ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χωρίς αυξήσεις τα δημοτικά τέλη για το 2022

0

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θεσπίστηκε το (νέο) τέλος ταφής, του «νόμου Σκρέκα», σύμφωνα με το οποίο η ταφή κάθε τόνου αστικών απορριμμάτων σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής θα κοστίζει επιπλέον 20 ευρώ. Μάλιστα το τέλος ταφής, το οποίο υπολογίζεται ανά εξάμηνο, θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι τις 1/1/2027 οπότε θα φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο.

Από την πλευρά των δήμων όλης της χώρας, υπάρχει πίεση, προκειμένου να αναβληθεί η επιβολή του τέλους ταφής μέχρι τα τέλη του 2023, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές.

Για το θέμα αυτό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ρεθύμνου Στέλιος Σπανουδάκης ανέφερε: «Αν τελικά εφαρμοστεί, θα είναι ένα μεγάλο βάρος για το Ρέθυμνο» και πρόσθεσε ότι αυτό θα προκύψει σαν υποχρέωση -αν προκύψει-  στο τέλος του 2022, καθώς υπάρχει μεγάλη πίεση ώστε να ανασταλεί ξανά».

Ο κ. Σπανουδάκης μιλώντας για την επιβάρυνση που αφορά στο δήμο Ρεθύμνου υπογράμμισε: «Για το δήμο Ρεθύμνου που ετήσια παράγει 35 χιλιάδες τόνους απορρίμματα, θα στοιχίσει επιπλέον περίπου 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο» και διευκρίνισε: «Εμείς σαν δήμος πληρώνουμε 23 ευρώ τον τόνο και για το 2022 πάμε στα επιπλέον 20 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ και σταδιακά θα φτάσουμε ως τα 55».

Ο δήμος Ρεθύμνου πάντως σκοπεύει να κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη ως το τέλος του 2022. «Εμείς κάναμε υπολογισμό ότι θα χρειαστεί να δώσουμε το 50% του κόστους αυτού, δηλαδή περίπου 350 χιλιάδες γύρω στο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οπότε έχουμε μπροστά μας χρόνο για να δούμε πως θα πάει. Και μέσα στο χρόνο θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κόβοντας δαπάνες από την καθαριότητα. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχουμε στοιχεία το Σεπτέμβρη και θα πληρώσουμε τον Οκτώβριο. Το 6μηνο Ιούλιος - Δεκέμβριος θα πάει για το 2023» είπε ο ίδιος και ξεκαθάρισε: «Για την ώρα νομίζω ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε εντός του 2022. Βέβαια αν τελικά αυτό εφαρμοστεί το 2023 θα έχουμε αύξηση».

Το σημαντικό πάντως, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών είναι να μπορέσουμε ν’ αυξήσουμε την ανακύκλωση, «γιατί εμείς πληρώνουμε βάσει των τόνων που πάμε στο ΧΥΤΑ. Το 40% είναι τα οικιακά απόβλητα (βιοαπόβλητα), πράγμα που σημαίνει ότι αν κάνουμε σωστή ανακύκλωση οι 35 χιλιάδες τόνοι που τώρα πάμε στο ΧΥΤΑ, θα μπορούσαν να πέσουν στους 20 χιλιάδες. Πρέπει δηλαδή να εφαρμόσουμε διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι μέτρο πίεσης για τους δήμους ώστε να εφαρμόσουν σωστή διαχείριση στα απορρίμματα.

Όσον αφορά στον ηλεκτροφωτισμό ο κ. Σπανουδάκης είπε: «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αλλαγής λαμπτήρων του οδοφωτισμού, θα έχουμε μια σημαντική μείωση του κόστους. Πρόκειται για την τοποθέτηση περισσότερων από 7.000 λαμπτήρων τύπου Led, που θα μπουν στην πόλη, αλλά και στους οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, με στόχο την εξασφάλιση ποιοτικού και επαρκή φωτισμού».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τώρα αυτό που επεξεργάζεται η Τεχνική Υπηρεσία είναι η δημιουργία φωτοβολαταϊκού πάρκου δυναμικότητας 2 MW που θα καλύψει τις ανάγκες των κτηρίων του δήμου και του οδοφωτισμού. Η επένδυση αυτή θα κοστίσει περίπου 2 εκατομ. ευρώ, την ώρα που σε ετήσια βάση το ρεύμα σε δημοτικά κτήρια, σε δημοτικό φωτισμό και σε σχολεία  μας στοιχίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει απόσβεση στο κόστος της επένδυσης μας μέσα σε δύο χρόνια».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ