ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Πρωτοποριακά όπλα στη μάχη κατά του κόκκινου σκαθαριού

0

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη δράση του κόκκινου σκαθαριού που απειλεί να «καταπιεί» τους φοίνικες της πόλης, έβαλε ο δήμος Ρεθύμνου μέσω της νέας πρωτοποριακής μεθόδου που εφάρμοσε με φάρμακα φιλικά προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 50 φοίνικες κυρίως του δημοτικού κήπου, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται σε ένα χρόνο από σήμερα.  

Μετά από πολλά χρόνια «μάχης» με το λεγόμενο κόκκινο σκαθάρι, ο δήμος εφάρμοσε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νέα μέθοδο για την καταπολέμηση του βασικού εχθρού των φοινικοειδών.   

Όπως εξηγεί στην ΚΡΗΤΗ ΤV η προϊσταμένη της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου «η προστασία των φοινικόδενδρων αποτελεί ζητούμενο και για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και επειδή οι φοίνικες είναι μέρος της φυσικής και αισθητικής φυσιογνωμίας της πόλης, ειδικά στο παραλιακό μέτωπο και τον δημοτικό κήπο. Έτσι, πέρα από την χρήση χημικών φαρμάκων, εφαρμόστηκε ήδη η νέα μέθοδος από ιδιωτική εταιρία με την οποία συνεργάζεται ο δήμος».  

Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε πιλοτικά φέτος σε πενήντα φοίνικες του δημοτικού κήπου και άλλων κοινόχρηστων χώρων, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σ’ έναν χρόνο από σήμερα.   

Παράλληλα, ο δήμος θα εφαρμόσει πιλοτικά στον τομέα της πρόληψης και μία νέα μέθοδο παρακολούθησης του σκαθαριού με αισθητήρες, σε συνεργασία με εταιρία κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει την τεχνογνωσία της.  

Στο Ρέθυμνο υπάρχουν τριών ειδών φοίνικες, ο κανάριος, η ουασιγκτόνια τους οποίους προτιμά να «κατατρώει» το σκαθάρι και ο λεγόμενος κρητικός που συναντάται στο Βάι και στον Πρέβελη και στον οποίο δεν φαίνεται να έχει αδυναμία το σκαθάρι. Πάντως μετά από τόσα χρόνια «μάχης» στο Ρέθυμνο, το κόκκινο σκαθάρι δείχνει έτοιμο να «μεταναστεύσει» δεδομένου ότι χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν τα ποσοστά των απωλειών που καταγράφονται στα φοινικόδενδρα.  

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ