ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: εγκαινιάστηκε η αίθουσα "Τιμόθεος Βενέρης" στην ιστορική Μονή Αρκαδίου

0

Η αίθουσα, η οποία διαμορφώθηκε σε χώρο της ιστορικής μονής άνοιξε για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Το υλικό που φιλοξενείται, αποτελείται από κειμήλια της ζωής του Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και Μητροπολίτη Κρήτης Κυρού Τιμόθεου Βενέρη.  Δωρήθηκε από τα αδέλφια Ζέττα και Καλλιρόη Κουσούρη στην μνήμη των γονέων τους Παύλου Κουσούρη και Ελένης Κουσούρη - Τσατσαρωνάκη, το γένος Βενέρη. 

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Βενέρης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1876 (ή το 1877). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1899. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος. Στις 28 Μαρτίου 1916 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κρήτης Ευμένιος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Κυδωνίας και Αποκωρώνου Αγαθάγγελο, Λάμπης και Σφακίων Αγαθάγγελο και Πέτρας Τίτο. Στις 22 Ιουλίου 1933 εξελέγη Μητροπολίτης Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 1941 παύθηκε. Εκοιμήθη τον Αύγουστο του 1941.

Είναι ο συγγραφέας του μνημειώδους έργου "Το Αρκάδι δια των αιώνων" και ήταν ο ιδρυτής του πρώτου μουσείου της Μονής Αρκαδίου. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ