ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαίρη Λιονή: «Και αυτή την 5ετία θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και το μέγιστο των δυνάμεών μας»

0

 Συνεχίζοντας στην θέση της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου η κ. Μαρία Λιονή, δεν έχει μόνο πλούσιο απολογισμό. Κυρίως, ξεκινά για την νέα θητεία με ένα ιδιαίτερα σημαντικό σχέδιο δράσης, με το οποίο προγραμματίζει να κινηθεί έως το 2028.

Ενόψει της νέας περιόδου που έχει αφετηρία την Πρωτοχρονιά, η Μαίρη Λιονή αναλύει παρουσιάζει τις προτεραιότητες της, αναλύει τα δεδομένα και ξεδιπλώνει το όραμα της για τα επόμενα χρόνια σε εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της παράταξης του επανεκλεγέντος Σταύρου Αρναουτάκη, με τον οποίο και συνεχίζουν μαζί για το έργο που τους ανέθεσαν με μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες της Κρήτης.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας για την νέα πενταετία που αρχίζει 1η του έτους;

Η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να λάβει πόρους κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ και πλέον για έργα υποδομών και δράσεις, επενδύσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, για τον τουρισμό και των πολιτισμό, για έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, για την διαχείριση των υδάτων και αποβλήτων και φυσικά για αντιπλημμυρικά έργα.

Στις πρώτες προτεραιότητές μας είναι:

  • Η αναβάθμιση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Η υλοποίηση μικρών στοχευμένων έργων από το τοπικό πρόγραμμα LEADER.

Επίσης, προτεραιότητα μας είναι να παρακολουθούμε στενά δύο έργα ζωτικής σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα αυτό του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι και το φράγμα στον Πλατύ Ποταμό.

Τέλος, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να χρηματοδοτούμε δράσεις κοινωνικής συνοχής, όπως υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Ποια έργα του νομού θέλετε να τα έχετε ολοκληρώσει έως το 2028 και γιατί;

Άμεσα ξεκινάει το πολύ σημαντικό έργο που αφορά στη νέα χάραξη του Αμαριώτικου Δρόμου και συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα Ρέθυμνο-Φράγμα Ποταμών, προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων.

Ένα από τα επόμενα προς δημοπράτηση έργα είναι ένα από τα τμήματα του Αγιοβασιλιώτικου δρόμου - Παλέ – Σπήλι ( με 29.000.000€), Σπήλι – Ακούμια (22.000.000€), Ακούμια – Άγιος Δημήτριος (με 22.000.000€).

Παράλληλα, εκπονούνται μελέτες για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Δήμου Μυλοποτάμου με στόχο την αναβάθμιση του δρόμου Πάνορμο- Γαράζο- Ανώγεια, ενώ ταυτόχρονα εκπονούνται οι μελέτες από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Ανώγεια – Ηράκλειο, ώστε να έχουμε ένα πλήρες και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, προχωρήσαμε στην εκπόνηση σημαντικών μελετών για αντιπλημμυρικά έργα με στόχο τη θωράκιση ολόκληρου του νομού, τις οποίες πλέον δρομολογούμε με στόχο την δημοπράτηση των έργων.

Έχουμε εκπονήσει μελέτες αντιπλημμυρικής θωράκισης για τον Ποταμό Πλατανιά, τον Αρκαδιώτη ποταμό, τον Αρσανιώτη ποταμό, τον Πηγιανό ποταμό και εκπονούμε μελέτες στον Γεροπόταμο για τέσσερα σημεία: μέσα στο τέρμα που υπάρχουν τα πλημμυρικά φαινόμενα, στους Δαφνέδες, στο Γενί Γκαβέ και στου Αλεξάνδρου το Χάνι. Επίσης, στην Αγία Γαλήνη, τον Πλακιά και στο Ροδάκινο. Όλα αυτά είναι πάνω από 100 εκ. για το Ρέθυμνο. Στόχος μας είναι να τα διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τις χρηματοδοτήσεις, ελπίζοντας και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Φυσικά, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν όλα ταυτόχρονα, οπότε θα ξεκινήσουμε αξιολογώντας από τα πιο επείγοντα και θα συνεχίζουμε.

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει για την νέα περίοδο και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι οι βασικές πληγές για τον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης. Αναλογιστείτε ότι την τελευταία 10ετία ο μόνιμοι υπάλληλοι της ΠΕΡ έχουν μειωθεί κατά 70 άτομα περίπου. 

Ρίχνοντας μια ματιά στα προηγούμενα χρόνια για ποια ζητήματα αισθάνεστε περήφανη και ποια θεωρείτε ότι δεν είχαν την κατάλληλη αντιμετώπιση και θέλετε να παρέμβετε εκ νέου;

Νιώθω πραγματικά περήφανη γιατί είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο όραμα μας και διαχειριζόμαστε τους πόρους – οικονομικούς και ανθρώπινο δυναμικό-  έχοντας το μέγιστο όφελος. Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ειδικά την τελευταία 5ετία υλοποίησε πληθώρα έργων υποδομής – οδοποιίας, οδικής ασφάλειας, υδραυλικά έργα και φυσικά οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί αυτά τα χρόνια είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Στην Περιφέρεια Κρήτης η υπόθεση του ΒΟΑΚ και γενικότερα των πυλών εισόδου του νησιού, αποτελούν κεφαλαιώδη ζητήματα για την αναπτυξιακή διαδικασία. Αν και δεν αποτελεί μέρος της άμεσης αρμοδιότητας σας, πως θα διεκδικήσετε την προώθηση τους, καθώς αποτελούν χρόνιο και άλυτο πρόβλημα;

Η κατασκευή ενός νέου ασφαλούς αυτοκινητόδρομου στον βόρειο οδικό άξονα είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τους Κρητικούς και προφανώς και για την Περιφέρεια Κρήτης. Και το πολύ σημαντικό είναι πως ήδη εδώ και ένα χρόνο περίπου έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται τα πρώτα έργα στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος. Συνεχίζει και το τμήμα Νεάπολη – Χερσόνησος, ενώ αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ρεθυμνιώτες είναι το μεγάλο τμήμα Χερσόνησος – Καστέλι Κισσάμου. Μάλιστα, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πριν τα τέλη του έτους αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των κατασκευαστικών Ομίλων για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου αυτού τμήματος του ΒΟΑΚ, Χανιά-Ηράκλειο, που έχει προϋπολογισμό 1,75 δισ. ευρώ.

Για μας στο Ρέθυμνο είναι σημαντικό και το διεκδικούμε με θέρμη και πολλή πίεση, ταυτόχρονα να γίνουν έργα βελτίωσης του δρόμου Σούδα – αεροδρόμιο Χανίων, παράλληλα με τα έργα του ΒΟΑΚ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που σε λίγα χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι. Τότε, οι ρεθυμνιώτες θα χρειάζονται ακόμα περισσότερο την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση προς το κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό των Χανίων, όπως επίσης αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και για τον τουρισμό στο Ρέθυμνο και τη Δυτική Κρήτη.

Πέρα των υποδομών, ποιοι τομείς χρήζουν περαιτέρω προώθησης; Για παράδειγμα, τι σκέφτεστε για την στήριξη του επιχειρείν, του πολιτισμού, της παιδείας και άλλων σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων; Πως μπορείτε να παρέμβετε;

Έργα κοινωνικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι δομές παροχής βασικών αγαθών, τα Κέντρα κοινότητας με ειδική μέριμνα για ειδικές ομάδες όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), οι δομές καταπολέμησης έμφυλης βίας καθώς, η φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια συνεργαζόμαστε με τις Μητροπόλεις Ρεθύμνου και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτούμε από δικά μας κονδύλια έργα για την επισκευή και συντήρηση Ναών που είναι σημαντικά μνημεία του τόπου μας.

Πως είναι η καθημερινότητα της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου; Περιγράψτε μας μια τυπική σας μέρα.

Εάν δεν είμαι στο Ηράκλειο - γιατί ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής αρκετές μέρες το μήνα είμαι εκεί για αυτή μου την αρμοδιότητα – πηγαίνω στο γραφείο μέχρι τις 4μμ περίπου, λύνοντας θέματα με τους υπηρεσιακούς συνεργάτες, έχοντας επαφή με Δημάρχους, εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και με πολίτες που έχουν θέματα με την Περιφέρεια.  Στη συνέχεια αρχίζουν οι εκδηλώσεις όπου προσπαθώ να είμαι σε όσες το δυνατό περισσότερες παρούσα, δυστυχώς δεν μπορώ σε όλες.

Τι σας έχει χαρίσει αλλά και τί σας έχει στερήσει όλα αυτά τα χρόνια το αξίωμα σας;

Το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των υπηρεσιών της ΠΕΡ έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη – κάνοντας την καθημερινότητά του ευκολότερη μέσα από έργα που είτε υλοποιεί η Περιφέρεια είτε χρηματοδοτεί και εκπονούνται μέσω Δήμων. Αυτή η ικανοποίηση και ευχαρίστηση που νιώθουμε βλέποντας το αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Γιατί ξέρετε η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί ένα έργο είναι επίπονη. Από την εκπόνηση των μελετών, την αδειοδότηση, την εξεύρεση του κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου μέχρι την διαχείριση των αντιδράσεων δεν είναι απλή υπόθεση. Το αποτέλεσμα όμως μας ανταμείβει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. 

Αδιαμφισβήτητα, έχω στερηθεί πολλά από την προσωπική μου ζωή- να βλέπω συχνότερα την οικογένεια μου, τους φίλους μου. Είναι όμως επιλογή δική μου την οποία τόσα χρόνια υποστηρίζουν και ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου και έτσι δεν με στενοχωρεί. 

Πως είναι να είσαι σε μια κορυφαία θέση μέσα σε μια «ανδροκρατούμενη αρένα»;

Έχοντας υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης όπως αντιδήμαρχος, αντινομάρχης, γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επιβεβαιώνω ότι η αρένα είναι ανδροκρατούμενη και σίγουρα στην αρχή της θητείας μου στην αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Πριν τόσα χρόνια δεν ήταν συνηθισμένο να συναντάς μια γυναίκα σε μία θέση ευθύνης μάλιστα εκλεγμένη.

Με τα χρόνια, με την εμπειρία που αποκτούσα και μέσα από σκληρή δουλειά κέρδισα την αποδοχή και από τους συνεργάτες μου και από τους πολίτες.

Η γυναίκα στην πολιτική τελικά είναι εύκολη ή δύσκολη υπόθεση και γιατί;

Οι γυναίκες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλούς απαιτητικούς ρόλους και να ισορροπήσουμε στηρίζοντας την οικογένεια μας αλλά επιτελώντας και τα εργασιακά μας καθήκοντα. Όταν σε αυτή την εξίσωση μπαίνει μία θέση εργασίας με πολλές ευθύνες χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια σε καθημερινή βάση.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους συνεργάτες ενόψει της νέας θητείας;

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου διότι όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια ανταπεξήλθαν με αξιοπρέπεια, με φιλότιμο και αποτελεσματικότητα παρά το γεγονός που σας ανέφερα και προηγουμένως αυτό της μείωσης των υπαλλήλων τόσο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας. Στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων, να επιτελούν τα καθήκοντα τους και τους οφείλω ευχαριστίες για το ήθος που επέδειξαν αυτά τα χρόνια.

Και η επόμενη 5ετία θα είναι δύσκολη. Δυστυχώς δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υπηρετούν.

Εμείς οι αιρετοί, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και συνοδοιπόροι για ότι χρειαστούν.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους πολίτες με την ευκαιρία της νέας αρχής;

Για εμάς τους αιρετούς η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να βελτιώνεται η καθημερινότητας των πολιτών μέσα από μεγάλα και μικρά έργα. Όταν αυτό επιτυγχάνεται είναι η μεγάλη ηθική ανταμοιβή. Και αυτή την 5ετία θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και το μέγιστο των δυνάμεών μας ώστε να υπηρετήσουμε σωστά, δίκαια και έντιμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ