ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ικανοποίηση Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ένταξη της κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

0

Την ικανοποίηση του εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφορικά με την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την ένταξη της  κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δίνοντας έτσι μετά από πολλά χρόνια προοπτική υλοποίησης στο σημαντικό αυτό έργο. Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου στο πλαίσιο της ένταξης εκατό πέντε νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ και την ακόλουθη ανάρτηση της ένταξης στη διαύγεια, ο κ. Κεφαλογιάννης πραγματοποίησε επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε και το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη με τον οποίο είχαν συνεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, με δεδομένο ότι υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες και παράλληλα έπρεπε να επιτευχθεί η ένταξη του έργου σε κατάλληλο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική στρατηγική αναφορικά με την ένταξη των βασικών προτεραιοτήτων του Δήμου.

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη:

«Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα για την ένταξη της  κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 4.385.432,00 ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας. Είναι ουσιαστικά μια απόλυτα αναγκαία εκπαιδευτική υποδομή που αποτελεί πάγιο αίτημα και διεκδίκηση από την πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή το 2012 η οποία μετά από πολλά προβλήματα μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης προκειμένου ένα νέο και σύγχρονο κτίριο να φιλοξενήσει τον αυξημένο μαθητικό πληθυσμό. Θέλω να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή Υπουργό και το Δήμαρχο Ρεθύμνου για την πραγματικά γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία.

Θέλω όμως με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ στη συνολική μας στρατηγική σε σχέση με τη σχολική στέγη στο Ρέθυμνο. Από την πρώτη στιγμή σε συνεργασία με τους Δημάρχους της Π.Ε Ρεθύμνου, θέσαμε ως προτεραιότητα τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου για μια αναπτυξιακή στρατηγική σε σχέση με το μέιζον ζήτημα της σχολικής στέγης, είτε αυτό αφορά βελτιώσεις είτε νέες εκπαιδευτικές υποδομές. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που γνωρίζουν τις προτεραιότητες και τα υπό συζήτηση έργα, έχουμε ήδη πέτυχει να ενταχθούν σημαντικά έργα και αναμένουμε και την ένταξη νέων το προσεχές διάστημα.

Έτσι, αναφορικά με το Δήμο Ρεθύμνης πέρα από το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου, προχωράνε οι προτεραιότητες όπως το υπό ανέγερση νέο 16ο  Δημοτικό Σχολείο προϋπολογισμού 3.604.375 ευρώ και το προς παράδοση 2ο  Δημοτικό σχολείου Ατσιποπούλου προϋπολογισμού 3.030.000 ευρώ και η υπό ένταξη αποκατάσταση του Ειδικού σχολείου (ΚΕΓΕ) 8.894.088 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό ανασχεδιασμό. Επιπρόσθετα, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων συνολικού ύψους τριών εκατομμύριων  ευρώ (1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και  5ο , 6ο , 7ο και 13ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης) και ανακαίνισης και ανάπτυξης παιδικών και βρεφικών σταθμών συνολικού ύψους  220.000 ευρώ.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου βρίσκεται ήδη σε φάση ανέγερσης του νέου Δημοτικού σχολείου Πανόρμου σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, 2.500 τ.μ., δυναμικότητας 150 παιδιών, έργο που κατασκευάζεται  με πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ αναμένει την έγκριση της ένταξης 2.000.000 ευρώ στο «Αντώνης Τρίτσης» για τη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων και προσβασιμότητας Αμέα ενώ έχει ήδη προχωρήσει στην  ίδρυση του Εσπερινού Γ.Ε.Λ. Μελιδονίου από κοινού με τις πρωτοβουλίες συντήρησης ενίσχυσης και ανάπτυξης για το Γενικό Λύκειο Πανόρμου, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Μυλοποτάμου το Γενικό Λύκειο Περάματος και το ΕΠΑΛ Γαράζου. Τέλος, είναι σε φάση έγκρισης για την ίδρυση και λειτουργία Δημόσιου ΙΕΚ Μυλοποτάμου με σχολές κεραμικής - αγγειοπλαστικής, θεατρικής τέχνης, αγροτικής και κτηνοτροφικής εκπαίδευσης.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει προχωρήσει σε ένα πλήρη σχεδιασμό στον οποίο ενδεικτικά εντάσσεται η προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού Σπήλιου ύψους 1.780.000 ευρώ, η συντήρηση και επισκευή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικού ύψους 463.740 ευρώ έχοντας ήδη χρηματοδοτηθεί με 26.000 ευρώ για έλεγχο αντισεισμικής προστασίας προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο στάδιο για τυχόν παρεμβάσεις, ενώ αναμένεται και η σχετική έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νοτίου Κρήτης στην περιοχή.    

Ο Δήμος Αμαρίου έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 150.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση, αντικατάσταση στέγης και ανάπλαση αύλειου χώρου σχολικού συγκροτήματος Πλατάνου» και έχει υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητα στο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλων του Δήμου Αμαρίου». Παράλληλα ολοκληρώνει το έργο κατασκευής γηπέδων ποδοσφαίρου 5x5 στους αύλειους χώρους του Γυμνασίου Συβρίτου και στο Γυμνάσιο - Λύκειο Φουρφουρά του ομώνυμου οικισμού, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης για την κατασκευή γηπέδων μπάσκετ/βόλεϊ/τένις σε όμορο χώρο των ίδιων σχολικών μονάδων.

Ο Δήμος Ανωγείων έχει εξασφαλίσει 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων και είναι προς έγκριση το κόστος για την αντισεισμική ενίσχυση του κτιρίου, έχοντας παράλληλα υποβάλει πρόταση για τη χρηματοδότηση μελετών για την κάλυψη των συνολικών κτιριακών αναγκών του συγκροτήματος. Επιπρόσθετα,  έχει υποβληθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» πρόταση για την κατασκευή και λειτουργία εσπερινού ΕΠ.ΑΛ και έχει ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΝ έργο ύψους 1.500.000 ευρώ για να στεγάσει τις ανάγκες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων.

Πέρα από τα προαναφερθέντα, την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκε μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με τον απαραίτητο εξοπλισμό μέσα από τη συνεργασία μας με το Διευθύνοντα Σύμβουλό της εταιρίας  Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε  κ. Αθανάσιο Γιάνναρη. Επιπρόσθετα, το Ρέθυμνο θωρακίστηκε σε επίπεδο Α/θμιας Εκπ/σης με 153 μόνιμους εκπαιδευτικούς και σε επίπεδο Β/θμιας προσελήφθησαν 99 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Όλα τα παραπάνω τίθενται σε ένα ενιαίο πλαίσιο διεκδίκησης με σεβασμό στα νέα παιδία του τόπου μας αλλά και στη συστηματική προσπάθεια των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησής για τις  μάχες που δίνουν καθημερινά για την ομαλή λειτουργιά των σχολικών μονάδων μέσα σε πραγματικά ασφυκτικά πλαίσια. Προχωράμε με στοχευμένα βήματα για την βέλτιστη δυνατή ένταξη έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας, έτσι ώστε το Ρέθυμνο να μη χάσει ευκαιρίες και αναπτυξιακές δυνατότητες και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με την άψογη συνεργασία με τους Δημάρχους και τη σταθερή προσήλωση  του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στην αναπτυξιακή διάσταση των σημαντικών αυτών έργων θα πέτυχουμε ακόμη περισσότερα, τοποθετώντας τα ζητήματα της σχολικής στέγης στο επίκεντρο των προσπαθειών».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ