Αρχές Αυγούστου 2026 έθεσα δημόσια ερωτήματα για τη φωτιά στο Νότιο Ρέθυμνο, για την αιματηρή πυρκαγιά στην πολύπαθη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου, ρωτώντας αν είχε εφαρμοστεί κάποιο πρόγραμμα πρόληψης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της ιδιαίτερα επικίνδυνης αυτής περιοχής με τις επανειλημμένες καταστροφές – και, αν εφαρμόστηκε, γιατί απέτυχε. Όπως δυστυχώς ήταν αναμενόμενο, δεν έλαβα καμία απάντηση.
Όπως είχα υποσχεθεί, επανέρχομαι, επισημαίνοντας προτάσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν – αλλά και στο παρόν – για την πρόληψη και την καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών, που κατακαίνε τη χώρα μας κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Τις προτάσεις αυτές τις έχουν διατυπώσει ειδικοί, αλλά και απλοί πολίτες, όμως το κράτος δεν βλέπουμε να τις λαμβάνει υπόψιν. Δεν τις λαμβάνει υπόψιν, γιατί προφανώς το πολιτικό κατεστημένο που λυμαίνεται την πατρίδα μας χαίρεται να τη βλέπει να καίγεται κάθε χρόνο, να ερημώνει και να περνά κομμάτι κομμάτι σε ξένα χέρια, τεράστιων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία προφανώς ταΐζουν και τους αχυράνθρωπους που όλοι γνωρίζουμε.
Σημειώνω ότι από το Μάρτιο 2023 η ΝΙΚΗ είχε ρωτήσει «τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν στις διάφορες περιοχές της χώρας μας το καλοκαίρι που έρχεται». Ακόμη ρωτάμε, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε κόλαση.
1) Συνοπτικές προτάσεις από τη ΝΙΚΗ:
Από το δελτίο τύπου της ΝΙΚΗΣ «Η “μαύρη” επταετία Μητσοτάκη έκαψε την Αττική» (4/8/2026):
Επανασύσταση της Δασικής Υπηρεσίας, με πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων πρόληψης και δασοπυρόσβεσης, όπως ίσχυε πριν από το 1998, με επικουρικό και υποστηρικτικό ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εθελοντών.
Συστηματική πρόληψη, με συνεχή απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, καθαρισμό των δασών, συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και έλεγχο της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών.
Δημιουργία πράσινων αντιπυρικών ζωνών 500 μέτρων, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον αστικό ιστό, αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων έγκαιρης πυρανίχνευσης και διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων.
Περιφερειακή αναδιοργάνωση, με άμεση λειτουργία των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, ενίσχυση των ΤΕΣΟΠΠ και ουσιαστική εκπαίδευση των πολιτών.
2) Από το 2024, από τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ Ανδρέα Βορύλλα, στο άρθρο του «Φωτιές στην Αττική – Μια ακόμα αποτυχία του Επιτελικού Κράτους» (14/8/2024):
α) Δημιουργία Σώματος Δασοπροστασίας με Δασοφύλακες, Δασονόμους, Δασοκομάντος, Επιστημονικό προσωπικό με ιδιαίτερες γνώσεις στην Πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες για ψηφιακούς χάρτες και έγκυρη προειδοποίηση με προηγμένες μεθόδους.
β) Ανανέωση του στόλου αεροπυρόσβεσης με εναέρια μέσα συμβατά με το ανάγλυφο της χώρας μας.
γ) Απαγόρευση δραστηριοτήτων στις καμένες εκτάσεις για 20 χρόνια, μέχρι να αναγεννηθεί το δάσος. Δεντροφυτεύσεις στα σημεία που είναι αδύνατη η αναγέννηση του δάσους.
δ) Εκπαίδευση και πολιτική επιστράτευση όποτε απαιτείται από πολίτες ανά Δήμο, με οικονομική αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
ε) Εκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες για την αγάπη και προστασία του δάσους, να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι το δάσος για τη ζωή μας.
3) Στις 13/8/24 είχα τη θλιβερή τιμή να δημοσιεύσω ένα άρθρο με τίτλο «Για τις φωτιές: «Ὄχι τὰ σπίτια ποὺ μᾶς ἔκαψες, μόνο πέτρα ἀπάνω στὴν πέτρα νὰ μὴ μείνει, ἐμεῖς δὲν προσκυνοῦμε!» (Θ. Κολοκοτρώνης)». Εκεί παραπέμπω σε δύο άρθρα του δασολόγου – περιβαλλοντολόγου, ειδικευμένου στη Διαχείριση Οικοσυστημάτων, Ελευθέριου Σταματόπουλου: «3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ» (Αύγουστος 2023), και «ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ» (Αύγουστος 2024).
Στο πρώτο του άρθρο ο συντάκτης γράφει (και αναλύει διεξοδικά) τους παρακάτω τρεις λόγους της αδυναμίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών:
1ος λόγος: Το στρεβλό, πολυδάπανο, αναποτελεσματικό σύστημα Δασοπυρόσβεσης χωρίς επιστημονική γνώση και χωρίς τις Δασικές Υπηρεσίες.
2ος λόγος: Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί (ώστε πολλοί εκφράζουν ανυπόστατες προτάσεις & ενίοτε τις εφαρμόζουν).
3ος λόγος: Στην Χώρα μας δεν υπάρχει πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών στα Δάση. Η Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν καν δικαίωμα άσκησης αρμοδιοτήτων πρόληψης.
Στο δεύτερο άρθρο διατυπώνει ο ίδιος τις παρακάτω προτάσεις:
1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίες και ανάθεση του διακριτού ρόλου της Επιτήρησης, της επαναλειτουργίας έστω των 80 ορεινών Πυροφυλακίων, της πρώτης πλήξης με ευέλικτα μέσα και drowns.
Η βασική υποδομή υπάρχει δεν είναι κρίμα να απαξιώνεται;
Είναι αυτονόητο ότι ο συντονισμός της Δασοπυρόσβεσης στα Δάση με παράλληλη μεταφορά των κονδυλίων της πρόληψης στην Διάθεση της Γενικής Γραμματείας Δασών και ταυτόχρονη εντατική διαχείριση Δασών.
2. Ουσιαστική λειτουργία του Ειδικού Σώματος Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο. (Όπως το καθορίστηκε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο και ένοπλο Σώμα).
3. Πρόσληψή των 500 Δασολόγων και Δασοπόνων στις Δασικές Υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς έχει προγραμματιστεί.
4. Μεταφορά των 1.150 περίπου Δασοκομάντος στην Δασική Υπηρεσία όπου είναι και το αντικείμενό τους με την ταυτόχρονη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου και διεύρυνσης της εκπαίδευσής τους.
5. Μεταφορά του προσωπικού πενταετούς θητείας της Πυροσβεστικής στις Δασικές Υπηρεσίες με ταυτόχρονη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου (περίπου 1500 άτομα) με ταυτόχρονη συμπληρωματική εκπαίδευση Δασοφυλακής.
6. Μεταφορά προσωπικού στο Σώμα Δασοπροστασίας της Δασικής Υπηρεσίας, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους (προαιρετικά).
7. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων (περίπου 700-1.000 οχήματα) στην Δασική Υπηρεσία.
8. Άμεση κατάργηση των 81 αδηφάγων εποχιακών θερινών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία (Κατ’ εκτίμηση περίπου 120 εκατ. ΕΥΡΩ). Τα κλιμάκια μπορούν να λειτουργούν στη Δασονομία που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν και τώρα.
9. Αναθεώρηση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης σε αχρείαστο ή αναποτελεσματικό χρυσοφόρο (για μερικούς) εξοπλισμό. (…)
10. Σύμπτυξη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε Γενική Γραμματεία, ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
11. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων Αξιωματικών από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών θρηνήσουμε νεκρούς, χαθούν περιουσίες ή καταστραφούν σημαντικά δάση (φαινόμενο που παρατηρείται συχνά και μάλιστα στην καταστροφή στο ΜΑΤΙ παρατηρήθηκε γενικευμένα).
(…) Με την Δημιουργία του Δασικού Σώματος της Δασικής Υπηρεσίας θα προσθέσουμε (ουσιαστικά ανέξοδα) τον μόνο ουσιαστικό βραχίονα επέμβασης όπως περιγράφεται από όλα τα πορίσματα και τα σχέδια βελτίωσης της Δασοπυρόσβεσης, εμπλουτίζοντας τον επιτελικό ρόλο της Πολιτικής Προστασίας.
4) Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025 η ΝΙΚΗ, μέσω του αντιπροέδρου της και βουλευτή Λαρίσης Γ. Ρούντα, υπέβαλε ερώτηση προς τον τότε υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γ. Κεφαλογιάννη για τις συνθήκες εγκατάλειψης και προχειρότητας που αντιμετώπιζαν τα πυροσβεστικά κλιμάκια του Νότιου Ρεθύμνου.
Αυτό έγινε βάσει της ανοικτής επιστολής του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Κρήτης, που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2025 (με ρητή αναφορά στο Εποχικό Κλιμάκιο Κρύα Βρύση — ακριβώς εκεί όπου εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά της 29ης Ιουλίου), απευθυνόμενη στους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου και Κρήτης, με κοινοποίηση – μεταξύ άλλων – στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη Διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υγιεινή και τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνης.
Το ερώτημά μου: Σε ποιο βαθμό βελτιώθηκαν η επάνδρωση, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου κλιμακίου πριν το αιματηρό καλοκαίρι του 2026; Και πόσο η κυβέρνηση με το περίφημο «υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης» της (και η κάθε μία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) άκουσε και ικανοποίησε τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό, οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό, τις οποίες έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψιν οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας;
5) Θα κλείσω παραπέμποντας στα παρακάτω φετινά (2026) ερωτήματα που απεύθυνε η ΝΙΚΗ στην κυβέρνηση, χωρίς φυσικά να πάρει καμιά απάντηση:
α) Πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε μισθώσεις εναέριων μέσων πυρόσβεσης – Γιατί δεν αποκτήθηκε εθνικός στόλος;
β) ΝΙΚΗ: Εκατοντάδες εκατομμύρια στο AntiNero του… ΤΑΙΠΕΔ – Γιατί η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται;
γ) Τσιρώνης: «Πόσες πυρκαγιές συνδέθηκαν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και τι είχε γίνει για να προληφθούν;»
Στην Ελλάδα ζητούν πάλι τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας πολιτικά πρόσωπα και κομματικές ομάδες που είχαν κυβερνήσει και στο παρελθόν (ορισμένοι, πολλές φορές!), κάθε φορά η κατάσταση στην πατρίδα μας πήγαινε όλο και χειρότερα και το πρόβλημα των πυρκαγιών κανείς απολύτως δεν κατόρθωσε (ή δεν θέλησε) να το αντιμετωπίσει επαρκώς. Η αλήθεια είναι μία: μόνο μια κυβέρνηση της ΝΙΚΗΣ θα θέσει (και ΕΔΩ) το μαχαίρι στο κόκαλο. Αν αναζητούμε ανθρώπους που θα μελετήσουν, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ένα πραγματικό σχέδιο πρόληψης και αποτροπής της πύρινης λαίλαπας που κάνει την πατρίδα μας να θρηνεί κάθε χρόνο, έχουμε πλέον επιλογή.
Ή θα καιγόμαστε ξανά και ξανά κάθε χρόνο ή θα ΝΙΚΗσουμε!
