ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιοδοξία για την εξέλιξη του έργου κατασκευής του νέου ΕΕΕΕΚ

0

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

Την διαβεβαίωση, ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει το έργο κατασκευής του νέου Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου στο παλιό κτίριο του ΚΕΓΕ στα Μισίρια, έδωσε ο μιλώντας στο «Ρέθεμνος» ο νέος Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Μετά την έντονη κοινωνική αναταραχή που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες για το ζήτημα του ενδεχόμενου να λήξει η περίοδος παραχώρησης του κτιρίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις διαμαρτυρίες που εγέρθηκαν από την ΕΛΜΕΡ, την εκπαιδευτική κοινότητα του ευαίσθητου τομέα της ειδικής αγωγής και βεβαίως δημοτικών παρατάξεων και πολιτών, ο κ. Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της παραχώρησης σε νομικό και γραφειοκρατικό επίπεδο έχει προωθηθεί ώστε να μην τίθεται ζήτημα απώλειας του δικαιώματος χρήσης του για την κατασκευή και στέγαση του νέου ΕΕΕΚ. Ο ίδιος τόνισε, ότι υπάρχει δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Αντώνη Λιβάνιου προς τον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γιώργη Μαρινάκη, ότι εντός του 2024 θα εγκριθεί η χρηματοδότηση ύψους 8.894.088,48 ευρώ, που έχει αιτηθεί ο Δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ανακατασκευή του κτιρίου του ΚΕΓΕ και την στέγαση του νέου σχολείου ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή, του ΕΕΕΚ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδογιάννης υπήρχε ένας όρος στο παραχωρητήριο του αρμόδιου υπουργείου για άρση του δικαιώματος χρήσης των εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕ αν τα έργα δεν είχαν ολοκληρωθεί έως 14-1-24. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος των αντιδράσεων που προκλήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ήδη ο Δήμος έχει ζητήσει την άρση της συγκεκριμένης διάταξης καθώς η καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην χρηματοδότηση και την εξέλιξη του έργου δεν ήταν ευθύνης του δήμου Ρεθύμνης, όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή, αλλά των αλλαγών που προέκυψαν στις τιμές κατασκευής του έργου μέσα στην κρίση ακρίβειας, γεγονός, που άλλαξε όλο το φάσμα των προβλεπόμενων στην μελέτη – αυτό συνέβη σε όλα τα έργα όλων των δήμων - και έπρεπε ανάλογα να προσαρμοστεί το αίτημα χρηματοδότησης προς το υπουργείο εσωτερικών.

Με δεδομένο πως το γραφειοκρατικό κομμάτι έχει διεκπεραιωθεί και οι δεσμεύσεις τόσο για την χρήση του ΚΕΓΕ όσο και για την χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής έχουν αναληφθεί από κυβερνητικά στελέχη, εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνου υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα προκύψουν περαιτέρω αγκυλώσεις. Βεβαίως οι πιέσεις θα συνεχιστούν αρμοδίως, όπως τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης, ο οποίος και δήλωσε ότι «Είναι ένα έργο που θα αγγίξει τα 9 εκατομμύρια ευρώ κόστος. Είναι, ίσως, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί για σχολείο του Ρεθύμνου έως σήμερα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο και όπως έχω ενημερωθεί και εγώ γιατί πρόσφατα ανέλαβα, παρέλαβα και μελέτησα τον σχετικό φάκελο, θεωρώ πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για να ωριμάσει ως έργο και να είναι άξιο χρηματοδότησης. Θεωρώ, πως σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις όπως με έχει ενημερώσει ο προκάτοχος μου κ. Γεωργαλής αλλά και ο δήμαρχος Ρεθύμνης».

ΝΕΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Στο μεταξύ εντείνονται οι κοινωνικές πιέσεις για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος λειτουργίας των μονάδων ειδικής αγωγής στην πόλη του Ρεθύμνου. Την περασμένη Δευτέρα η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η Ένωση Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Γονέων ΕΝΕΕΓΥ-Λ και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥ-Λ με επιστολή ζήτησαν εκ νέου συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση των τοπικών βουλευτών και των δημοτικών παρατάξεων για συζήτηση και πίεση προς επίλυση του στεγαστικού της ειδικής αγωγής στην πόλη του Ρεθύμνου.

Η σχετική επιστολή των παραπάνω φορέων αναφέρει τα εξής:

«Οι υπογράφοντες φορείς της Ειδικής Αγωγής επανερχόμαστε εκ νέου στο αίτημα για συνάντηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη, αφού αυτό δεν κατέστη εφικτό στις 20/12/23, για το οξύ και χρονίζον αίτημα του στεγαστικού της Ειδικής Αγωγής.

Οι φορείς της Ειδικής Αγωγής δεν συμπολιτευόμαστε, ούτε αντιπολιτευόμαστε εξ ορισμού με κανέναν. Αυτό που θέλουμε και επιδιώκουμε είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Η κατάσταση όσον αφορά την ειδική σχολική στέγη είναι στο μη περαιτέρω και επιδεινώνεται τόσο από το γεγονός ότι το ΕΝΕΕΓΥ-Λ έφτασε πλέον στην πλήρη ανάπτυξή του, με οχτώ τάξεις, όσο και από την κακή κατάσταση, με ανησυχητικές ρωγμές κ.ά., στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο του ΕΕΕΕΚ.

Αναντίρρητα, όταν επί πέντε χρόνια δεν λαμβάνουμε παρά μόνο διαβεβαιώσεις, επιτρέψτε μας αλλά έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι. Με διαβεβαιώσεις δεν φτιάχνονται σχολεία. Η ανησυχία μας επιτείνεται από το ότι δεν λαμβάνουμε ικανοποιητικές απαντήσεις ούτε για το θέμα της αποδοχής της σύμβασης παραχώρησης του ΚΕΓΕ στον Δήμο, ούτε για την ανανέωσή της.

Σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία ευελπιστούμε όλες οι πλευρές να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης. Περιθώρια για άλλη χρονοτριβή δεν υπάρχουν. Εφόσον πραγματικά θέλουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα οφείλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να αυξήσουμε την πίεση στην κεντρική διοίκηση.

Σε μία τέτοια κατεύθυνση θεωρούμε απαραίτητη μία συνάντηση απευθείας με τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκηκαι τον νέο αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Παπαδογιάννη, όπως και τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Εξίσου απαραίτητη θεωρούμε  τη συστράτευση κομματικών οργανώσεων, δημοτικών παρατάξεων και βουλευτών του νομού.

Επομένως ζητάμε:

  • Από τη δημοτική αρχή:
  1. Συνάντηση με τους κ.κ. δήμαρχο και αντιδήμαρχο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες.
  2. Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα.
  • Από τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού και τις δημοτικές παρατάξεις:
  1. Να πάρουν θέση για το ζήτημα.
  2. Να μετέλθουν κάθε νόμιμου μέσου που εμπίπτει στη δικαιοδοσία τους για να αυξήσουν την πίεση στην κεντρική διοίκηση για άμεση χρηματοδότηση ανακατασκευής του ΚΕΓΕ.

(Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι κάποιοι από τους προαναφερθέντες ήδη το έχουν πράξει, τους ευχαριστούμε και τους καλούμε να το επαναλάβουν).

Τέλος, όσον αφορά δημοσιεύματα για προσβλητικούς χαρακτηρισμούς περί χρηματισμού που ακούστηκαν εις βάρος της δημοτικής αρχής, είναι προφανές πως, εφόσον κάτι τέτοιο ειπώθηκε, δεν μας εκφράζει, δεν το ενστερνιζόμαστε, το καταδικάζουμε. Εμείς, όπως είπαμε, ως θεσμικοί φορείς και εκλεγμένοι εκπρόσωποι, εκείνο που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Και σε αυτό ελπίζουμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ