Ένας από τους πιο δραστήριους και αγαπητούς συμπολίτες, ο Άκης Πλαΐτης, τιμήθηκε φέτος από την Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού για την συμβολή του στον συγκεκριμένο θεσμό.
Η βράβευση του έτυχε απόλυτης αποδοχής και καταχειροκροτήθηκε, καθώς όλοι γνωρίζουν την καθοριστικού χαρακτήρα διαχρονική συμβολή του στην ανάπτυξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αλλά και την πολυετή προσφορά του στην τοπική κοινωνία μέσα από ποικίλες δράσεις και ασχολίες.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που και το 2007 ο Δήμος Ρεθύμνης τον είχε τιμήσει για την εθελοντική προσφορά του στην πόλη μας, καθώς δεν είναι μία ή δύο οι τομείς, στους οποίους έχει αφιερώσει την ζωή του ο καταξιωμένος μουσικός.
Ο ΑΚΗΣ ΠΛΑΪΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Γεννημένος το 1952, έζησε σε ένα ήρεμο και ευτυχισμένο οικογενειακό περιβάλλον. Από μικρό οι γονείς του Εμμανουήλ και Ελένη Πλαΐτη τον μεγάλωσαν με πολλή αγάπη μαθαίνοντάς του να είναι κύριος στη ζωή του.
Καλός μαθητής ξεκίνησε να μαθαίνει ακορντεόν κοντά στην Κοκώ Λιονή από την ηλικία των εννέα ετών.
Από την αρχή φάνηκε πως είχε τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα καλό μουσικό καθώς διέθετε αυτό που λένε οι δάσκαλοι μουσικής «εξαιρετικό αυτί και έφεση».
Μεγαλώνοντας πειραματίστηκε και με άλλα είδη οργάνων ενώ από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου έγινε μέλος της Μπάντας παίζοντας κλαρινέτο και τύμπανα με αρχιμουσικό του τον Κώστα Αποστολάκη.
Η μουσική έγινε κυρίαρχη ασχολία του και στα εφηβικά του χρόνια συμμετείχε σε πολλές ορχήστρες με τους δασκάλους του Κώστα Αποστολάκη ,Μπάμπη Πραματευτάκη, Κοκώ Λιονή, Δανάη Μαραγκουδάκη, Νίκο Περπιράκη και φίλους του. Θεωρείται από όλους ως «η χαρά της παρέας» και σύντομα γίνεται μέλος μουσικών συνόλων που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην πόλη.
Ο λόγος για τα «Χρυσόψαρα» και τις «Πέτρινες Καρδιές» που άφησαν τη δική του εποχή στην μουσική παρακαταθήκη του Ρεθύμνου καθώς συμμετείχαν σε χορούς, στη γιορτή Κρητικού Κρασιού και σε κάθε μουσική δραστηριότητα της πόλης.
Έτσι έφτασε η εποχή για το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση του και ξεκίνησε την προετοιμασία του για την Ιατρική Σχολή.
Ωστόσο τον κέρδισε η μουσική και αποφάσισε να εγγραφεί στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών για να πάρει το πτυχίο του στην Αρμονία και στη Διεύθυνση μουσικών συνόλων. Παράλληλα με το ακορντεόν έκανε μαθήματα στο πιάνο και εξοικειώθηκε άριστα με το αρμόνιο.
Στην πορεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές του λόγω διακοπής της αναβολής του με τα γεγονότα της Νομικής και αργότερα του Πολυτεχνείου. Έπρεπε, δηλαδή, να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.
Μετά την απόλυσή του από το στρατό επέστρεψε στο Ρέθυμνο και ξεκίνησε να εργάζεται ως μουσικός με ορχήστρες στα κέντρα διασκέδασης της πόλης.
Το 1977 πέτυχε στις εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας ως διοικητικός υπάλληλος ενώ ολοκλήρωσε και τις σπουδές του.
Το 1983 έγινε ανασύσταση της Δημοτικής Φιλαρμονικής και ο Κώστας Αποστολάκης του ζήτησε να διδάξει στη Μπάντα μουσικά όργανα και θεωρεία.
Στην φάση αυτή βρήκε αυτό που πάντα ήθελε με την μουσική να γίνεται η κύρια απασχόλησή του.
Σύντομα έγινε Αρχιμουσικός της Μπάντας.
Διακρίθηκε για την αγάπη του προς τα παιδιά και τα βοήθησε με κάθε τρόπο σε κάθε τους δυσκολία. Δίδασκε Dictee και Αρμονία προετοιμάζοντας τους μαθητές του για Μουσικές Σπουδές, πάντα αφιλοκερδώς.
Μάλιστα τα συνόδευε κάθε Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, για ένα χρόνο προκειμένου να διδαχθούν από σπουδαίους δασκάλους τα μουσικά όργανα της επιλογής τους.
Ήταν τεράστια η χαρά του να τα βλέπει να προκόβουν και να εξελίσσονται σε σπουδαίους μουσικούς και το έδειχνε με κάθε τρόπο.
Εκείνα τα χρόνια έδωσε ο ίδιος εξετάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για να διδάξει μουσική σε σχολεία και πέτυχε με καλή σειρά, καταφέρνοντας να διοριστεί εκπαιδευτικός στα Γυμνάσια.
Ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Μουσικού Σχολείου, στο οποίο υπηρέτησε αρκετά χρόνια, λαμβάνοντας και την θέση του Υποδιευθυντή από το 1992 και για πολλά χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, μαζί με την σύζυγο του Όλγα Σπυριδάκη, την οποία νυμφεύθηκε το 1978, αποτέλεσαν ιδρυτικά στελέχη της ομάδας «Εμείς και Εμείς» ενώ παράλληλα εμπνεύστηκε και καθιέρωσε τις καντάδες που γίνονται κάθε χρόνια αλλά και σειράς άλλων εκδηλώσεων που εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του καρναβαλιού.
Και βεβαίως όχι μόνο του καρναβαλιού αφού οι «Εμείς και Εμείς» έχουν παράλληλα με τις συμμετοχές τους στα αποκριάτικα δρώμενα επιδίδονται με επιτυχία σε σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων ενώ η ετήσια εβδομάδα παλιού ελληνικού κινηματογράφου «Ένας ουρανός με αστέρια» αποτελεί μια από τις πιο όμορφες και αγαπημένες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Ρεθύμνου.
Ο Άκης Πλαΐτης, συνεχίζει σήμερα τις πλούσιες δραστηριότητες του, προσφέρει με αγάπη την γνώση και την εμπειρία του και είναι πανταχού παρών, όπου του ζητηθεί να προσφέρει και να συμβάλει στο σύγχρονο πολιτιστικό πεδίο δράσης της πόλης.
Παράλληλα χαίρεται την οικογένεια του με την σύζυγο του Όλγα, τα παιδιά τους Λένα και Μάνο καθώς και τα 4 εγγόνια τους.
Ο τρόπος του, η αγάπη του , η φροντίδα του, το κέφι του γίνεται έμπνευση για όλους. Συνεχίζει να συμμετέχει, να ενεργεί θετικά και αποτελεί έμπνευση ζωής και χαράς για όλη την τοπική κοινωνία!




















