ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το επόμενο στοίχημα

0

Το επόμενο στοίχημα μπορεί να είναι η στήριξη από τη μεριά της κυβέρνησης της κοινωνίας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και όσων κακών, πέρα από την υγεία, έφερε στην οικονομία. Και μάλιστα πού; Σε μια χώρα που οι πολίτες της μόλις άρχιζαν να σηκώνουν κεφάλι ύστερα από μια 10ετή σκληρή λιτότητα που τους άλλαξε τη ζωή.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα και οι εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς που ακολούθησαν για την επόμενη μέρα σε ότι αφορά τον τουρισμό, την οικονομία, την εργασία, μας ακούστηκαν καλές. Μακάρι η πρώτη εικόνα να είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Αλλά η επόμενη μέρα έδειξε ότι κυριαρχεί ένας σκεπτικισμός ακόμα και στα φιλικά τους έντυπα, κατά πόσο μπορούν όλα αυτά που ανακοινώθηκαν να υλοποιηθούν με τους ρυθμούς που απαιτούν οι καιροί και πώς το εμπλεκόμενο δημόσιο και οι τράπεζες, θα συμπράξουν ώστε όλο αυτό το καλό εκ πρώτης όψεως σχέδιο να υλοποιηθεί.

Κι αυτή η παγωμάρα οδήγησε να αντιμετωπίσουν το θέμα, οι μεν φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσιογραφικά, δηλαδή προβάλλοντας τις θετικές πλευρές του, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, με γνώμονα της κριτική, επικέντρωσαν αποκλειστικά στις μειώσεις μισθών, λες και αυτό, με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν, είναι δυνατόν να το αποφύγει οποιοσδήποτε και αν είναι στην κυβέρνηση.

Δύσκολο σταυρόλεξο όλο αυτό. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το αναγνώρισε δημόσια στο μήνυμα του. Και δεν έχουμε λόγους να αμφισβητούμε τις καλές προσθέσεις αν και στην πολιτική όλα «παίζονται», αλλά ο δικός μας προβληματισμός έχει να κάνει με το κατά πόσο, είναι σε θέση να εφαρμόσουν όλα αυτά που ακούσαμε.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει συνηθίσει να βάζει στην άκρη πολλές φορές το κοινό καλό για να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι, οι ποίοι φροντίζουν να κάνουν την κατάλληλη στιγμή αισθητή την παρουσία τους. Ως κακοπαιγμένο σενάριο, το έχουμε δει να υλοποιείται και από αυτή και από προηγούμενες κυβερνήσεις, πάντα.

Όμως ας μην ξεχνάμε τα αυτονόητα… Το κάνεις επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για κάτι τοπικό, αλλά αφορά σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και έχει χτυπήσει ιδιαίτερα σκληρά, τους πιο οικονομικά ισχυρούς.

Δείτε, ας πούμε ποιοι απαρτίζουν τους G20 και μετά γυρίστε να δείτε τις επιπτώσεις που είχε στη δική τους οικονομία η πανδημία του κορονοϊού Covid-19… Πέρα από τις δηλώσεις που κάνουν οι ηγέτες τους σαν τα κοκόρια και μάλιστα τα… βαχνά, η εντύπωση πως όλα αυτά που λένε είναι λόγια του αέρα, είναι διάχυτη…

Μακάρι στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πράγματα να εξελιχτούν διαφορετικά. Επειδή, όπως θα έχετε διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια αυτή η γωνιά της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας και η αρθρογραφία της, προσπαθεί να είναι ψύχραιμη και αντικειμενική. Δεν αποσκοπεί σε προσωπικά οφέλη και δεν ποδηγετείτε από κομματικές παρατάξεις και παιχνίδια εξουσίας προσδοκώντας σε οφέλη μακριά από τις προσδοκίες του λαού, τον οποίο υποτίθεται ότι εκφράζουν και εκπροσωπούν.

Θέλουμε να ξαναδούμε τους ανθρώπους που μοχθούν να τρώνε το ψωμί των χεριών τους να συνεχίζουν να ζουν με αξιοπρέπεια για όσο διαρκεί αυτό το σύστημα πραγμάτων. Θέλουμε να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία στα χείλη τους. Να μπορούν να ξανακάνουν σχέδια και όνειρα. Και να έχουν τη δύναμη για μια νέα αρχή, όσο δύσκολα κι αν είναι και είναι, τα πράγματα.

Αναγνωρίζουμε βέβαια τις δυσκολίες της κυβέρνησης, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει, να υλοποιήσει όλα αυτά τα πολύπλοκα σχέδια για τη διάσωση της οικονομίας… Αλλά αντιλαμβανόμαστε πως όλο αυτό είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε απλά στα χέρια μια οποιαδήποτε κυβέρνησης.

Όσο περνάει από τα χέρια μας ας κάνουμε κι εμείς το μέρος μας. Και αντί να ζητάμε μόνο, ας δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σ’ αυτή την υπόθεση. Ίσως καταφέρουμε να συμβάλουμε κι εμείς σ’ αυτό το καλό που πολύ θα θέλαμε να έρθει… Ίσως…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ