ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Μητροπολίτης κκ Πρόδρομος ευλόγησε την Πίτα της θεατρικής Ομάδος Ρεθύμνης

0

Μια θαυμάσια ατμόσφαιρα αλτρουισμού , ομόνοιας, συμπόρευσης, και χριστιανικής αγάπης ζήσαμε πρόσφατα, στην περικαλλή  αίθουσα του ιερού ναού των Τεσσάρων με τα ωραία χρώματα, στον ιερό χώρο που εμαρτύρησαν οι Τέσσερις Νεομάρτυρες εκ Μελάμπων, οι οποίοι  είναι το καύχημα  της Ρεθύμνης και αποτελούν το  πιο ιερό προσκύνημα του νομού.  Επρόκειτο για την  κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Θεατρικής Ομάδος της Μητροπόλεώς μας, που είναι η μοναδική Μητρόπολις με θεατρική Ομάδα στην Κρήτη και η τέταρτη  στην  Ελλάδα,  που διαθέτει τέτοια ομάδα. Ασφαλώς δεν θα μπορούσε να λείπει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  κκ Πρόδρομος, ο οποίος έλαμπε από χαρά, που συναντήθηκε με  τους ‘πολλά υποσχόμενους’  ηθοποιούς και τους νέους της ενορίας.

Παρών ήταν και ο δραστήριος ιερέας των Τεσσάρων Μαρτύρων πατήρ Σωκράτης  Ξενικάκης , ο πατήρ Γεώργιος Πατακός της Ενορίας της Παναγίας Μασταμπά, που φιλοξενεί την θεατρική ομάδα στην άνετη αίθουσά της, και ο  πατήρ Θεολόγος Παπαλεβυζάκης εκ της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Ο Σεβασμιώτατος  καλωσόρισε τους προσερχομένους, και τους  έδωσε πολύτιμες συμβουλές, ενθουσιάζοντάς τους  με την σοφία  και την ευφράδειά του. Κατόπιν ο ίδιος σταύρωσε και έκοψε την Βασιλόπιτα με το ‘φλωρίον’ που διενεμήθη στο κοινό. Ακολούθησαν μάλιστα  εκλεκτά εδέσματα, ‘αλμυρά τε  και γλυκά’.

Ο πατήρ Σωκράτης, καλωσόρισε με τη σειρά του τους προσκαλεσμένους, ενώ  αναφέρθηκε στις προσπάθειες του, για την δημιουργία  της θεατρικής ομάδος, μαζί με άλλα μέλη της εκκλησίας . Όπως δήλωσε  είχε προτείνει  την ίδρυσή  της θεατρικής στον μακαριστό Άνθιμο ,ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση με αποτέλεσμα  το έτος 1999-2000 να γίνει η πρώτη παράσταση και να ακολουθήσει η δημιουργική πορεία της. 

Τα μέλη της θεατρικής Ομάδος επεφύλαξαν μία ευχάριστη έκπληξη στον συγγραφέα των κειμένων των  έργων και πολυπράγμονα δάσκαλο Γιώργο Καλογεράκη,  φέρνοντας στον χώρο μια τούρτα για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του.

Το ευχάριστο είναι ότι εφέτος, που θα αξιωθούμε να εορτάσομε τα διακόσια χρόνια από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, η αεικίνητη θεατρική Ομάς, θα αναβιώσει την ιστορία και το μαρτύριό τους στην Φορτέτζα και σε διάφορους Δήμους κατά τη διάρκεια του θέρους. Στην παράσταση μάλιστα θα συμμετέχουν και απόγονοι των Τεσσάρων Μαρτύρων. Φέτος από την τοπική εκκλησία  έχουν ήδη γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται σημαντικές εκδηλώσεις τιμής  καθόλη τη διάρκεια του έτους, στους Ρεθυμνιώτες που σε καιρούς χαλεπούς, κράτησαν ψηλά τη σημαία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, δίδοντας ακόμη  και τη ζωή τους ‘ δια του Χριστού την πίστην την Αγίαν’.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Η ‘Θεατρική Ομάς’ , της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου όλα αυτά τα χρόνια με τα ποιοτικά έργα που ανεβάζει,  τις άοκνες προσπάθειές της, αλλά και την σημαντική  στήριξη της εκκλησίας, προσφέρει τα μάλα στην γνώση της ιστορίας του λαού μας, προβάλλει τα χρηστά ήθη  κι έθιμα , και συμβάλλει ουσιαστικά στον πολιτισμό του τόπου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ