ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Μισή κουταλιά από αυτό το τρόφιμο την ημέρα μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο για την καρδιά

0

Είναι το κυρίαρχο συστατικό της μεσογειακής διατροφής και ο βασικός σύμμαχος της καρδιαγγειακής μας υγείας

Πλήθος ερευνών έχουν αναδείξει την υπεροχή της μεσογειακής διατροφής ως προς τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει για την υγεία μας. Ένα της βασικό συστατικό ωστόσο, αποδεικνύεται ο νούμερο ένα σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς.

Στο επίκεντρο νέας έρευνας, τα ευρήματα της οποίας κοινοποιήθηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Τρόπο Ζωής και την Καρδιομεταβολική Υγεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, βρέθηκε το ελαιόλαδο και η σημαντικά ωφέλιμη δράση του αναφορικά με την καρδιά.

Οι ερευνητές, μελετώντας δεδομένα από το μακρινό 1990 έως σήμερα, διαπίστωσαν πως λίγο παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας καθημερινά συνδέθηκε με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και 21% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με τους  Δρ. Benjamin Hirsh, Διευθυντή προληπτικής καρδιολογίας στο νοσοκομείο Sandra Atlas Bass Heart της Νέας Υόρκης και Marta Guasch-Ferre, PhD, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ και επικεφαλής της έρευνας, διαπιστώθηκαν:

    η υπεροχή του ελαιόλαδου με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη χοληστερόλη, σε σχέση με τα ανθυγιεινά, κορεσμένα και trans-λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ζωικά λίπη αναφορικά με την υγεία
    τα ωφέλιμα στοιχεία του ελαιόλαδου συναντώνται και σε άλλα φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο.

Εντούτοις, οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν υπάρχει διαβάθμιση στην ευεργετική δράση του ελαιόλαδου ανάλογα με τον τύπο του. Υπάρχουν στοιχεία πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο επί παραδείγματι, περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες, που σχετίζονται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και μείωση της φλεγμονής.

Τέλος, για όσους επιθυμούν να προφυλάξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, οι ειδικοί συστήνουν την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ