ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Μειώθηκαν μετά το ράλι οι διεθνείς τιμές τον Ιούλιο - Σε ποια είδη αυξήθηκαν

0

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, λόγω της μείωσης στα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά παραμένουν υψηλότερες κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πλέον εμπορεύσιμων διεθνώς τροφίμων, υποχώρησε στις 123 μονάδες έναντι 124,6 τον Ιούνιο.  Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 31%.

Ο δείκτης τιμών του FAO μειώθηκε 3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο καθώς μειώθηκαν 6% οι τιμές του καλαμποκιού, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών παραγωγής της Αργεντινής και των ΗΠΑ και των ακυρώσεων εισαγωγών από την Κίνα που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τη σοδειά στη Βραζιλία.

Σε χαμηλό επίπεδο διετίας οι τιμές για το ρύζι

Οι διεθνείς τιμές για το ρύζι μειώθηκαν, επίσης, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο διετίας καθώς οι νέες σοδειές και οι κινήσεις των νομισμάτων προστέθηκαν στον χαμηλό ρυθμό πωλήσεων, σύμφωνα με τον FAO.

Ωστόσο, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν 1,8% στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2014, ενισχυμένες από τις ανησυχίες για συνθήκες ξηρασίας στη Βόρεια Αμερική, ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ευρώπη και χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αρχικές σοδειές στη Ρωσία.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν 1,4% σε χαμηλό επίπεδο 5μήνου καθώς η αύξηση της προσφοράς στο φοινικέλαιο αντισταθμίστηκε από χαμηλότερα επίπεδα άλλων ελαίων.

Μεγάλη άνοδος στις τιμές των πουλερικών

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε 2,8%, ενώ ο δείκτης για τη ζάχαρη αυξήθηκε 1,7%.

Ο δείκτης για τα κρέατα αυξήθηκε ελαφρά συνολικά, με τις τιμές των πουλερικών να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο λόγω των ισχυρών εισαγωγών στην Ανατολική Ασία, ενώ οι τιμές για το χοιρινό μειώθηκαν εν μέσω μείωσης των κινεζικών εισαγωγών.

 

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ