ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαζεύουν υπογραφές κατά του φράγματος Πλατύ στο Αμάρι

0

Η χωροθέτηση του κεντρικού ταμιευτήρα του σχεδιαζόμενου φράγματος Πλατύ ποταμού, στην περιοχή Βυζαρίου – Πετροχωρίου - Λαμπιωτών δεν έχει την αποδοχή των κατοίκων, ούτε έχει γίνει αποδεκτή από μεγάλο μέρος των ανθρώπων του Αμαρίου.

Κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, φοβούνται για καταστροφή του κλίματος και του περιβάλλοντος του τόπου τους και κυρίως διαμαρτύρονται που θα τεθεί σε αχρηστία η λιμνοδεξαμενή του Βυζαρίου, θα απαλλοτριωθούν τα χωράφια τους και μάλιστα χωρίς καν να ξέρουν με τι ποσό. Κυρίως θέτουν ερωτηματικά για το αν αξίζει να χάσουν την περιουσία τους για πάντα, όταν σήμερα αρδεύεται και είναι παραγωγική για να κατασκευαστεί ένα φράγμα που θα αρδεύσει άλλες περιοχές, καταργώντας μια υφιστάμενη καλλιεργήσιμη έκταση χιλιάδων στρεμμάτων γης.

Το κείμενο, στο οποίο ήδη έχουν υπογράψει εκατοντάδες Αμαριώτες και συνεχίζεται να συλλέγονται υπογραφές έχει ως εξής:

«Εμείς οι παρακάτω κάτοικοι της περιοχής γύρω από το συζητούμενο φράγμα του Πλατύ αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατασκευή αυτού του τεράστιου για την περιοχή μας έργου και που μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει κάνει τον κόπο να ενημερώσει τι είναι αυτό το έργο και ποιους ωφελεί. Αυξανόμενες ενδείξεις περί της κατασκευής του μας αναγκάζουν να εκφράσουμε την αντίθεση μας και για τους παρακάτω λόγους:

  • Έγγραφο του υπουργείου υποδομών 176/φ.Πλατύ/03-02-2022 αναφέρει ότι τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής δεν αντιμετωπίσθηκαν στα πλαίσια της οριστικής μελέτης.
  • Καταστρέφουν ένα υφιστάμενο από το 1995 έργο (λιμνοδεξαμενή) το οποίο έχει δώσει ζωή στην περιοχή και συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξης της περιοχής, διοικείται δε άψογα και συντηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τη σκοπιμότητα του έργου, ποια τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις για την περιοχή.

Εκφράζουμε, λοιπόν την αντίθεση μας στην κατασκευή αυτού έργου και είμαστε σε ετοιμότητα, διότι αυτό το έργο θα αλλάξει δραστικά τη φυσιογνωμία και τη ζωή του τόπου μας προς όφελος άλλων περιοχών αντιβαίνοντας και ευρωπαϊκή οδηγία περί ισομερούς ανάπτυξης και συναίνεσης των κατοίκων της περιοχής».

«ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ»

Εξηγώντας του λόγους, για του οποίους έχουν εγερθεί οι έντονες διαμαρτυρίες, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βυζαρίου – Πετροχωρίου - Λαμπιωτών και Πρόεδρος Τ.Κ. Βυζαρίου κ. Γιώργος Παντελάκης, δήλωσε στην εφημερίδα «Ρεθεμνος», ότι «Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και γενικότερα του Αμαρίου δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση του έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού. Δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως επίσημα. Δεν είναι σαφή τα όρια των στρεμμάτων που θα απαλλοτριωθούν, ακούγεται για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται λόγος για 12 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν, γεγονός, που σημαίνει πως προβλέπονται από 300 έως 400 ευρώ το κάθε στρέμμα που θα απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες του έργου. Και μόνο αυτό, είναι ένα μείζον ζήτημα, διότι τι θα γίνουν και πως θα ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θα χρειαστεί να φύγουν από τις καλλιέργειες τους οριστικά γιατί θα γίνει η λίμνη του φράγματος»;

Ο κ. Παντελάκης συνέχισε λέγοντας, ότι «Οι κάτοικοι διαφωνούν κάθετα με την προτεινόμενη χωροθέτηση της λίμνης στην ευρύτερη περιοχή του Βυζαρίου και των γύρω χωριών. Η αρχική χωροθέτηση στην περιοχή της Αμπαδιάς ήταν κατά την γνώμη μας η πιο σωστή. Θεωρούν πως ίσως σε κάποια σημεία το έδαφος να είναι υδατοπερατό και για αυτό μετακίνησαν χωροταξικά την κατασκευή της λίμνης στα δικά μας χωριά, στον Αφρατέ. Σε εμάς όμως  ήδη υπάρχει και λειτουργεί η λιμνοδεξαμενή του Βυζαρίου, η οποία αρδεύει όλες τις καλλιέργειες, οι οποίες θα καταστραφούν αφού θα γίνει εκεί η λίμνη του Πλατύ. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε ανάγκη περαιτέρω άρδευσης των εκτάσεων μας. Ανάγκες άρδευσης υπάρχουν στην Αμπαδιά. Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορούν να κάνουν ένα μικρότερο ταμιευτήρα, να πάρουν το νερό και να αρδεύσουν όποιες περιοχές θέλουν και το έχουν ανάγκη, χωρίς να καταστρέψουν  την λιμνοδεξαμενή του βυζαρίου και τα σύγχρονα δίκτυα που υφίστανται και αρδεύουν τις καλλιέργειες μας».

Ο ίδιος, επισημαίνοντας το ζήτημα της ελλιπούς ενημέρωσης κατέληξε λέγοντας: «Από το 2009 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το φράγμα του Πλατύ, οι τότε τοπικές αρχές αλλά και διάφοροι εδώ  στους οποίους είχαν υποσχεθεί υπέρογκες απαλλοτριώσεις, είπαν τότε όλοι πως συμφωνούν. Διαπιστώνουμε τώρα πως όχι μόνο τα αιτήματα των κατοίκων δεν έχουν ληφθεί υπόψη αλλά και στα ερωτήματα μας για λεπτομερή ενημέρωση περί του σχεδιασμού δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο φορέα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, εάν αυτό το έργο γίνει όπως σήμερα μπορούμε να ξέρουμε, θα καταστραφεί η δική μας περιοχή, η οποία δεν χρειάζεται αυτό το νερό, είναι περιοχή που κάναμε έργα και αρδεύεται. Και όχι μόνο αυτό αλλά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα απαγορευτούν και σειρά δραστηριοτήτων όπως οι ύπαρξη ποιμνιοστασίων ή στάβλων σε απόσταση 250 μέτρων από την ανώτερη στάθμη πλημμυρίδα της στάθμης της λίμνης ενώ το νεκροταφείων των Λαμπιωτών θα πρέπει να μετακινηθεί. Όλα αυτά είναι θέματα για τα οποία ζητούμε απαντήσεις και δεν έρχεται κανένας να μας ενημερώσει. Για αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατρέψουμε αυτό τον σχεδιασμό και ήδη μαζεύουμε υπογραφές. Όχι μόνο από τα χωριά Βυζάρι, Λαμπιώτες, Πετροχώρι που είναι οι κύρια θιγόμενες περιοχές αλλά και από άλλα χωριά όπως Φουρφουράς, Πλατάνια, Βισταγή, Άνω Μέρος και όλη την Αμπαδιά, καθώς επίσης δεν γνωρίζουν τίποτα για τα σχεδιαζόμενα έργα οι άνθρωποι στο Αμάρι».

Από την πλευρά του ο δημότης Αμαρίου με καταγωγή από το χωριό Πλατάνια κ. Παντελής Χριστοδουλάκης, δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» τα εξής:   «Οι κάτοικοι διαφωνούμε κάθετα με την καταστροφή του έργου της λιμνοδεξαμενής Βυζαρίου, διότι πραγματικά έχει δώσει ζωή στην περιοχή μας και δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό που έχουμε πετύχει. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται και προσπαθούμε να θωρακίσουμε τα δεδομένα απέναντι στα διάφορα συμφέροντα. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της περιοχής μας και δεν αποδεχόμαστε να χάσουμε ό,τι έχουμε ήδη δημιουργήσει. Όλη η περιοχή είναι θορυβημένη. Φοβόμαστε πως όχι μόνο θα χάσουμε τις περιούσιες μας αλλά θα αλλάξει όλο το κλίμα εκεί, θα επηρεαστούν οι καλλιέργειες μας κυρίως τα αμπέλια μας και οι σπουδαίες καλλιέργειες της χοντρολίας που υφίστανται αιώνες τώρα. Είναι πολλαπλά τα προβλήματα και τα περιβαλλοντικά αλλά και τα οικονομικά που θα προκύψουν». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ