ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέα, πιο αυστηρά μέτρα

0

Θα την κάνουμε λοιπόν την αποκοτιά μας, φέτος; Θα αγνοήσουμε συνειδητά όλες τις απαγορεύσεις, απλά για να μη χάσουμε την επαφή μας με τα ήθη και έθιμα της χώρας μας; Όλοι όσοι είναι δεμένοι με αυτό που έχουν συνηθίσει να το λένε παράδοση, αντιλαμβάνονται τι εννοώ...

Ωστόσο είναι νωπές οι υπενθυμίσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιά, ο οποίος προειδοποίησε αυστηρά, όσους θελήσουν να σπάσουν τα μέτρα και να μεταβούν τις προσεχείς ημέρες στα χωριά τους για το Πάσχα. Να κάνουν δηλαδή, ότι έκαναν κάθε χρόνο, από παράδοση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι από την περασμένη Τετάρτη έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, για όσους θέλουν να φύγουν από τα αστικά κέντρα, για να πάνε σε εξοχικά και επαρχία.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από τις έξι το απόγευμα της Τετάρτης σε όλα τα διόδια και οδικά δίκτυα εγκαθίστανται κάμερες ελέγχων της κυκλοφορίας. Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Οι έλεγχοι θα ισχύσουν μέχρι και τις 27 Απριλίου».

Ζούμε στιγμές μοναδικές καθώς παραμένουμε έγκλειστοι σπίτια μας, ακολουθώντας τις οδηγίες που μας δίνονται… Έχουμε ήδη μια μικρή εμπειρία δυο εβδομάδων. Και συνεχίζουμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι, βοηθώντας έτσι στην όσο γίνεται πιο μικρή διασπορά του κορονοϊού Covid-19.

Αλλά τα χειρότερα τα είπε αμέσως μετά ο κ. υφυπουργός: «από απόψε το βράδυ εάν γίνεται καταχρηστικά μετακίνηση για αναψυχή, θα διπλασιάζεται το πρόστιμο (300 ευρώ), θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφουν στη βάση τους. Μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση από αέρος και θάλασσας. Μόνη εξαίρεση οι μόνιμοι κάτοικοι».

Επίσης τόνισε πως «Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη, θα παραμείνουν εκεί».

Και μετά αναφέρθηκε στην προσπάθεια κάποιων δήμων, κυρίως από την ευρύτερη περιφέρεια της Αθήνας, να μεταφέρουν στα σπίτια των δημοτών τους, το Αγιο Φως και οι οποίοι μάλιστα δείχνουν να είναι αμετανόητοι.

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο». Το σημείο χρειάζεται πραγματικά ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση. Κανένας θρησκευτικό φανατισμός, δεν βοηθάει αυτές τις κρίσιμες ώρες… Το ακούσατε αυτό, κ. δήμαρχοι;

Τέλος τόνισε κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους: Το γεγονός ότι έχουμε επαφή και επικοινωνία μέσα ιστοσελίδων, δεν σημαίνει ότι έχουμε και την καλύτερη πληροφόρηση… Δυστυχώς τέτοιες ώρες υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι που γράφουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι και παραπλανούν τον κόσμο.

Μάλιστα χαρακτήρισε fake news τις ημερομηνίες με τις άρσεις μέτρων, λέγοντας «Ας σταματήσουν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές των πολιτών». Πραγματικά, ευχόμαστε να πιάσει τόπο μια τέτοια έκκληση, αν και δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς, άνθρωποι τέτοιου επιπέδου μπορούν να αντιληφθούν το κακό που κάνουν.

Ευτυχώς που υπάρχουν και νόμοι, για τη διασπορά ψευδώς ειδήσεων οι οποίοι, ίσως καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν τους επικίνδυνους που «παίζουν» με την υγεία των συμπολιτών τους… Αναμένουμε την ώρα που θα πληροφορηθούμε ότι τέτοια μέτρα, τίθενται σε εφαρμογή.

Λοιπόν; Υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους: Θα μπούμε σ' αυτόν τον κίνδυνο, απλά για να μη χάσουμε μια συνήθεια που είχαμε σε σχέση με το Πάσχα στο χωριό; Ή θα σκεφτούμε πιο σοβαρά το ζήτημα και θα προσαρμοστούμε στην ανάγκη να υπακούσουμε σε όσα η Πολιτεία θεσπίζει ως μέτρα προστασίας;

Τέτοιες ώρες η αντίσταση θα έπρεπε να λέγεται, κραυγαλέα ανοησία! Τόσο απλά, τόσο λογικά… Είναι η ώρα να αποδείξουμε πως είμαστε υπεύθυνοι πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης. Τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ