ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κάλεσμα ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου: 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία για το “Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο”

0

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη  ΔΕΘ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. τις επόμενες μέρες θα έδιδε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/82. Ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης από το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είχε προαναγγείλει το περιεχόμενο αυτών των ανατροπών (εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου των σωματείων, ηλεκτρονική ψηφοφορία και για απεργία κ.α.).

Η κυβέρνηση της ΝΔ βαθαίνει την επίθεση ενάντια στην οργανωμένη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο δημοσιοποιήθηκε με τίτλο «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο». Οι παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, αφού εντάσσονται στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, προφανώς γίνονται αντιληπτές από την Κυβέρνηση ως “αναπτυξιακό” μέτρο…

Οι αλλαγές που προτείνει η Κυβέρνηση στοχεύουν να  νομιμοποιήσουν και να επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, να παρακάμψουν τα καταστατικά των σωματείων με εξουσιοδοτική διάταξη για απόφαση από τον υπουργό εργασίας, να φακελώσουν τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση (μέσω αρχικά του ηλεκτρονικού μητρώου οργανώσεων και των διοικήσεών τους), καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με φυσική παρουσία, όπως τις γενικές συνελεύσεις.

Τα επιχειρήματα περί «δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων» είναι υποκριτικά. Πριν λίγο διάστημα ήταν οι ίδιοι που ψήφισαν τροπολογίες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα, παρότι αποτελούν μειοψηφία στα συμβούλιά τους.

Με το νομοσχέδιο ενισχύονται ταυτόχρονα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας: Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.

Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα για  προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών ακόμα και της παύσης των αρμοδίων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των επενδυτικών σχεδίων και ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική αποστέρηση από το Δημόσιο της δυνατότητας να ελέγχει τις εργασιακές συνθήκες, τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος

Εγκαινιάζεται, τέλος, η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα.

Στην ουσία η Κυβέρνηση θέλει να αφοπλίσει το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά στα μέτρα και την επίθεση που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε.

Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να προασπίζουν την εσωτερική τους λειτουργία, στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών, και οι στοχευμένες επιθέσεις της κυβέρνησης δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη  συλλογική τους δράση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να συμμετέχουν δυναμικά στην 24ωρη απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου με βασικό αίτημα  την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Συμμετέχουμε δυναμικά στην 24η απεργία και στο Συλλαλητήριο στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 10:30 πμ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ