ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερασμία Μαρκίδη: «Γι’ αυτό που ζω τώρα αξίζει να προσπαθήσω και να τα αντιμετωπίσω όλα»

0
  • ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ!

Πόσοι γνωρίζουν πως η φωνή της Asha στην μεταγλωττισμένη ταινία «Ευχή» που γέμισε τους κινηματογράφους λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ήταν της Ρεθεμνιώτισσας Ερασμίας Μαρκίδη; Και όμως! Η νεαρή ερμηνεύτρια που κατάγεται από το Αμάρι, η οποία έχει εντυπωσιακές σπουδές στο ενεργητικό της και μια αξιόλογη καριέρα στην ελληνική μουσική σκηνή, ήταν η επιλογή της Walt Disney για να αποδώσει στα ελληνικά τον ρόλο της «Asha», που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι στις οθόνες των σινεμά όλης της χώρας!

Το «Ευχή» είναι αμερικανική ταινία μιούζικαλ φαντασίας κινουμένων σχεδίων του 2023 σε παραγωγή της Walt Disney Animation Studios και διανομή της Walt Disney Pictures. Αποτελεί την 62η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney και μια συμμετοχή σε αυτή ήταν δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, οι παραγωγοί επέλεξαν χωρίς δυσκολία την Ερασμία Μαρκίδη για να αποδώσει τον ρόλο στα ελληνικά και μάλιστα μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική και ανταγωνιστική διαδικασία.

Κόρη του Νίκου Μαρκίδη από τους Αποστόλους και της Ελένης Νεονάκη από την Αγία Φωτεινή, η Ερασμία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Τις πρώτες της σπουδές, τις έκανε στο Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο της πόλης μας και μάλιστα εκπροσωπώντας το σχολείο στους Παγκρήτιους Μουσικούς Αγώνες, κατέκτησε το 1ο Βραβείο στο Ευρωπαϊκό Τραγούδι το 2005 και το 3ο Βραβείο στο Παραδοσιακό Τραγούδι το 2007.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Σήμερα είναι κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας με βαθμό Άριστα και Α’ βραβείο με καθηγητή τον Παναγιώτη Δήμα από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, μετά από διετές μάθημα μελοδραματικής.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ανωτέρου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Διδασκαλίας Τραγουδιού με υπεύθυνο τον καθηγητή Μονωδίας Παναγιώτη Δήμα επίσης από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Επαγγελματικά κάνει καριέρα με συμμετοχές σε συναυλίες σε μεγάλες μουσικές σκηνές και δύο φορές, το 2017 στο Κίεβο και το 2019 στο Τελ Αβίβ, συμμετείχε στα φωνητικά σύνολα που στήριξαν τις βασικές ερμηνεύτριες των ελληνικών συμμετοχών στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision.

Επίσης, είναι καθηγήτρια Φωνητικής στο LAB Music Education και μέλος του πολυφωνικού συγκροτήματος «Fonés» μαζί με τις Μαρίνα Σάττι – φετινής εκπροσώπου της Ελλάδας στο φεστιβάλ της Eurovision - Βιργινία Φραγκούλατζη, Έλενα Παπαδημητρίου και Ελένη Ποζατζίδου.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Συγκεκριμένα  στην παιδική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «Πες μου τα’ όνομα σου» το 2019, ήταν κορυφαία του χορού στην παράσταση “Αισχύλου Πέρσες” στο Θέατρο Αττικού Άλσους σε σκηνοθεσία του Θάνου Λουκά το 2018 ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στον Χορό των Ωκεανίδων στην παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα στη μικρή Επίδαυρο. Το 2017 συμμετείχε επίσης στην παράσταση του έργου του Βίκτωρα Ουγκό “Οι Άθλιοι” έχοντας το ρόλο της Φαντίν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Βάσιας Αργέντη και Μάνου Χατζηγεωργίου. Η φωνή της έχει δανειστεί και σε άλλες μεταγλωττίσεις παιδικών σειρών και ταινιών της Disney, της DreamWorks και της Sierra Post Studios.

Με αφορμή την συμμετοχή της στην ταινία «Ευχή»,  μιλήσαμε με την Ερασμία Μαρκίδη για την καριέρα της, τα όνειρα και τα μελλοντικά της σχέδια.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Πες μας λίγα λόγια για την συμμετοχή σου στην ταινία «Φωνή» της Disney . Πως ήταν ως εμπειρία και πόσο «μαγικό» είναι να είσαι πίσω από ένα παιδικό ήρωα;

Η μεταγλώττιση ήταν κάτι που ονειρευόμουν από μικρό παιδί. Μετά από κάποια χρόνια πορείας εδώ στην Αθήνα, κατάφερα να ζήσω λοιπόν αυτό το όνειρο. Ασχολούμαι με την μεταγλώττιση τα τελευταία εφτά χρόνια και συνειδητοποίησα ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει πολύ αλλά και που με εξιτάρει επίσης. Είναι ένας απαιτητικός χώρος αλλά συγχρόνως μαγικός. Έχοντας δώσει την φωνή μου σε πολλές σειρές και ταινίες, είχα αποκτήσει κάπως την εμπειρία και για κάτι πιο μεγάλο. Έτσι φέτος έκανα δοκιμαστικό και με πήραν για το ρόλο της «Asha», Της πριγκίπισσας της νέας ταινίας της Disney «Wish». Κλείνοντας φέτος η Disney τα 100 χρόνια δημιούργησε κατά την άποψη μου μία πολύ όμορφη και γλυκιά ταινία με όμορφα μηνύματα και ενδιαφέροντες ρόλους όπως αυτός της Asha. Ήταν ένας ρόλος που ήθελα πολύ και νομίζω ήταν αρκετά κοντά και στο χαρακτήρα μου. Η εμπειρία ήταν μοναδική αν και δύσκολη, γιατί ένας πρωταγωνιστικός ρόλος έχει απαιτήσεις και δεν είχα ζήσει ποτέ κάτι αντίστοιχο. Η μουσική και τα τραγούδια της ταινίας ήταν υπέροχα και ήταν ένα δώρο για μένα να το ερμηνεύσω. Το πιο όμορφο συναίσθημα όμως είναι να βλέπεις την χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών όταν ακούν τη φωνή σου σε κάτι τέτοιο και να τους προσφέρεις τέτοιες στιγμές.


Που σε βρίσκουμε φέτος το χειμώνα και ποιες είναι οι κύριες δραστηριότητες σου αυτή την περίοδο;

Εδώ και εφτά χρόνια τραγουδάω με τη Μαρίνα Σάττι. Ταξιδεύουμε πολύ όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκω φωνητική σε τρία ωδεία στην Αθήνα και αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε μία δημιουργική φάση γράφοντας την δική μου μουσική. Ελπίζω να την ακούσετε σύντομα.

Πως ήταν η εμπειρία που έζησες στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision;

Σίγουρα πρωτόγνωρη και αρκετά έντονη. Πέρα από την προετοιμασία, το ότι μένεις δύο εβδομάδες στη χώρα που διεξάγεται ο διαγωνισμός, και ζεις όλες αυτές τις μέρες τόσες εμπειρίες, είναι σίγουρα μοναδικό. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα πάω στη Eurovision και όταν δέχτηκα την πρόταση δεν απάντησα απευθείας θετικά, αλλά χαίρομαι που τελικά το έκανα. Γνωρίζεις καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, βλέπεις άλλες κουλτούρες, ζεις την εμπειρία μιας από τις πιο μεγάλες διοργανώσεις και αν το σκεφτείς κάνεις όλο αυτό το ταξίδι και την τόση προετοιμασία για τρία λεπτά που βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή. Επίσης θυμάμαι ότι πολλοί με ρωτούσαν πως νιώσατε για την θέση που πήρατε και πώς ήταν εκείνη τη στιγμή και αυτό που απάντησα είναι ότι όταν είσαι εκεί και ζεις αυτή την εμπειρία, δεν σκέφτεσαι τι θέση θα πάρεις. Για μένα τουλάχιστον έτσι ήταν.

Θα σκεφτόσουν κάποια στιγμή να είσαι κύρια εκπρόσωπος της χώρας μας και γιατί;

Να πω την αλήθεια δεν το σκέφτηκα ποτέ. Δεν ήταν ένας στόχος που θα ήθελα να κατακτήσω αν με ρωτάς. Έζησα την εμπειρία δύο φορές με δύο υπέροχες ομάδες κερδίζοντας αξέχαστες στιγμές και κάποιες δυνατές φιλίες και για κάποιο λόγο την δεδομένη στιγμή δεν περνάει καθόλου από το μυαλό μου.

Γενικότερα πως είναι τα δεδομένα για ένα νέο καλλιτέχνη; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού, καθώς όλοι έχουμε την εντύπωση πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο δουλειάς.

Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στο χώρο αλλά πιστεύω ότι έχει να κάνει και με τη στάση του καθενός μας στα πράγματα. Το θέμα είναι να συμφιλιωθείς με το ότι υπάρχει ανταγωνισμός αλλά να μην μένεις εκεί. Εγώ αυτό που προσπαθώ είναι να εξελίσσομαι, να δουλεύω πολύ για να μπορέσω να κάνω αυτά που με γεμίζουν. Δυσκολίες υπάρχουν παντού, το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζεις. Σίγουρα θέλει υπομονή και πολλή δουλειά και να έχεις αυτό σκοπό να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Για μένα που ήρθα στην Αθήνα μόνη μου για να ζήσω όλα αυτά και να δουλέψω πάνω στη μουσική, χωρίς να γνωρίζω κανέναν ήταν αρκετά δύσκολο. Λέω στους φίλους μου τώρα ότι νιώθω ότι έχω ζήσει τρεις ζωές. Περνώντας λοιπόν από όλες αυτές τις καταστάσεις, σκέφτομαι ότι με βοήθησε το ότι είχα στόχους και κυρίως το ότι ήθελα να δουλέψω, να σπουδάσω, να πάρω το δίπλωμα μου, να συνεργαστώ με ανθρώπους, για να νιώθω πιο σίγουρη και να αποκτήσω την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται. Ο στόχος μου πότε δεν ήταν να κάνω κάτι γρήγορα απλά για να το κάνω. Απλά θέλει χρόνο για ένα νέο καλλιτέχνη να βρει τελικά αυτό που του ταιριάζει. Να βρει τον «ήχο» και το χαρακτήρα του μουσικά, και όχι μόνο. Από τη δική μου εμπειρία η διαδικασία αυτή σίγουρα είναι πιο δύσκολη και έχει να κάνει φυσικά και με το τι ζητάει ο καθένας.

Οι όποιες δυσκολίες, σε έκαναν κάποια στιγμή να σκεφτείς να εγκαταλείψεις τον χώρο;

Αυτό δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Όλη μου η ζωή, ακόμα και από τα σχολικά μου χρόνια όπου πήγαινα στο μουσικό σχολείο, έχει να κάνει με τη μουσική. Η αγάπη μου γι’ αυτό ήταν πάντα πιο δυνατή από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα. Δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο. Υπάρχουν τόσες στιγμές μέσα σε αυτή τη δουλειά που λες, «να γι’ αυτό που ζω τώρα αξίζει να προσπαθήσω και να τα αντιμετωπίσω όλα».

Από την μέχρι τώρα καριέρα σου ποιες θα χαρακτήριζες ως ευτυχισμένες στιγμές;

Σίγουρα τα ταξίδια που κάνουμε με τα κορίτσια για συναυλίες. Έχουμε ζήσει έντονες στιγμές, εμπειρίες και αυτό μας έχει δέσει και πολύ. Όταν πήρα το δίπλωμα μου και συνειδητοποίησα ότι ένας κύκλος σκληρής δουλειάς έκλεισε και τα κατάφερα. Και εννοείται φέτος όταν μου ανακοίνωσαν ότι η Disney με πήρε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Asha». Θυμάμαι ότι για μια ώρα γυρνούσα σβούρες στο σαλόνι και πήρα όλη την οικογένεια μου και τους φίλους μου τηλέφωνο να τους το πω.

Γενικότερα, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Στο κοντινό μέλλον θα ήθελα σίγουρα να κυκλοφορήσω την δική μου μουσική, με τον ήχο και την αισθητική που θα ήθελα. Να παραμείνω δημιουργική και να συμβάλλω όπως μπορώ βοηθώντας τους μαθητές μου και όχι μόνο να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, όποια κι αν είναι αυτά. Αυτό που βλέπω και τώρα από τους μαθητές μου και από τα παιδιά γενικότερα είναι ότι έχουν ανάγκη να θαυμάσουν, να έχουν πρότυπα και να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από σένα. Οπότε σίγουρα θα ήθελα να είμαι ένα όμορφο πρότυπο για αυτά και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσω.

Ποιο είναι το μήνυμα σου προς τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική και το τραγούδι;

Να εστιάσουν στον εαυτό τους, να δουλέψουν και να σκάψουν μέσα τους για να βρουν τι πραγματικά τους εκφράζει. Η δουλειά και η εξέλιξη κάνει το αποτέλεσμα πιο ουσιαστικό. Να ακούν πολλή μουσική, γιατί Σε κάθε είδος θα ανακαλύψουν όμορφους ήχους και θα εμπνευστούν. Στην αρχή θα δοκιμαστούν και σε πράγματα που δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα κάνουν που ίσως όμως τους βοηθήσουν να δουν πιο καθαρά ποιος τελικά είναι ο στόχος τους.

Να κλείσουμε με τις ευχές σου για το νέο έτος και ένα μήνυμα για τους Ρεθεμνιώτες!

Εύχομαι το νέο έτος να αγαπήσουμε παραπάνω τον εαυτό μας. Να κάνουμε την ευγένεια και την θετική σκέψη στάση ζωής, βλέποντας το καλό σε καθετί. Στους Ρεθεμνιώτες θα ήθελα καταρχάς να ευχηθώ καλή χρονιά και να τους πω ότι «τα παιδιά μας» θα θυμούνται όλα όσα τους μάθαμε να αισθάνονται. Ας κάνουμε λοιπόν πιο όμορφο το ξεκίνημα του ταξιδιού αυτού, αγκαλιάζοντας τα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ