ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η τοπική οικονομία βιώνει τον απόλυτο όλεθρο

0
  • Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Τ.Δ.Κ. ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

“Οι εργαζόμενοι ζουν ένα εφιάλτη και οι επιχειρήσεις τον απόλυτο οικονομικό όλεθρο». Η δήλωση αυτή ανήκει στον Πρόεδρο του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελή Πετσετάκη, ο οποίος σκιαγράφησε την οικονομική κατάσταση του Ρεθύμνου και των Χανίων, μιλώντας στην εφημερίδα μας. Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του συνόλου της κοινωνίας υπό το καθεστώς και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας, ο κ. Πετσετάκης μας δίνει την γενική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην τοπική οικονομία, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν σε μια πρωτοφανή συγκυρία, προσπαθώντας να συγκρατήσουν ό,τι είναι δυνατό να σωθεί και κυρίως να καταφέρουν να περάσουν με τις κατά το δυνατό λιγότερες πληγές σε ένα μέλλον αβέβαιο όπως φαντάζει να είναι η μετά covid -19 εποχή.

Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της δυτικής Κρήτης ένα χρόνο μετά την έναρξη της εποχής της πανδημίας, ο κ. Πετσετάκης δήλωσε τα εξής: «Μετά από ένα έτος οικονομικής κρίσης και δυσβάσταχτης δυσπραγίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης με 2.500 μέλη οικονομολόγους και λογιστές σε Χανιά και Ρέθυμνο, είναι σε πλήρη γνώση της οικονομικής ανέχειας που διέπει τόσο τα φυσικά πρόσωπα - εργαζόμενους και νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις μαζί με τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολα διαβιεί  ένα νοικοκυριό σε Χανιά και Ρέθυμνο με απώλεια εισοδήματος, καμία απολύτως προοπτική άμεσης ανάκαμψης της τοπικής οικονομίας και αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι εργαζόμενοι ζουν έναν εφιάλτη με τις λιγοστές αποταμιεύσεις τους όλα αυτά τα έτη, με κόστος διαβίωσης συνεχώς αυξανόμενο που δεν τους επιτρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία το εργασιακό τους μέλλον.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις θεωρούμε ότι ζουν τον απόλυτο οικονομικό όλεθρο με μόνη παρηγοριά τις αναστολές λειτουργίας τους και αναστολές στους εργαζομένους τους ώστε μαζί, χέρι - χέρι, την επόμενη ημέρα της οικονομικής ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας να εισέλθουν μαζί και συνειδητά στην φάση της νέας οικονομίας μετά covid εποχής.»

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ

Μέσα σε όλη αυτή την αβάσταχτη οικονομική και ψυχολογική βία που βιώνει η κοινωνία, διακρίνονται κάποια αντανακλαστικά και αντοχές στην τοπική οικονομία. Και αυτό έχει να κάνει με την αγροτική παραγωγή. Ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος επίσης πλήττεται λόγω χαμηλών τιμών στο ελαιόλαδο και πενιχρών κερδών, έρχεται με τις οικονομικές ενισχύσεις να «σώσει» κατά κάποιο τρόπο την όλη κατάσταση, αφού όσο λίγο και αν είναι αυτό που περισσεύει, διαχέεται στην αγορά και συμβάλει στην οριακή διατήρηση νοικοκυριών και αγοράς. Σε αυτό έχουν συμβάλει και τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, χωρίς τα οποία θα είχε επέλθει απόλυτη εξαθλίωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετσετάκης δήλωσε τα εξής:  «Ευτυχώς η Οικονομία της Κρήτης και ιδιαιτέρως η Οικονομία της Δυτικής Κρήτης δείχνει να αντέχει στο οικονομικό τσουνάμι που όλοι μαζί παρακολουθούμε. Λόγω της πρωτογενούς παραγωγής του ελαιολάδου με την χαμηλή τιμή του και τις επιδοτήσεις σε δικαιούχους της αγροτικής οικονομίας και παρά την οικονομική εξαθλίωση λόγω της υπολειτουργίας του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου το καλοκαίρι του 2020, η ρευστότητα που διαχύθηκε στην τοπική οικονομία από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης φαίνεται να κρατάει σθεναρά ακόμα την τοπική οικονομία. Η κοινωνική συνοχή έχει δείξει σημάδια αντοχής και σε επίπεδο Δυτικής Κρήτης αυτό είναι βασικό ενθαρρυντικό στοιχείο για την επόμενη ημέρα της Νέας Οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.»

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Με στόχο την επίτευξη του στόχου της διατήρησης, έστω και οριακής, ώστε να υπάρχουν «δυνάμεις» για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει υποβάλει σειρά από προτάσεις και αιτήματα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πετσετάκης, δήλωσε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Οι προτάσεις μας ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης είναι οι εξής

Γενική παράταση κάθε καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής κάθε είδους δήλωσης φορολογικού ασφαλιστικού και εργατικού ενδιαφέροντος. Εμείς οι λογιστές, οι οικονομολόγοι , οι μελετητές ζούμε τον δικό μας Γολγοθά και έχουμε πραγματικά ανταπεξέλθει με περίσσιο κουράγιο στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε όλοι μας. Υπάρχουν τεχνικής φύσεως προβλήματα και όταν αναλαμβάνουμε την υποβολή και συνεπώς την ευθύνη κάθε είδους υποβολής για κάθε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο συνταυτιζόμαστε με τον υπόχρεο και αγωνιούμε μαζί του.

Συνεπώς, επειδή η η φύση της εργασίας μας είναι υψηλής έντασης με πολλά προβλήματα υγείας σε συναδέλφους ακόμα και απώλειες της ανθρώπινης ζωής λόγω της πίεσης και του άγχους θα θέλαμε η Πολιτεία και η Κεντρική Διοίκηση γενικώς να σέβεται περισσότερο τον κόπο μας και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

Σε κάθε ηλεκτρονική υποβολή για κάθε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο να υπάρχει και μία περίοδος επανυποβολών για την ορθή απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων καθώς η διάχυση των επιδομάτων και των επιστρεπτέων προκαταβολών και των επιδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων γίνεται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που αναγκαστικά τις διαχειριζόμαστε εμείς οι λογιστές, οικονομολόγοι και μελετητές.

Διάχυση επαρκούς ρευστότητας από τις Τράπεζες σε ιδιώτες και επαγγελματίες ώστε να ξανά ξεκινήσει η τοπική οικονομία.

Αύξηση των κάθε είδους επιδομάτων από την Κεντρική Κυβέρνηση ώστε να μην μειωθεί σημαντικά το οικογενειακό εισόδημα καθώς αυτό θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης σε καταναλωτικά αγαθά και συνεπώς έκρηξη της ανεργίας.

Ενίσχυση των τοπικών δομών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης μέσω των ΟΤΑ

Ολιστική αντιμετώπιση των χρεών και των προσαυξήσεων σε κάθε δημόσιο οργανισμό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που πλήττονται από τον Covid. Απαιτεί θάρρος μία τέτοια πολιτική διαγραφών και γενικής "Σεισάχθειας". Σε όρους μακροοικονομίας είναι ο μοναδικός τρόπος και εμείς οι οικονομολόγοι με τα λιγοστά μακροοικονομικά που έχουμε διδαχθεί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι αποτελεί μονόδρομο σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Απαιτείται πολιτικό θάρρος και πραγματική αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε η ελληνική και κρητική οικονομία να βρει ξανά τον ανοδικό της δρόμο,  της προόδου και της ρεαλιστικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.»  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ