ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρένα Κουτσαλεδάκη: «Τα ζητούμενα του 2009 παραμένουν ζητούμενα και το 2024»

0

Στο ξεκίνημα της νέας δημοτικής θητείας, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κα Ρένα Κουτσαλεδάκη μιλάει για τους στόχους που έχει θέσει με την ομάδα της, αλλά και για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε θέματα που -όπως αναφέρει- παραμένουν άλυτα επί σειρά ετών. Στη συνέχεια, η κα Κουτσαλεδάκη αναφερόμενη στη συνεργασία της με τη δημοτική αρχή υπογραμμίζει: «Ήδη δίνουμε και θα δώσουμε ευκαιρίες συνεργασίας, αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι  στην κεκτημένη ταχύτητα της νέας αντίληψης και στην δογματική περί αυτοδιοικητικής αυθεντίας προσέγγισή της». 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι που έχετε θέσει ως δημοτική ομάδα για τη νέα θητεία;

«Κάθε ολοκλήρωση ενός κύκλου σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου. Η δημοτική μας ομάδα δηλώνει το παρόν στο να χαράξουμε μια νέα πορεία για το Ρέθυμνο. Μια νέα πορεία για το Δήμο μας. Τολμήσαμε ένα δύσκολο αλλά τόσο όμορφο και δημιουργικό εγχείρημα που δεν είναι άλλο από το να τα παλέψουμε για την αλλαγή. Αυτό ακριβώς θα πράξουμε. Η στρατηγική του συνδυασμού μας συμβολίζει ένα τέλος, καθώς και μια αρχή:

  • Το τέλος της ουσιαστικής έλλειψης κριτικής για τα δημοτικά πράγματα 
  • Την απαρχή μιας νέας πορείας μέσα από τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας, στοχεύσεων και λογικής.

Είμαστε και θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που στοχεύει σε ένα καλύτερο αύριο για το Ρέθυμνο. Κυρίως όμως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Βγαίνουμε μπροστά με όραμα, φρεσκάδα και διάθεση για σκληρή δουλειά».

Σε ποια θέματα πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να κάνετε παρεμβάσεις;

«Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, το Ρέθυμνο μοιάζει κολλημένο στο χθες, χωρίς όραμα, χωρίς ένα μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό σχέδιο για να ξεχωρίσει και να αναπτυχθεί. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός είναι καθαρά διαχειριστικός. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει μόνο αν πείσουμε την κοινωνία για την ανάγκη να βγούμε όλοι μαζί μπροστά με ένα πραγματικά αναπτυξιακό σχέδιο για το Ρέθυμνο. Αντίπαλοι μας είναι τα προβλήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα κάνουμε παρεμβάσεις για το σύνολο των ζητημάτων του Δήμου μας, του Ρεθύμνου, πόλης και οικισμών  ευρύτερα».

Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι ο Δήμος Ρεθύμνου, θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη πολιτική και γιατί; 

«Προεκλογικά θέσαμε 10 προτάσεις για το αύριο του Ρεθύμνου. Σήμερα έχουμε αναπτύξει ένα πλήρες πρόγραμμα θέσεων  για τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου, που θα βρίσκεται διαρκώς κοντά στον πολίτη και ιδιαίτερα στον πολίτη που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Στοχεύουμε στην  καλύτερη διαχείριση των πόρων του Δήμου για πραγματικά υγιή δημοσιονομικά δεδομένα με μετρήσιμα αποτελέσματα και διαρκή αξιολόγηση και στη  χρήση ανοιχτών διαδικασιών σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαχείρισης και άρα στην εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών που είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα. Η υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε καθιστώντας σαφές ότι ο κ. Μαρινάκης χρησιμοποίησε τη στήριξη που κατά την προηγουμένη περίοδο του παρείχε το σύνολο σχεδόν του δημοτικού συστήματος για λόγους διαχειριστικούς. Τα ζητούμενα του 2009 παραμένουν ζητούμενα και το 2024.

  • Στην παιδεία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε νέες σχολικές υποδομές και αρκετά προβλήματα στις υφιστάμενες σχολικές μονάδες. Ελλείψεις που δυστυχώς θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών μικρών και μεγάλων αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Γυμνά καλώδια, πρίζες που κρέμονται με κίνδυνο να πάθουν ηλεκτροπληξία παιδιά αλλά και εκπαιδευτικοί. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα περιστατικού ηλεκτροπληξίας καθηγητή την ώρα του μαθήματος στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου.
  • Στον πολιτισμό δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από ένα ενιαίο πλέγμα δράσεων όλο το χρόνο. Περάσαμε μια περίοδο Χριστουγέννων χωρίς καμία ουσιαστική εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους. 
  • Στις υποδομές Αθλητισμού δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
  • Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας οφείλουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για κάθε οικισμό, για κάθε περιοχή της πόλης μας, της Παλιάς μας Πόλης αλλά και για τα δημόσια κτίρια.
  • Σε επίπεδο μεγάλων υποδομών τα όποια  βήματα γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Για αυτό και όλα τα έργα που περιγράφει ο κ. Μαρινάκης είναι σε φάση υλοποίησης και όχι σε φάση κατασκευής. Το πάρκινγκ στους 4 μάρτυρες, ο περιφερειακός δρόμος, το αποχετευτικό, το νέο μουσείο είναι έργα που θα μπορούσαν να έχουν δρομολογηθεί νωρίτερα και σήμερα να χρησιμοποιούν οι συμπολίτες μας.
  • Τέλος, σε επίπεδο καθημερινότητας η στασιμότητα κυριαρχεί. Δεν γίνεται σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης, οι οικισμοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η πόλη αντιμετωπίζει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα για το οποίο ο κ. Μαρινάκης μετά την αντικειμενικά μακρά θητεία του, όλη την προεκλογική περίοδο θεωρούσε  ότι δεν υπάρχει λύση γιατί είναι δομικό!
  •  Υποστήριξη αδυνάτων ομάδων συνανθρώπων μας  μέσω κοινωνικών δομών είναι ανύπαρκτη  

Για εμάς παραμένουν ως ξεκάθαροι στόχοι:

  • Η προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της περιοχής ευθύνης στο σύνολο της επικρατείας του Δήμου μας.
  • Η βελτίωση της καθημερινότητας και της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των συμπολιτών μας.
  • Η μετατροπή της πόλης μας σε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που θα σέβεται την ιστορία της και θα είναι στραμμένη στο μέλλον».

Πως βλέπετε τη συνεργασία σας με το δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα από την πλευρά πλέον της δημοτικής αντιπολίτευσης;

«Σε ότι αφορά το σχεδιασμό μας το βασικό κεκτημένο που θα διαμορφώσει πρώτα από όλα τη σχέση μας με την κοινωνία είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μια ειλικρινή σχέση που πατάει στο σήμερα αλλά κοιτάει με καθαρό βλέμμα στο αύριο του τόπου μας. Αυτή τη σχέση θα την υπερασπιστούμε και θα την τιμήσουμε. Αυτό σημαίνει πρακτικά λίγα λόγια, σκληρή δουλειά, καλή γνώση των θεμάτων και ουσιαστικές προτάσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί από ανούσιες κοκορομαχίες αλλά παράλληλα σιγουρά δεν επιθυμεί μια αντιπολίτευση χωρίς φωνή και προτάσεις. Εμείς ήδη δίνουμε και θα δώσουμε ευκαιρίες συνεργασίας αλλά δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς απέναντι  στην κεκτημένη ταχύτητα της νέας αντίληψης και στην δογματική περί αυτοδιοικητικής αυθεντίας προσέγγιση της.  Η νέα σελίδα για το Δήμο Ρεθύμνης και το δημοτικό μας συμβούλιο είναι γεγονός. Ως δημοτική παράταξη είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε περισσότερο, να γίνουμε καλύτεροι και να είμαστε χρήσιμοι για τους συνδημότες μας. Έχουμε ως βασικό στόχο την κοινή προσπάθεια για το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του. Θα αγωνιστούμε έτσι ώστε το δημοτικό συμβούλιο να αποτελέσει ένα καταφύγιο θεσμικού διαλόγου, στήριξης, προσφοράς και συμμέτοχης!»

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Δημοτική Επιτροπή, το νέο θεσμό που συγκεντρώνει τη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων του δήμου;

«Η νέα Επιτροπή αυτή είναι βαρύνουσας σημασίας, μιας και αντικαθιστά την Οικονομική Επιτροπή, την Εκτελεστική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Όλα τα θέματα  οικονομικής φύσεως του Δήμου, διαγωνισμοί έργων, παρατάσεις, αποφάσεις διαχείρισης πράσινου πολεοδομικά θέματα θα την απασχολούν. Μάλιστα προχθές με ψηφοφορία εκλέχτηκα από τα μέλη της ομόφωνα στη θέση της Αντιπροέδρου της Δημοτικής Επιτροπής, με ότι ευθύνη λόγων και πράξεων συνεπάγεται  αυτό. Η δημοτική επιτροπή θέτει στο επίκεντρο της λειτουργίας της και ως βασική αποστολή της το διάλογο. Έναν διάλογο που μπορεί να μην λείπει αλλά σίγουρα δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε. Δημιουργώντας κενό αναμεσά στο επίπεδο λήψης αποφάσεων και την κοινωνία, καθώς δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ενημέρωσης γύρω από το σχεδιασμό του Δήμου μας για το μέλλον του τόπου. Οι συμπολίτες μας σε μεγάλο βαθμό αγνοούν τη σημασία και τις αποφάσεις των δημοτικών επιτροπών και του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό θα το αλλάξουμε. Για εμένα η δημόσια διαβούλευση ξεπερνά την παγιωμένη λογική που εξαντλείται σε μια τυπική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου και σε μια ζωντανή αναμετάδοση. Κάτι που πριν λίγο διάστημα είχα την ευκαιρία να αποδείξω στη  πράξη όταν κατά την αποχώρηση μου από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρέθυμνου παρουσίασα δημόσια το συνολικό έργο του ταμείου κατά την προηγούμενη περίοδο προετοιμάζοντας μια πλήρη ενημερωτική έκδοση για τους συμπολίτες μας. Προχωράμε μπροστά για αυτό και σε κάθε επιτροπή θα είμαστε άρτια προετοιμασμένοι με ξεκάθαρες θέσεις τις οποίες θα γνωστοποιούμε στους συμπολίτες μας με πλήρη διαφάνεια».  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ