ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Έσπασε προστατευτικό τοιχίο του λιμανιού από την κακοκαιρία

0

Η μανία της θάλασσας έσπασε προστατευτικό τοιχίο στο λιμάνι, ξεκόλλησε τόνους μπετό και μέσα σε λίγες ώρες γέμισε την περιοχή με χώμα, άμμο και ογκόλιθους.

Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία στην αρχή της εβδομάδας με τους ανέμους που έφτασαν έως και τα 10 Μποφώρ όχι μόνο πλημμύρισε για μια ακόμα φορά το λιμάνι του Ρεθύμνου και το παρακείμενο παρκινγκ, με τα νερά να φτάνουν και μέχρι την παλιά πόλη, αλλά κυριολεκτικά γκρέμισε προστατευτικό τοιχίο μεταφέροντας τόνους ογκόλιθων δεκάδες μέτρα μακριά και ξήλωσε μεγάλο μέρος από το μπετόν στο παρκινγκ δημιουργώντας τεράστιες τρύπες.

 

Οι πρωτοφανείς και ακραίες καιρικές συνθήκες, άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές στο χώρο του λιμανιού όπου κυριολεκτικά βούλιαξε όταν το δυνατό κύμα έσπασε προστατευτικό τοιχίο στο χώρο που πάρκινγκ, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να κατακλύσουν την περιοχή. Η δύναμη του νερού ήταν τέτοια που κυριολεκτικά γκρέμισε το τοιχίο και ξήλωσε τεράστια κομμάτια μπετόν που αποτελούσαν το δάπεδο του παρκινγκ, μεταφέροντας τα, ακόμη και μέχρι το δρόμο.

Για το θέμα αυτό η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν σε όλη την Κρήτη αλλά και στο Ρέθυμνο, ήταν ακραία. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 9-10 Μποφώρ και ο κυματισμός ήταν έντονος, με αποτέλεσμα το κύμα να υπερπηδάει το τοιχίο του πάρκινγκ αλλά και όλης της προβλήτας της κρουαζιέρας προκαλώντας καταστροφές.Λόγω των ισχυρών ανέμων και λόγω του βάθους στο σημείου (8μέτρα), ένα τμήμα του τοιχίου, όχι της παλιάς μελέτης αλλά σε διπλανό τμήμα, καταστράφηκε με αποτέλεσμα όλα τα υπολείμματα του τοιχίου να φτάσουν μέχρι και την πόρτα του Λιμεναρχείου. Όλος ο δρόμος καλύφθηκε με πέτρες και φερτά υλικά και τα νερά έφτασαν και μέχρι την παλιά πόλη».

Μιλώντας για το έργο της θωράκισης του λιμανιού τόνισε: «Από την προηγούμενη Διοίκηση το έργο της θωράκισης και του παρκινγκ έχει ανατεθεί σε εταιρία του Ηρακλείου. Εγώ μίλησα μαζί τους ώστε να επισπεύσουν τη διαδικασία, να έρθουν να δουν και να εκτιμήσουν τους κυματισμούς, τους οποίους τραβήξαμε και σε βίντεο και ήδη τους έχουμε στείλει, να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς των λιμενικών έργων και να δώσουν προτεραιότητα στη θωράκιση ώστε να γίνει μια σωστή μελέτη το συντομότερο δυνατόν».

Στη συνάντηση της π. Πέμπτης που έγινε στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στο κομμάτι του λιμανιού που τώρα είναι εκτεθειμένο στα κύματα και εξετάστηκε ο τρόπος για την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Προτεραιότητα πάντως για το Λιμενικό Ταμείο σύμφωνα με την κ. Κουτσαλεδάκη είναι ν’ αντιμετωπιστεί η καταστροφή του τοιχίου και αμέσως μετά θα διορθωθούν και οι ζημιές που έγιναν εντός που πάρκινγκ, «για να έρθει η μελέτη να κουμπώσει με τα κονδύλια που τώρα ζητάμε, έτσι ώστε με θωρακισμένο όλο το τμήμα του πάρκινγκ να μπορέσουμε να μιλήσουμε για διαμόρφωση στο πάρκινγκ και στη γύρω περιοχή».

 

 

Αθηνά Πετρακάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ