ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα χωριό «στο πόδι» για την φωτογράφιση του λαογραφικού παρελθόντος!

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φωτογραφικό κόνσεπτ, το οποίο υλοποιείται στην Αξό του Δήμου Μυλοποτάμου. Οι παλιοί διηγούνται τα πως και τα γιατί της καθημερινότητας του χωριού πριν πολλές δεκαετίες και οι νέοι, αποτυπώνουν στιγμές του χθες μέσα σε ένα ασπρόμαυρο σήμερα!

Πρωταγωνιστής σε αυτή την «φωτογραφική εκστρατεία» είναι ο καλλιτέχνης φωτογράφος Αντώνης Δαφέρμος, ο οποίος συνεργάζεται με τον επίσης κάτοικο της Αξού Βασίλη Κανάκη, ο οποίος είχε την ιδέα για να γίνει αυτή η δουλειά και μάλιστα επιμελείται το ντύσιμο των κατοίκων που συμμετέχουν και όλο το στήσιμο τους για την φωτογράφιση.

Όλο το χωριό «βρίσκεται στο πόδι» για αυτή την φωτογράφιση, στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Μηχανή του Χρόνου»! Νέοι και νέες αλλά και μεγαλύτεροι στην ηλικία ποζάρουν για να αποδώσουν καθημερινές εργασίες του παρελθόντος. Πως εργάζονταν στο χωράφι, πως φρόντιζαν τα ζώα, πως έφερναν το νερό από την βρύση, πως λειτουργούσε η νοικοκυρά, ο γεωργός, ο κάθε ένας μέσα στην κοινωνία εποχών περασμένων αλλά όχι τόσο μακρινών για να έχουν ξεχαστεί.

Μάλιστα, η φωτογράφιση θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμα αφού έχουν σκοπό να φωτογραφίσουν όλα όσα αφορούν και τον κύκλο του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις απόκριες στο χωριό, το αλώνισμα και πολλές συνήθειες.

Την όλη προσπάθεια στηρίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Τα αγροτικά εργαλεία για τις ανάγκες της φωτογράφισης διαθέτουν από τις συλλογές τους οι αγροτουριστικές μονάδες «ΕΝΑΓΡΟΝ» και «Ελληνόσπιτο». Τις κρητικές στολές παρέχει ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Τ’ ΑΟΡΙ» του Στέλιου Πατελάρου. Τα γυναικεία ρούχα επιμελείται και διαθέτει από την δική της συλλογή η κ. Ξανθίππη Κουτάντου.

Συλλογική η δουλειά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ήδη έχει προταθεί από τον Οργανισμό Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου να γίνει έκθεση και να εκδοθεί άλμπουμ με την φωτογράφιση αυτή στα «Ταλλαία 2021» ως μια πρωτότυπη δουλειά, προϊόν, ανθρώπων που την κάνουν με αγάπη, μεράκι και στόχο την διάσωση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Σήμερα παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ένα δείγμα αυτής της δουλειάς και περιμένουμε με αγωνία να δούμε το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο καλοκαίρι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ