ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο νέος Τροϊκός Πόλεμος και το τέχνασμα του Πολύφημου

0

του Μιχάλη Κόκκινου

 

 

Παρατηρώ καθημερινά στο twitter, στο facebook, στο internet γενικά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να δηλώνουν μια άρνηση. Άρνηση στην πραγματικότητα. Δυστυχώς για εκείνους η εποχή μας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν προσφέρονται για "ρομαντισμούς". Και όσοι αιθεροβατούν μεταξύ ανεδαφικών διεκδικήσεων και "μπεσαλίδικων" πρακτικών είτε είναι επικίνδυνοι για το μέλλον της χώρας, είτε υποκρύπτουν με άτιμο τρόπο προσωπικά συμφέροντα .

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μία λογική βάση. Η κυβέρνηση λίγο πριν τις προγραμματικές της δηλώσεις ετοιμάζεται με τυμπανοκρουσίες για την "διαπραγμάτευση" με την τρόικα. Διαπραγμάτευση όπου εκτός απροόπτου θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Καθώς μην ξεχνάμε ότι τα πρόσωπα που τώρα καλούνται να διαπραγματευτούν τις τύχες της χώρας ήταν ακριβώς τα ίδια που δεν μπόρεσαν να εξοικονομήσουν 300εκατ ? από ισοδύναμα μέτρα, για να μην περικοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις πριν από λίγους μήνες.

Όταν λοιπόν μετά από τρεις μήνες απραξίας φέρεις ως μόνη θέση την άρνηση να τηρήσεις ότι δεσμεύτηκες πριν από μερικούς μήνες, δηλαδή περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Μοιραία θα αντιμετωπίσεις μία αντίσταση, ένα τοίχος από την μεριά της τρόικα. Αφού όσο κι αν ακούγεται τρελό δεν υπάρχουν εναλλακτικές από την μεριά της κυβέρνησης. Δεν αντιπροτείνεται κάποιο σχέδιο με χρονοδιαγράμματα και πολιτικές που θα μπορούσε να κάνει τους εταίρους μας να συμφωνήσουν.

Η πρόσκαιρη επιτυχία Μόντι-Ραχόι στην τελευταία Σύνοδο της ΕΕ (όπου εξασφάλισαν αγορά των ομολόγων τους από την ΕΚΤ) δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ελληνική περίπτωση. Το ελληνικό πρόγραμμα παρέμεινε στάσιμο για τρεις μήνες, όπου η ακυβερνησία τσάκισε κάθε διαπραγματευτική δυναμική της χώρας. Και όσοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι με βάση το "κεκτημένων" αλλονών μπορούν να εγείρουν αξιώσεις δίχως αντιπρόταση, μάλλον το κάνουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η πολεμική ρητορική που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες στον τύπο από κυβερνητικά ή αντιπολιτευτικά στελέχη υποκρύπτουν την ίδια την αδυναμία μας για διαπραγμάτευση. Ας μην κραυγάζουμε πολεμικές ιαχές έναντι των τρο(ικαν)ων !!!

Άλλωστε ο γίγαντας Πολύφημος δεν έγινε θρύλος επειδή άλωσε την Τροία, αλλά για τον παρομοιώδη τρόπο που απώλεσε την περιουσία του, ενώ το έπαιζε νταής σε μια χούφτα εγκλωβισμένα ανθρωπάκια...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ