ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσικνοπέμπτη με Μιτάτα και Αρκουδιάρη στο Ρέθυμνο!

0

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι γιορτάζει τα 100 χρόνια της ιστορίας του και τιμά την παράδοση μέσα από τις εκδηλώσεις του. Την Τσικνοπέμπτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης» και «Οι Εμείς & Εμείς» «έφεραν στο χωριό τον Αρκουδιάρη».

Η εκδήλωση με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης» πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Μικρασιατών, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, όπου η πλατεία  μετατράπηκε σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το Λιβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και γεύσεις από τον Ψηλορείτη: τυροκόμηση, λιβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, κ.α. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Λιβαδιωτών. Ακολούθησε συναυλία κρητικής μουσικής με τους:  Γιώργο Αλεξαντωνάκη και εκπροσώπους του Παγκρήτιου Συλλόγου Κρητών Μουσικών Καλλιτεχνών, τον Νίκο Καλομοίρη και τον Γιώργο Τσαντάκη. Χορευτικά πλαισίωσαν οι σύλλογοι Ερωφίλη και Ψηλορείτης εκ μέρους της Ένωσης Μουσικοχορευτικών παραδοσιακών Συλλόγων Δήμου Ρεθύμνης.

Νωρίτερα, στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη, παρουσιάστηκε το Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης «Κουρήτια Οδός», μιας μοναδικής γαστρονομικής διαδρομής με τίτλο: «Ψηλορείτη Γεύσεων» με το παραδοσιακό Λιβαδιώτικο Πιλάφι, το Αντικρυστό, τη Μιζύθρα των Μιτάτων. Την παρουσίαση έκανε η κ. Αναστασία Φρυγανάκη, φιλόλογος, δραματουργός.

Το ίδιο βράδυ στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, «Οι Εμείς & Εμείς» «έφεραν στο χωριό τον Αρκουδιάρη» και πέρασαν από τα στενά της Παλιάς Πόλης. Ζωντάνεψαν, μάλιστα, Απόκριες αλλοτινών εποχών, τότε που οι τσουλομασκαράδες πλημμύριζαν τα σοκάκια της πόλης μας με ντέφια, ροκάνες, πειράγματα, μπόλικη σατιρική διάθεση και απίστευτο κέφι και κατέληξαν στο Empire cafe-bar.

Στην πλατεία Μικρασιατών τσίκνισαν «Τα Παρτάλια», οι «Τσαπατσούληδες» και οι «Ρακοδικασμένοι», στην κρήνη Rimondi οι «Oloi Vitsiozoi» και «Οι Άσχετοι», στην Τζανέ Μπουνιαλή οι «PAanda Ya» και στην Βάρδα Καλλέργη οι «Φευ..Γάτοι».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσικνοπέμπτη με Μιτάτα και Αρκουδιάρη στο Ρέθυμνο!

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ