ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να υπηρετήσουν στο στρατό - Οι εξαιρέσεις

0

Στην υπογραφή νόμου σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπεται σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον Ουκρανικό στρατό, υπέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Ποιοι κατάδικοι δεν επιστρατεύονται

Ωστόσο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα και ορισμένες διατάξεις του νόμου που δεν επιτρέπουν την επιστράτευση σε κάποιες κατηγορίες καταδίκων.

«Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιστρατευθούν», όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Ολέξιι Χοντσαρένκο με ανάρτησή του στο Telegram. Τεκμαίρεται ότι θα επιστρατεύονται κατάδικοι που εκτίουν ποινές κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, ή για ληστείες ή για φόνο εν βρασμώ ψυχής.

Ο ουκρανικός νόμος δεν επέτρεπε μέχρι πρότινος την επιστράτευση καταδίκων, αλλά μέχρις ότου εγκριθεί ο νέος νόμος, είχε δοθεί χάρη σε 300 καταδίκους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να πολεμήσουν.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου -δεν ξέρουμε αν τροποποιήθηκε-προβλεπόταν να υπηρετήσουν στο στρατό μόνον κατάδικοι που έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και οι οποίοι δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία επιστρατεύει καταδίκους εξαρχής.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ