνει απαραίτητο. Όσοι το απαιτούν ή το αρνούνται εκτός αρμοδιότητας (όπως συνέβη και σε μένα) διαπράττουν απρεπή Διοικητική πράξη και ποινικά κολάσιμη. Και δυστυχώς, όταν συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να χάνουν τον αυτοέλεγχό τους…. και τότε αλίμονό μας…!

ΕΝΘΕΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΑΡΘΡΟ):

 

ΕΓΓΡΑΦΩΣ:

«ΣτΕ: Πληρώστε νοσήλια και για μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια»

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Με δύο βαρυσήμαντες αποφάσεις, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υποχρεώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία να καταβάλλουν το σύνολο των δαπανών για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους ακόμη και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, που δεν είναι συμβεβλημένα με αυτά, στις περιπτώσεις που αδυνατούν να τους παράσχουν νοσοκομειακή περίθαλψη ή υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών.

Το ανώτατο δικαστήριο, επικαλούμενο τις συνταγματικές επιταγές, δικαίωσε ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, οι οποίες ζητούσαν να πληρώσει ο Οργανισμός τα νοσήλια, αφού αναγκάστηκαν να εισαχθούν σε ιδιωτικές κλινικές, η μεν πρώτη διότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν είχαν κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας και η δεύτερη διότι η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη.

«Το κράτος και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφαλίσεως», τονίζεται στις αποφάσεις υπ' αριθμ. 1187 και 1188/2009, «υποχρεούνται να παρέχουν στα ασφαλιζόμενα πρόσωπα υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, οι οποίες πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες διαγνώσεως και θεραπείας των σχετικών παθήσεων, τις χειρουργικές επεμβάσεις, εφόσον απαιτούνται, ως και γενικώς τις ανάγκες νοσηλείας των εν λόγω προσώπων».

Ετσι, στις εξαιρετικές περιπτώσεις που ασθενείς εισάγονται σε συμβεβλημένα με ασφαλιστικούς φορείς θεραπευτήρια, αλλά αναγκάζονται τελικά να καταφύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, για να αποφύγουν κίνδυνο της ζωής ή της υγείας τους, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως το ΙΚΑ, υποχρεούνται να τους αποδώσουν το σύνολο της δαπάνης νοσηλείας τους. Οταν, δηλαδή, τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να παράσχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, είτε διότι υστερούν ως προς τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας είτε διότι δεν επαρκούν οι υποδομές τους είτε διότι υπάρχει έλλειψη του απαραίτητου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που λόγω επείγουσας ανάγκης εισάγονται ασθενείς με τη θέλησή τους σε ιδιωτική κλινική που δεν είναι συμβεβλημένη με τον ασφαλιστικό τους φορέα, ώστε να έχουν άμεση περίθαλψη για να μην απειληθεί η ζωή τους.

Επιπλέον, το ΣτΕ υποχρεώνει το ΙΚΑ ΤΕΑΜ να καταβάλει σε ασφαλισμένη του, όχι μόνον τα έξοδα νοσηλείας της, αλλά και χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Και αυτό διότι εξαιτίας της αδυναμίας του ΙΚΑ να της παράσχει ιατρική φροντίδα (διακομίστηκε μέσω του ΕΚΑΒ σε κωματώδη κατάσταση αρχικά στο «Αγία Ολγα» και στη συνέχεια στο «Γ. Γεννηματάς», αλλά δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), η ασθενής αναγκάστηκε να προσφύγει σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκες για τις δυνατότητές της δαπάνες, με συνέπεια να υποστεί ψυχική ταλαιπωρία και άγχος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ