ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μανωλιός Αναστοράται

0

Είναι ο εικονιζόμενος και παρουσιαζόμενος συγγραφέας που γεννήθηκε στις Αλόϊδες, ένα μικρό χωριό στον Μέσα Μυλοπόταμο της Κρήτης, ανατολικά του Ρεθύμνου, κοντά στο Ηράκλειο. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα φιλόδοξα παιδικά όνειρά του. Έτσι οι γραμματικές γνώσεις του περιορίστηκαν στο απολυτήριο ενός κατοχικού Δημοτικού Σχολείου.  Κι όμως σταδιοδρόμησε, με επιτυχία, σε τρία διαφορετικά επαγγέλματα, ως εσωτερικός μετανάστης. Στην αρχή ως επιπλοποιός, μετά ως μελισσοκόμος και στη συνέχεια ως βοηθητικός υπάλληλος νοσοκομείου. Ως μελισσοκόμος και υγειονομικός διακρίθηκε περισσότερο και τιμήθηκε όπως του έπρεπε και του άξιζε, με επαίνους, διπλώματα και πλακέτες. Η ελλιπής μόρφωση δεν τον εμπόδισε να γράψει και να δημοσιεύσει δοκίμια με επαγγελματικό, πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της εποχής του. Το 1975 πρωτοστάτησε στην απεργία πείνας των μελισσοκόμων, στα σκαλιά του Υπουργείου Γεωργίας, η οποία στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Ήταν η πρώτη απεργία πείνας που έγινε στην αγροτική ιστορία της χώρας μας και ασχολήθηκαν μ’ αυτήν, εκείνο τον καιρό, ολόκληρος ο αθηναϊκός τύπος και η Βουλή των Ελλήνων… Τα βιβλία του, που πλησιάζουν τα 10, τα χάρισε σε βιβλιοθήκη και φιλαναγνώστες, κι αυτό γιατί ήθελε να μοιραστεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του, αλλά και να δώσει το μήνυμα πως ποτέ δεν είναι αργά να υπερβούμε όποια δυσκολία πρόσβασης στη μόρφωση! Τα 30 τόσα δοκίμια που αναστοράται ο Μανωλιός (ψευδώνυμο του συγγραφέα) σηματοδοτούν την πορεία του.

Ασφαλώς, το εμβληματικό βιβλίο του Κώστα Π. Μανιά είναι το ατελείωτο μοιρολόι στον γιο του τον Πέτρο, εθελοντή πυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του, από τις φωτιές της Βαρυμπόμπης τον Αύγουστο του 2021, ύστερα από επτά μηνών μάχες για τη ζωή, στις 28-02-2022. Ο τίτλος του βιβλίου είναι: «Πέτρο αγόρι μου!» - Αθήνα 2022.

… Ο αδερφός του Πέτρου, εθελοντής πυροσβέστης, καμένος κι αυτός στις φωτιές της Βαρυμπόμπης, νοσηλεύτηκε δυο μήνες, πλάι στο κρεβάτι του Πέτρου…

Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος Δ.Β. Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ