ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπό κατάρρευση η κτηνοτροφία στην Κρήτη

0

ΝΕΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η κτηνοτροφία του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης. Η κρατούσα άποψη, πως οι κτηνοτρόφοι λόγω επιδοτήσεων βιώνουν πλούτο και ασφάλεια, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τα γεγονότα, τα οποία διαδραματίζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν ενταθεί τα δύο τελευταία και έχουν προκαλέσει τα πιο εφιαλτικά σενάρια για το σύνολο του τοπικού παραγωγικού συστήματος γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και Διδάκτωρ Κτηνιατρικής κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου κρίση, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της τοπικής κτηνοτροφίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα ολόκληρο, στημένο με κόπο και χρήμα παραγωγικό σύστημα, που βρίσκεται προ των πυλών της καταστροφής.

Ακούγεται υπερβολικό, ίσως αδιανόητο, ωστόσο, είναι η ωμή πραγματικότητα. Το σενάριο διάλυσης της κτηνοτροφίας είναι τόσο ρεαλιστικό, που δεν πρέπει πλέον να προβληματίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά να τους οδηγήσει σε άμεσες παρεμβατικές πράξεις, προκειμένου να μην οδηγηθούν χιλιάδες κτηνοτρόφοι, δεκάδες επιχειρήσεις ζωοτροφών, αγρότες και μεταποιητικές μονάδες γάλακτος και κρέατος στην πτώχευση.

Η τοπική οικονομία εν έτη 2021, ενώ παλεύει να σώσει το ένα στιβαρό της πόδι, τον τουρισμό, κινδυνεύει να χάσει και το έτερο στιβαρό της πόδι, την κτηνοτροφία και όλο το σύστημα γύρω από αυτή.  

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» σκιαγραφώντας την κατάσταση είπε τα εξής: «Το πρόβλημα το γνωρίζω και το ζω κάθε ημέρα. Δυστυχώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τιμές πώλησης των μεταποιημένων προϊόντων της Κρήτης, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας, είναι πολύ χαμηλές. Οι παραγωγοί πωλούν σε οριακές τιμές. Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις, ακόμα και οι μεταποιητικές μονάδες του τόπου μας, οι οποίες είναι πολλές και τις φτιάξαμε με πολύ κόπο, έχουν φτάσει σε σημεία διαταραγμένης βιωσιμότητας.»

Ο ίδιος, ανέλυσε τα αίτια της σοβαρής κρίσης στην κτηνοτροφία, λέγοντας τα εξής: «Πέρσι τέτοια εποχή, ξεκίνησε μια δραματική αύξηση των προϊόντων ζωοτροφών, τα περισσότερα των οποίων είναι χρηματιστηριακά είδη και οι τιμές τους καθορίζονται από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Σε αυτό συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες αλλά και η τεράστια ζήτηση που προέκυψε από την Κίνα, όπου στήνουν κτηνοτροφία και αγόρασε τόνους καλαμπόκι. Έτσι φτάσαμε πέρσι σε μια αύξηση 20% στα προϊόντα. Φέτος τα δημητριακά έχουν ανέλθει σε τεράστιες αυξήσεις και όλα τα προϊόντα ζωοτροφών έχουν προκαλέσει δυσβάστακτα κόστη για τους κτηνοτρόφους.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα : Θα μπορέσει η τυροκομεία και το εμπόριο κρέατος να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυξήσεις και να σωθεί η κτηνοτροφία; Τι θα κάνουμε για αυτό;

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι οι δυσμενείς καταστάσεις δουλεύουν συσωρευτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα δύο τελευταία είναι εφιαλτικά για τους κτηνοτρόφους.»

«ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ»

Η αναστάτωση στους κόλπους των κτηνοτρόφων και των παραγωγών προϊόντων δεν είναι υπερβολική, όπως υποστηρίζει ο Δρ. Αλάξανδρος Στεφανάκης. Όπως τονίζει, ήδη υπάρχει σοβαρή έλλειψη αιγοπρόβιου κρέατος παραγωγής Κρήτης και θεωρεί πως οι τυροκόμοι είναι στο χείλος του γκρεμού. Συγκεκριμένα, δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος»: «Δεν υπάρχει καμία υπερβολή στην άποψη, ότι η κτηνοτροφία στην Κρήτη είναι υπό κατάρρευση και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι τιμές που ισχύουν σήμερα στην αγορά για τους παραγωγούς, σε σχέση με το κόστος, για να φτάσουν να πωλήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας, δεν έχουν καμιά βιώσιμη προοπτική. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για παραγωγή στα όρια κάλυψης των εξόδων, χωρίς κανένα κέρδος. Η σχέση εσόδων – εξόδων που βιώνει ένας κτηνοτρόφος καταδεικνύει πως επέρχεται καταστροφή. Και αυτό θα πρέπει πρώτοι να το αντιληφθούν οι λιανέμποροι. Σκοτώνουν τους πελάτες τους. Σκοτώνουν την οικονομία.»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι « Και όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε παράλληλα με τα κόστη σε ενέργεια και άλλα έξοδα που υπάρχουν για να παραχθούν τα προϊόντα. Ειδικά στην περιοχή του Ρεθύμνου, όπου γίνεται και παραγωγή πρώτων υλών όπως βρώμη, τριφύλλι και άλλα είδη, είναι τεράστιο και το κόστος των λιπασμάτων, που καθιστά προβληματική και την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών.»

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσα εφιαλτικά θα ακολουθήσουν, την υποβόσκουσα κατάρρευση της Ρεθεμνιώτικης και Κρητικής κτηνοτροφίας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, τόνισε, ότι «Κατά την γνώμη μου, αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό το υπέροχο παραγωγικό σύστημα, το οποίο έχουμε επιτύχει στην Κρήτη και ειδικά στο Ρέθυμνο, όπου παράγουμε υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα με ασφαλή μέσα και σύγχρονες μονάδες, θα πρέπει να κάτσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να συζητήσουν σε βάθος αυτό που συμβαίνει. Πρέπει όλοι να ενσκήψουμε στο πρόβλημα και να βρούμε λύση. Διότι, ήδη το αιγοπρόβιο κρέας της Κρήτης, παρουσιάζει τρομερή έλλειψη.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, όλοι θα πρέπει να καθίσουν, να συζητήσουν και να ισορροπήσουν το σύστημα. Από το λιανεμπόριο, από την παραγωγή ζωοτροφών, από την μεταποίηση γάλακτος και τα εργοστάσια κρέατος, οι κτηνοτρόφοι, όλοι όσοι έχουν εμπλοκή σε αυτό το παραγωγικό σύστημα και να καταλάβουν πως πρέπει να βρεθεί δίκαιη λύση του προβλήματος. Δεν έχουν την πολυτέλεια να κοιτάζει κάθε ένας τον εαυτό του, διότι στο τέλος θα καταρρεύσει όλο το σύστημα.  Και βεβαίως, πρέπει να σταματήσει να κουβεντιάζεται, πως ο κτηνοτρόφος δεν έχει ανάγκη διότι παίρνει επιδοτήσεις. Όλο το παραγωγικό σύστημα κινδυνεύει.
Αν δεν το σεβαστούμε αυτό, θα επέλθει καταστροφή.

Κάτσαμε και τα φτιάξαμε και τώρα πάμε σε διάλυση. Ειδικά στο Ρέθυμνο, το οποίο έχει την πιο σύγχρονη γραμμή παραγωγής, βρίσκεται στα όρια της απόλυτης καταστροφής. Και αν δεν πάρουμε μέτρα, θα δούμε καταστάσεις τραγικές. Αν καταστρέψουμε αυτό που έχουμε θα επέλθουν αδιανόητες ημέρες.

Αυτά που λέω είναι δεδομένα και αν δεν το καταλάβουμε, να κάτσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, θα βρεθούμε σε ένα αδιέξοδο με δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής οικονομίας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ