ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ασβέστιο: Η σημασία του για τον ανθρωπινό οργανισμό τροφες που βοηθούν την απορρόφηση του

0

Όλοι έχουμε ακούσει για το ασβέστιο , που είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό .Συμβάλλει στην δόμηση  του σκελετού κάθε οργανισμού , στη σκλήρυνση του για να αντέχει το βάρος του σώματος  και στην κατασκευή των δοντιών του . Γι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην διατροφή του ανθρώπου από την νηπιακή του ηλικία του. Επίσης συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες  του ανθρώπινου οργανισμού  , όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων ,  τη λειτουργία της καρδιάς  , τη σύσπαση και χαλάρωση  των μυών , στην πήξη του αίματος και λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού .

Βλέπουμε λοιπόν  πόσο η φύση έχει προνοήσει για κάθε οργανισμό στον κόσμο που ζούμε , ώστε να μπορεί να αναπτύσσεται , να συντηρείται , εφοδιάζοντας τον ότι χρειάζεται σε διατροφικά δεδομένα , αρκεί να τα επιζητεί και να τα χρησιμοποιεί .

Για τον άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία του , απαιτούνται για μεσήλικες 800-1000mg ασβεστίου σε ημερήσια βάση , για νεαρά άτομα 1000-1200mg σε ημερήσια βάση .

Στον οργανισμό μας , υφίσταται μηχανισμός , ώστε όταν μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα , η βιταμίνη D βοηθά την αύξηση της απορρόφησης του  από τα οστά και τα νεφρά , αποκαθιστώντας τα επίπεδα του στο αίμα . Αντίθετα όταν το ασβέστιο αυξάνει στο αίμα , υπάρχει μηχανισμός μεταφοράς του στα οστά , ισορροπώντας το ασβέστιο στο αίμα .

Ανεπαρκής πρόσληψη

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών ο ανθρώπινος οργανισμός οικοδομή το σκελετό του και ως εκ τούτου  έχει ανάγκη για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου .

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από επάρκεια ασβεστίου , γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αναγκαίο ασβέστιο απορροφάται από τα οστά και προκαλείται οστεοπόρωση .Τα αίτια της οστεοπόρωσης μεταξύ άλλων  είναι και ορμονικοί παράγοντες (κυρίως μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες ) , η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα .Πλήττει μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους δώδεκα άντρες .

Παράγοντες που βοηθούν  την απορρόφηση του Ασβεστίου

Ο σπουδαιότερο παράγοντας που βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνηD , που η κύρια πηγή της είναι το φωςτουήλιου. Οι καθημερινές υπαίθριες δραστηριότητες βοηθούν την παραγωγή της βιταμίνης D ,αρκεί να έχουμε την κατάλληλη ένδυση και στάση απέναντι στον ήλιο .Στις Μεσογειακές χώρες που το ηλιακό φως είναι άπλετο , οι άνθρωποι έχουν λιγότερα προβλήματα με τα οστά τους π.χ οστεοπόρωση , άλλες οργανικές ανωμαλίες 

Οι τροφές είναι επαρκείς σε βιταμίνη D ?

Οι τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, είναι τα λιπαράψάρια όπως (Σολωμός , σαρδέλα , τόνος ,ξιφίας , ρέγκα , σκουμπρί) , συκώτι ,αυγό , γάλα , γαλακτοκομικάπροϊόντα .

Έχει διαπιστωθεί ότι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο(θαλασσινά ) , μαγγάνιο , βόριο πιθανόν να συμβάλλουν στη επιτυχή απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά .

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι τροφές  δεν περιέχουν ικανές ποσότητες βιταμίνης D , επομένως δεν συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση ασβεστίου

Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου

- Οι τροφές σπανάκι , παντζάρι , σοκολάτα , μαϊντανός , ξηροί καρποί , γλυκιά πατάτα , ξερά φασόλια , επειδή περιέχουν οξαλικόοξύ , αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας .

- Το πίτουρο σίτου ή ξερά φασόλια , κουάκερ ,  μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου , λόγω του συγκεντρωμένου φυτικούοξέος

Τα ροφήματα καφές ,σοκολάτα , αναψυκτικά τύπου κόλα , σοκολατούχο γάλα ,  λόγω της περιεχόμενης καφεΐνης , αυξάνει την περιεκτικότητα των ούρων σε ασβέστιο .Επομένως απαιτείται κάποιο μέτρο στην κατανάλωση  των .

Ασβέστιο και σωματικό βάρος 

Πανεπιστημιακές έρευνες σχετικά με τη σχέση κατανάλωσης γάλακτος και απώλεια βάρους , απέδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είχαν μικρότερο σωματικό βάρος ή είχαν μικρότερη αύξηση βάρους , συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν λιγότερο γάλα

Μάλιστα η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων  , σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση υπέρτασηςκαιπαχυσαρκίας

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε  νωπό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα , σε συνδυασμό με άσκησησε άπλετο ηλιακό  φως ,για καλύτερη ανάπτυξη και υγεία

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ