ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όπως μόνο οι Μικρασιάτες ξέρουν να οργανώνουν

0

Με ξέφρενο γλέντι και ποιοτική μουσική.

Την περασμένη Κυριακή ζήσαμε μια από τις πιο όμορφες κοπές πίτας, την οποία οργάνωσε ο δραστήριος ‘ Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών’  στο καλαίσθητο κέντρο  ‘Άστρο. Όλα ήταν άψογα από την είσοδο στολισμένη με  το πατροπαράδοτο ελληνικό καραβάκι , μέχρι τα χειροποίητα γλυκά και λικέρ των νοικοκυράδων της ευλογημένης Ιωνίας, αλλά και το ζεστό καλωσόρισμα  και τη φιλοξενία των μελών του φιλοπρόοδου συλλόγου, που φυλάει Θερμοπύλες διατηρώντας άσβεστη τη δάδα μνήμης  ‘30 αιώνων Ιστορίας και πολιτισμού’ των  αλησμόνητων  πατρίδων της Ελληνικής Ανατολής. Όσο για τη μουσική ήταν  αγγελική, με τα πατροπαράδοτα μικρασιάτικα  όργανα και τη φωνή   της γνωστής αοιδού και φιλολόγου Μαρίας Κώτη, που θεωρείται από τις πιο κατάλληλες    στο αυθεντικό  τραγούδι. Οι προσερχόμενοι αφού γεύτηκαν το εξαιρετικό φαγητό του κέντρου, το ρίξαν στο γλέντι και τον χορό με συρτούς και συρτόμπαλους μικρασιάτικους,  χασαποσέρβικους, ζεϊμπέκικους, καρσιλαμάδες και τσιφτετέλια. Γλέντησαν με την ψυχή τους και μετέφεραν το μπρίο τους στους καθήμενους, ξεσηκώνοντάς άπαντες, ενώ ο Βουρλιώτης μερακλής  Σιδερής Μαρίνος από την πλευρά του, απέσπασε και πάλι το πιο θερμό χειροκρότημα με τον αϊβαλιώτικο Ζεϊμπέκικο που χόρεψε. Στο κατάμεστο κέντρο προσήλθαν  επίσης  οι τοπικοί άρχοντες, οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την περιποίηση αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΟΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μετά την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας που έφερε στην επιφάνεια  τον Δικέφαλο αετό, το ελπιδοφόρο  σύμβολο του Βυζαντίου και της Χριστιανοσύνης,  τον λόγω έλαβε ο ποόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Κωνσταντίνος Καψαλάκης, ο οποίος αφού καλώς όρισε  τους προσερχομένους παρουσίασε  τις δράσεις του αεικίνητου συλλόγου καθόλη τη διάρκεια του έτους 2022,  λέγοντας  μεταξύ άλλων:

«παρουσιαζόταν  ετήσια αρθρογραφία κάθε Πέμπτη σε φύλλο της Κρητικής Επιθεώρησης σε κείμενα που επιμελήθηκαν, ο Παρασκευάς Συριανόγλου και η Έλενα Νταντή, με θεματολογία από τον αποικισμό μέχρι και την μετοικεσία από την τέχνη, την αρχαιότητα, την χριστιανοσύνη, ως την οικονομική  και την κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Μικράς  Ασίας.  Άρθα του είδους  για το σύλλογο  δημοσίευσαν επίσης  μέσα στο 2022 ο κος Τσουπάκης Νικολέων , ο κος Σκεπετζής Γίαννης, η κα Ειρήνη Θυμιατζή, και η κα Ματούλα Χατζηαποστόλου.

Οι κυρίες του συλλόγου όπως  κάθε χρόνο φρόντισαν η εστία μας να στολιστεί με το καράβι της αλλά και τα αετουδάκια  της για  τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά του 2022.

Οι χορωδία του συλλόγου ηχογράφησε στην Βασιλική της Αγίας Αικατερίνης  των Σιναϊτων στο Ηράκλειο «Το μοιρολόϊ της Παναγίας» σε βιντεοσκόπιση που προβλήθηκε στα τοπικά κανάλια.

 Συμμετείχαμε στην παρουσίαση του κομικ «ζωές κομμένες στα δύο »  από το εκπαιδευτικό δίκτυο Αθηνά με την στήριξη του υπουργείου πολιτισμο, μία δράση που έγινε μόνο σε τρεις πόλεις της Ελλάδας , εκ των οποίων η μία είναι και το Ρέθυμνο.

Διαμορφώσαμε το μουσείο ώστε  να είναι επισκέψιμο στο ισόγειο της Εστίας μας  και δεχτήκαμε πλήθος επισκέψεων από παιδία των Γυμνασίων και των Λυκείων.  

Οι κυρίες του Συλλόγου στόλισαν πάλι πασχαλινά την εστία μας με Λαζαράκια φτιαγμένα από τις ίδιες.

 Όπως και κάθε χρόνο από την πρώτη χρονιά ίδρυσης τους συλλόγου τελέσαμε μνημόσυνο εις μνήμην των πεσόντων χριστιανών κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης 29 Μαϊου.  Ίσως είμαστε ο μόνος σύλλογος που το κάνει 32 χρόνια αδιαλείπτως.

Οργανώσαμε εκδήλωση τιμής για τους γιατρούς Σαμαρείτες, αρωγούς των μικρασιατών στο Ρέθυμνο.

Συνδιοργανώσαμε με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων μια Δράση τιμής στους προσκόπους Αϊδινίου.

Συνδιοργανώσαμε με το Λύκειο Ελληνίδων την αναπαράσταση του Κλήδονα τον Ιούνιο  στην πλατεία Μικρασιατών με μεγάλη επιτυχία .

Ανατυπώσαμε τη Μαγειρική, το βιβλίο πόνημα του συλλόγου μας.

Δημιουργήσαμε μικρά βιντεάκια με αναφορά στους 30 αιώνες Μικρασιατικού Ελληνισμού  και ανανεώσαμε τις σφραγίδες και τα λογότυπα του συλλόγου.  

Λάβαμε μέρος στο  φεστιβάλ ερασιτεχνικών παραδοσιακών χορωδιών στα Χανιά.

Συνδιοργανώσαμε   με το Δήμο την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου  την Γιορτή Κρητικής Διατροφής, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κο Θωμά Κρεβετζάκη , όπου παρουσιάσαμε ως σύλλογος, τραγούδια,  παραμύθια, το τελετουργικό ενός κυριακάτικου τραπεζίου, το γλέντι,  την μαγειρική με τα σουτζουκάκια, την ζαχαροπλαστική με το ραβανί και το σαραγλί από τις κυρίες του συλλόγου  καθώς και την ποτοποιία με το λικέρ δυόσμο που έγιναν ανάρπαστα.

Συνδιοργανώσαμε με το Σύλλογο φίλων του πολεμικού μουσείου Χρωμοναστηρίου εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Με αναφορά στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μ. Ασία

Οργανώσαμε μια εκδήλωση αφορώσα στους Αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας.

Συμμετείχαμε στήν εκδήλωση της μητρόπολης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου για τα   100χρονα των Μικρασιατών. 

 Όπως και κάθε χρόνο τελέσαμε Μνημόσυνο εις μνήμην των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Πραγματοποιήσαμε μία εκδήλωση μνήμης  για τους  φορείς που περιέθαλψαν τους πρόσφυγες. 

Συμμετείχαμε  στο φεστιβάλ τέχνης Ν.Σκεπετζή, οπού  παρουσιάστηκε η παράσταση που ετοίμασε ο πολιτιστικός σύλλογος Ατσιπούλου με τίτλο θύμισες ξερριζωμού.

Έγιναν οι 1οι Αγώνες μνήμης και τιμής με αφετηρίες και τέρμα με μικρασιάτικη αναφορά.

Συμμετείχαμε με την χορωδία μας στο  διήμερο συμπόσιο με την καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πεζογράφο την Αγγέλα Καστρινάκη  με θέμα αναπαραστάσεις της καταστροφής στον λόγο και στην τέχνη .

Οι κυρίες του συλλόγου και το μεγάλο κεφάλαιο του, που λέγεται Παρασκευάς, ετοίμασαν και παρουσίασαν στην εστία μας γεύσεις της Μικράς Ασίας  που διανεμήθηκαν με την εφημερίδα καθημερινή  στο περιοδικό γαστρονόμος

Συμμετείχαμε στην παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Η Μικρασιάτισσα» σε σκηνοθεσία του κου Μπλέτα  με τη συνεργασία  του  συλλόγου Βρακοφόρων.

Λάβαμε μέρος σε μουσική εκδήλωση στο Ωδείο  με το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνης τραγουδώντας μικρασιάτικα τραγούδια .

Είπαμε τα κάλαντα στις αρχές του τόπου αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας .

Όπως και κάθε χρόνο στολίσαμε την εστία μας χριστουγεννιάτικα με το καραβάκι και τα λουλουδένια κασπώ του.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν με την στήριξη Της Περιφέρειας , του Δήμου μας  αλλά και την συνεργασία και την συμμετοχή όλων των Συλλόγων και των Φορέων  .  Τους ευχαριστώ όλους.

Ευχαριστώ θερμά τους Χορηγούς των δράσεων αλλά και όλα τα μέλη του συλλόγου, που με την συνδρομή τους βοηθούν στην πραγματοποίηση των δράσεων μας.

Οφείλω να πω πως  όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν είναι ‘ενός ανδρός αρχή’. Μπορεί ως πρόεδρος να φέρω το ρόλο του προσώπου του συλλόγου ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε το συμβούλιο του συλλόγου»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ