ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο:Περιοδεία στη λαϊκή πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με τον Μανουσάκη Νίκο

0

Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ευκαιρία της πανδημίας φέρνει το ένα αντιλαϊκό νομοθέτημα μετά το άλλο. Δεν γλιτώνουν ούτε οι Λαϊκές αγορές, οι μικροί αγροτοπαραγωγοί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αυτές. Σε νομοσχέδιο που έδωσε για «διαβούλευση» υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των μεγάλων εταιρειών εμπορίας τροφίμων να βάλουν στο χέρι και τις λαϊκές. Να ξεπαστρεύουν τους μικρούς και να συγκεντρώνουν την πίτα σε όλο και λιγότερα χέρια.

Συγκεκριμένα:

►  Παραδίδουν τη διαχείριση των λαϊκών στα ιδιωτικά συμφέροντα, με τη μορφή των ΣΔΙΤ, που με πρόσχημα την διαχείριση της λαϊκής θα κερδοσκοπούν επιβάλλοντας δυσβάσταχτα τέλη σε κάθε πάγκο. Καταργούν τις Επιτροπές των Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών στις οποίες υπήρχε και μια παρουσία των εκπροσώπων των παραγωγών και εμπόρων. Αν και στη φάση αυτή το μέτρο αφορά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που άμεσα μπορούν να εξασφαλιστούν μεγάλα κέρδη στους ιδιώτες διαχειριστές, είναι σίγουρο πως είναι προπομπός για την γρήγορη επέκτασή του και στις υπόλοιπες Περιφέρειες.  

► Καταργούν την άδεια πωλητή λαϊκών αγορών. Το ν/σ προβλέπει οι άδειες να δίνονται ύστερα από πλειστηριασμό. Τα «κοινωνικά» κριτήρια (ανεργία, πολύτεκνοι κλπ), που μέχρι σήμερα ήταν τα αποκλειστικά, υποβαθμίζονται, για να βαρύνει καθοριστικά το υψηλότερο αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι υποψήφιοι για ένα πάγκο στη λαϊκή. Η κυβέρνηση μάλιστα βρήκε ευκαιρία να εμπαίξει τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων και τις οικογένειές τους. Μοριοδοτεί το πτυχίο τους να αποκτήσουν πάγκο στη Λαϊκή!!!

►  Δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πάγκο στη λαϊκή νομικά πρόσωπα (εταιρείες εταιρίες S/M, χονδρέμποροι κλπ). Ξεκινούν με μικρά ποσοστά αλλά κάνουν την αρχή για να εκτοπίσουν τους μικροπαραγωγούς που δεν θα μπορούν να τους ανταγωνιστούν.

►  Το ν/σ προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεις αυστηροποίησης των ελέγχων, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικές ποινές, που και αυτές λειτουργούν υπερ των επιχειρηματικών συμφερόντων και κατά των φτωχών παραγωγών και επαγγελματιών.

Οι λαϊκές αγορές έχουν καθιερωθεί ως μια κάποια διέξοδος που επιτρέπει στους μικρούς παραγωγούς να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες σχετικά τιμές στους καταναλωτές. Μια χαραμάδα για να ξεφεύγουν και οι μεν και οι δε από τα νύχια των μεσαζόντων και μεγαλεμπόρων. Τώρα πάνε και αυτή να την καταργήσουν. Να την υποτάξουν στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Στην αδιάκοπη απαίτησή του για όλο μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του πλούτου και φτωχοποίηση του λαού.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να «σκάβει το λάκκο» στους «λαϊκατζήδες» και στο λαό.

Να πάρει επι τέλους όλα τα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της στον λαό. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά:

  •  Το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε όλους αυτούς τους απαράδεκτους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρών αγροτοπαραγωγών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Να μειωθούν τα τέλη που καταβάλλουν στην Περιφέρεια και τους δήμους με δεδομένο τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι κάτοχοι αδειών στις λαϊκές αγορές.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ