ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πολιτιστικές διαδρομές με κέντρο την αρχαία Ελεύθερνα

0

Ένα φιλόδοξο σχέδιο διασύνδεσης και ανάδειξης ιστορικών, πολιτιστικών μνημείων του Δήμου Ρεθύμνου χρηματοδοτείται από τον ΠΕΠ Κρήτης. Με μια σειρά από διαδρομές που έχουν επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί και να γνωρίσει το ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν του τόπου μας μέσα από τις διασωζόμενες μαρτυρίες και τα μνημεία που διατηρήθηκαν από τους περασμένους αιώνες ή αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Η πράξη  που εντάχθηκε στις ΟΧΕ Ρεθύμνου στο ΠΕΠ Κρήτης έχει τίτλο «Πολιτιστικές διαδρομές - περιηγήσεις στο Δήμο Ρεθύμνου με κέντρο την Ελεύθερνα». Είναι προϋπολογισμού 700.998,66€ και ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του καθηγητή αρχαιολογίας κ. Νικόλαου Σταμπολίδη.

Η πράξη θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Ρεθύμνου σε τρία διακριτά υποέργα:

1)      Προμήθεια εξοπλισμού με προϋπολογισμό 162.236,02€ .

2)      Υπηρεσίες λειτουργικής υποστήριξης των Πολιτιστικών διαδρομών προϋπολογισμού 313.405,04.

3)      Υποδομές σημειακής προστασίας και ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας (Τομέας Ι – Ανατολικός) και στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών προϋπολογισμού 225.357,60 ευρώ.

 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ

H περιοχή δράσης του έργου αφορά το Βόρειο -Βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Ρεθύμνης. Η περιοχή αυτή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ημιορεινή διασχιζόμενη από φαράγγια, στενές κοιλάδες και λόφους με πλούσια βλάστηση και ομορφιά. Πυκνό δίκτυο δρόμων ενώνει οικισμούς και θέσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο φυσικό όσο και πολιτιστικό. Οι δρόμοι αυτοί έχουν φορά Βορά-Νότου, διακλαδιζόμενοι από τον οριζόντιο παραθαλάσσιο άξονα Ηρακλείου-Χανίων.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές εστιάζουν από Δυτικά στους άξονες Ρέθυμνο-Αγία Ειρήνη – Ρουσοσπίτι - Χρωμοναστήρι, Ρέθυμνο – Περιβόλια – Μαρουλάς – Agreco – Άδελε - Μονή Αρκαδίου, Σταυρωμένος – Ελεύθερνα -  Αρχ. Ελεύθερνα (Πρινές) - Μαργαρίτες, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας και την πόλη του Ρεθύμνου. Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς οικισμούς, οικοτεχνικά κέντρα, οικο-τουριστικές εγκαταστάσεις, περιοχές μεγάλου φυσικού κάλλους, διαδρομές πεζοπορίας, τοπικές αγορές ντόπιων προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και πλούσιες ευκαιρίες ψυχαγωγίας και σπορ.

Πρόκειται για 14 διακριτές διαδρομές που βρίσκονται στον άξονα των προαναφερθέντων οικισμών και πάντα παίρνοντας ως κέντρο την Αρχαία Ελεύθερνα

Οι διαδρομές περιλαμβάνουν 100 χιλ. αμαξιτού δρόμου, 30 χιλ. πεζοπορίας στην ύπαιθρο και 6 χιλ. σε αστικό περιβάλλον, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης άνω των 30 οικιστικών κέντρων, εκτός της ίδιας της πόλης του Ρεθύμνου.

 

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Η υποστήριξη του επισκέπτη των Πολιτιστικών Διαδρομών έχει ως κύριο σκοπό να του παράσχει πληροφορίες μιας άνετης, ασφαλούς, πλούσιας, ανταποδοτικής και συναρπαστικής εμπειρίας επίσκεψης μέσα από υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, εντύπων, σήμανσης, ξεναγήσεων και οδηγιών.

Η εμπειρία επίσκεψης αφορά ντόπιο και εγχώριο τουρισμό, ξένους επισκέπτες, σχολικό κοινό και ομάδες επισκεπτών.

Ο εμπλουτισμός της εμπειρίας επίσκεψης έχει ως κύριο σκοπό την ικανοποίηση του επισκέπτη αλλά και την παραμονή του στον τόπο. Η τοπική αγορά υπηρεσιών και τοπικών προϊόντων θα είναι ενημερωμένη για τη δράση των Πολιτιστικών Διαδρομών με σκοπό την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και το αμοιβαίο όφελος.

 

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η επιστημονική και εκπαιδευτική δράση του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή της Ελεύθερνας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της επιστήμης και του πνεύματος στον Νομό, με παγκόσμια εμβέλεια και σημαντικούς ακαδημαϊκούς επισκέπτες στον τόπο. Η προβολή του μακρόχρονου αυτού έργου αποτελεί σημαντικό συστατικό των Πολιτιστικών Διαδρομών, δείχνοντας ότι ο τόπος δεν παράγει μόνο τουριστικές υπηρεσίες και αγροτικά προϊόντα, αλλά και αξιόλογο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.

 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αυτό αποσκοπεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την παραμονή επισκεπτών στον τόπο με σκοπό τη βαθύτερη και εκτενέστερη γνωριμία τους με αυτόν, αλλά και ευρύτερα της Κρήτης. Η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, της παραγωγής και του πολιτιστικού πλεονάσματος με τον επισκέπτη δημιουργεί σχέσεις που αντέχουν στον χρόνο, ενώ ανοίγουν νέους ορίζοντες στη διαχείριση του τουριστικού φαινομένου. Η επαφή του επισκέπτη με τον προορισμό του σήμερα έχει αλλάξει. Ο επισκέπτης θέλει, αλλά και μπορεί, να έρθει σε απευθείας επαφή με τον τόπο και την τοπική κοινωνία και φύση, μέσω του διαδικτύου και τοπικών δράσεων αλληλεπίδρασης. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν μία σημαντική (και πιλοτική) εναλλακτική ευκαιρία για τον προγραμματισμό επισκέψεων στον τόπο, τόσο πριν από την επίσκεψη, κατά τη διάρκειά της, ακόμη και μετά από αυτήν.

 

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Τα οφέλη από τη δημιουργία και λειτουργία των Πολιτιστικών διαδρομών, πέρα από οικονομικά για τις τοπικές κοινωνίες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ποιοτικά χαρακτηριστικά που σπάνια μπορούν να διεκδικηθούν με άλλους τρόπους:

  • Επαφή του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία.
  • Επαφή του επισκέπτη με την ιστορία, τις παραδόσεις και το πολιτιστικό περιβάλλον που επισκέπτεται.
  • Κοινωνική επαφή και γνωριμία μεταξύ των επισκεπτών.
  • Δυνατότητα γνωριμίας του επισκέπτη με τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Δυνατότητα επέκτασης του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στον τόπο.
  • Δυνατότητα ασφαλούς και υποστηριζόμενης επίσκεψης σε τόπους με φυσικό κάλλος, μνημεία των ανθρώπων και της φύσης, εξατομικευμένα στις ανάγκες ατόμων ή ομάδων.

Με τα παραπάνω ποιοτικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι επισκέπτες αποκτούν ισχυρές και βαθιές εμπειρίες επίσκεψης που θα θελήσουν να τις επαναλάβουν, θα τις διηγηθούν σε άλλους και θα τις αποθησαυρίσουν ως εμπειρίες της προσωπικής τους ζωής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ