ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε αγαστή συνεργασία και θετική αύρα έκοψαν την πίτα οι Νιθαυριανοί

0

Σε άριστο κλίμα έκοψε την αγιοβασιλόπιτα ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Νίθαυρης, την περασμένη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου. Η κοπή πραγματοποιήθηκε στο υψιπετές  και ευρύχωρο  πνευματικό κέντρο του χωριού, που δεσπόζει σε  μια από τις καλύτερες τοποθεσίες  της Κρήτης, έχοντας ως θέα την κορφή του Ψηλορείτη, το όρος Κέδρος, την κοιλάδα με τα χωριά  του Αμαρίου, τις Μέλαμπες και στο νότιο κρητικό πέλαγος. Εκεί οι προσερχόμενοι εδέχθησαν αβραμιαία φιλοξενία με πεντανόστιμα εδέσματα, από άτομα θετικά και δοτικά.

Το  διοικητικό συμβούλιο του δραστήριου  Πολιτιστικού Συλλόγου, αλλά  και ο πρόεδρος της κοινότητας Νιθαύρεως  κ. Μιχάλης Λαντζουράκης ευχαρίστησαν ιδιαίτερως για την παρουσία τους τον δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό,  μέλη του Δημοτικού συμβουλίου που παρευρέθησαν στην όμορφη εκδήλωση, τον πατέρα   Κυριάκο Κατσαντώνη, που ευλόγησε την πίτα, και όλους τους προσελθόντες χωριανούς.

Ευχαρίστησαν επίσης τον κ. Ανδρέα Μπικάκη και την κ. Ελένη Γιασαφάκη για την ευγενική χορηγία τους στα δώρα!

Το  διοικητικό συμβούλιο επίσης ευχήθηκε σε όλους, υγεία, ευτυχία και χαρά για ένα νέο και δημιουργικό έτος και  ‘καλή αντάμωση’.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑΣ ΛΕΞΕΩΣ ‘ΝΙΘΑΥΡΙΣ’

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία Νίθαυρις (αρχαίο τριτόκλιτο ουσιαστικό σε -ις, -έως), σύμφωνα με τους γλωσσολόγους και  τους αρχαιολόγους εμπεριέχει την πανάρχαια λέξη ‘Ιδα’, που ήταν η παλαιά ονομασία του Ψηλορείτη (βλέπε τόμο Κρητικά Τοπωνύμια).

Ορισμένοι  μάλιστα υποστηρίζουν  ότι η λέξη  προκύπτει από την σύντμηση της  φράσεως στην αιτιατική,  τη[Ν  Ίδα  εύρεις], για να γίνει τη[Ν Ίδα ύρεις] και  με αποβολή του –ε  να καταλήξει    [Νίθαυρις], λόγω της  άμεσης θέασης της κορφής της Ίδας  από το πανοραμικό αμαριώτικο χωριό, η οποία αποτελεί και το φυσικό του φόντο . Εξάλλου και το ίδιο το χωριό κείται στους  πρόποδες  της Ίδας

Σύμφωνα όμως με τον εξαίρετο επιστήμονα Πωλ Φωρ (Paul Faure) το πανάρχαιο όνομα Νίθαυρις προκύπτει από την αιτιατική φράση ‘στη[ν Ιδα –βρύση]’ δεδομένου ότι η αστείρευτη πηγή  που κυλάει στο χωριό εδώ και αιώνες  είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και πλούσιες σε ύδωρ της Ίδας.

Σημειωτεόν, ότι ο Ψηλορείτης  καλούνταν όρος Ίδη στην ιωνική διάλεκτο και Ίδα στη δωρική, αλλά και οι ίδιοι οι χωριανοί έλεγαν τη φράση πάω στην Ίδα για να πούνε ότι ανεβαίνουν στον Ψηλορείτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ