ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ακόμα παίζεται η αξία των δικαιωμάτων 2020 όσο δε βγαίνει λευκός καπνός για μεταβατικό κανονισμό της ΚΑΠ

0

Σημειώνεται ότι, ανάµεσα σε δύο σενάρια παίζει η αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών για το 2020, καθώς αναµένονται οι οριστικές αποφάσεις.

Το πρώτο σενάριο, είναι να µείνει σταθερή η αξία των δικαιωµάτων, µε βάση το ποσό του 2019. Το σενάριο αυτό παίζει µόνο εάν oριστικοποιηθεί η πρόταση της Κοµισιόν και του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που λέει συγκεκριµένα ότι «Τα κράτη µέλη µπορούν να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019 αντί να υιοθετήσουν ενιαίο κατ’ αποκοπήν ποσοστό ή να διατηρήσουν την αξία των δικαιωµάτων στο επίπεδο του 2019». ∆ηλαδή, είναι προαιρετική η εσωτερική σύγκλιση.  

Το δεύτερο σενάριο, είναι να συνεχιστεί η εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων και για φέτος. Άρα, οι αγρότες που έχουν αξία δικαιωµάτων κάτω από τον περιφερειακό µέσο όρο (απόκλιση άνω του 10%) θα δουν αύξηση στη βασική ενίσχυση και όσοι έχουν αξία πάνω από το µέσο όρο (απόκλιση από 100% και πάνω), θα υποστούν µείωση. Υπενθυµίζεται ότι ο περιφερειακός µέσος όρος για το 2019 στην αξία των δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης έχει ως εξής:

    Βοσκοτόπια: 21,5 ευρώ το στρέµµα
    Αροτραίες: 27,9 ευρώ το στρέµµα
    ∆ενδρώδεις: 34,4 ευρώ το στρέµµα

Αυτό το σενάριο θα είναι µονόδροµος, εφόσον τώρα περάσει πρόταση των Ευρωβουλευτών για υποχρεωτική εσωτερική σύγκλιση, η οποία αναφέρει: «Τα κράτη µέλη θα πρέπει να συγκλίνουν περαιτέρω προς έναν εθνικό ή περιφερειακό µέσο όρο µετά το 2019. Θα πρέπει να κοινοποιούν ετησίως την απόφασή τους για το επόµενο έτος».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ