ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Απάτη οι αυξήσεις και οι ανατιμήσεις!

0

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να σηκώσει ανάχωμα των ανατιμήσεων διότι έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου και κοιτάσματα αργού πετρελαίου τα οποία αν τα αξιοποιήσουμε θα ανακουφιστούν τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα νοικοκυριά.» Την δήλωση αυτή έκανε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των Επιτρόπων Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας, ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση με τις επώδυνες οικονομικές συνέπειες είναι «μια απάτη που προήλθε από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Ενέργειας, μετατράπηκε σε θρησκεία για να καταστρέψει την Ευρώπη!»

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές στην γηραιά ήπειρο, που στρέφονται κατά της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται, καθώς τα αδιέξοδα που εμφανίζονται, διαμορφώνουν σωρεία προβλημάτων, και μάλιστα, ενόψει μια μακράς περιόδου ψύχους, που ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν, πως θα είναι τα επόμενα 33 χρόνια για την Ευρώπη.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Το κύμα ακρίβειας που «γονατίζει» τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά, προκαλεί την σκληρή κριτική το Αντώνη Φώσκολου, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. είναι σε παντελώς λανθασμένη και τελικά επικίνδυνη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής : «Η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ζει στον παράδεισο των τρελλών. Πιστεύουν ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ που παράγουν πανάκριβό ηλεκτρικό ρεύμα, εννοείτε όταν  δουλεύουν , διότι δεν δουλεύουν πάντα, θα καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, ιδιαίτερα εφέτος που η Βόρειος Ευρώπη έχει και θα έχει κατά την άποψή μου βαρύ χειμώνα για τα επόμενα 33 χρόνια. Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς κάτω από την σημερινή - εικόνα 1 - ακριβώς το αντίθετο από ότι πρεσβεύουν οι πολιτικοί της Ευρώπης, θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική καταστροφή. Και οφείλεται στο ότι τα 4 ηλεκτρομαγνητικά πεδία του ήλιου θα αδρανοποιηθούν.Η εικόνα 2 δείχνει πεντακάθαρα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης του ατμοσφαιρικού CO 2 και γήινης θερμοκρασίας ενώ στην εικόνα 3,  βλέπουμε ότι δεν γνωρίζουμε αν το παραμένον στην ατμόσφαιρα CO2, 15.6 δις τόνοι,προέρχεται από την καύση των υδρογονανθράκων, 38 δις τόνοι, η από άλλες πηγές που και αυτές εκλύουν στην ατμόσφαιρα CO2, 60 δις τόνοι. Άρα παίρνουμε μέτρα εναντίον τίνος εκλυόμενου CO2;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφύγει από την λαίλαπα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, αξιοποιώντας τον υποθαλάσσιο πλούτο της σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να σηκώσει ανάχωμα των ανατιμήσεων διότι έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου και κοιτάσματα αργού πετρελαίου τα οποία αν τα αξιοποιήσουμε θα ανακουφιστούν τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα νοικοκυριά. Δεν επιτρέπεται να εισάγουμε συμβατικό φυσικό αέριο από την Ρωσία με μια τιμή γύρω στα $ 14/1000 κυβικά μέτρα επί 40 χρόνια, ήτοι μέχρι το 2027, όταν το Κρητικό φυσικό αέριο έχει γύρω στα $ 7/1000 κυβικά πόδια. Και κατ’επέκταση δεν πρέπει να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ με $ 34/1000 κυβικά μέτρα (Ρεβυθούσα και Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας) ούτε από Ρωσία (FSRU=FloatingStorageandRegasificationUnit) στην Αλεξανδρούπολη. Και παρατηρώ ότι και η MotorOil, συμφερόντων Βαρδινογιάννη προγραμματίζει ένα FSRUστους Άγιους Θεοδώρους που θα τροφοδοτεί ετησίως κάποια εργοστάσια με 2 δις Μ3 φυσικό αέριο ετησίως. Γιατί να αγοράζουμε το ξένο φυσικό αέριο με τετραπλάσια τιμή από ότι το Κρητικό.

Εφέτος, μας λένε ότι ο τουρισμός θα αφήσει 10 δις ευρώ. Δεν μας λένε όμως ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μας στοιχίσουν πάνω από 15 δις ευρώ. Αφήνω έξω το γεγονός ότι το 15% των ενεργειακών αναγκών σε ρεύμα το εισάγομε από τις παραμεθόριες χώρες που το παράγουν από λιγνίτη τύπου Πτολεμαίδας και φυσικό αέριο. Τι είδους ενεργειακή πολιτική είναι αυτή. Να έχεις πάμφθηνες πρώτες ύλες που τις έχεις ανάγκη και εσύ να τις εισάγεις με τετραπλάσια τιμή.»

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ EDDY ΚΑΙ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ερωτηθείς, ο κ. Φώσκολος, για το αν η χώρα μας είχε προχωρήσει στην αξιοποίηση του δικού της υποθαλάσσιου πλούτου, θα μπορούσε να αντισταθεί στα "παιχνίδια" της παγκόσμιας αγοράς, απάντησε ως εξής:

«Με βάση τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι θεωρητικά μοντέλα, η ανθρωπότητα μπαίνει στην παγετώδη περίοδο Eddy που θα κρατήσει 33 χρόνια. Η μέση γήινη θερμοκρασία θα πέσει κατά περίπου 2 βαθμούς κάτω από την σημερινή με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι καλλιέργειες όπως κατά την περίοδο 1645 έως 1715. Θα πέσει πείνα. Επιπροσθέτως λόγω του ψύχους οι ΑΠΕ θα υπολειτουργήσουν και θα υπάρξει τεράστια ζήτηση ενέργειας. Το 2021 είναι η αρχή αυτού του κύκλου που θα κρατήσει μέχρι το 2055, (Zarkhovaet. al,.2019).

Η λύση για την Ελλάδα λέγεται Κρήτη λόγω των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων που υπάρχουν στην υπεράκτια Κρήτη. Τα διαθέσιμα αποθέματα,16 τρις Μ3 φυσικού αερίου είναι πολύ περισσότερα από αυτά της Ρωσίας, 10 τρις Μ3. Άρα Ευρώπη και Ελλάδα κατ’ ανάγκη θα στηριχθούν σε αυτά.. Για όσους κατάλαβαν από την Γαλλία. Behrrara, Gowind, Rafaleκαι από την Ελλάδα φυσικό αέριο Κρήτης μέσω Τοτάλ. Κερδισμένοι είναι οι Γάλλοι. Και κυριαρχία της Γαλλίας επί τηςενεργειακά πεινασμένης Ευρώπης μέσω της εκμετάλλευσης του Κρητικού φυσικού αερίου. Οι Γάλλοι γεωλόγοι πετρελαίου εργάζονται κάτω από την υπεράκτια Κρήτη από το 1972 και ξέρουν ακριβώς τι έχουμε.

... Και κλείνω με μια προειδοποίηση που κανένας δεν την έχει καταλάβει. Οι διευθυντές των Ευρωπαικών Αστεροσκοπείων μας προειδοποιούν ότι η γη μπαίνει για 33 χρόνια στην κατάψυξη, εικόνα 1, αρχής γενομένης από εφέτος, που σημαίνει καταστροφή της γεωργίας λόγω ψύχους και αύξηση της ζήτησης των υδρογονανθράκων διότι οι ΑΠΕ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα, μέχρι το 2055. Η ηλιθιότητα της ενεργειακής πολιτικής που μας έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Ενέργειας και οι οποίοι δεν έχουν ούτε επιστημονική κατάρτιση ούτε είναι μηχανικοί, φαίνεται από το γεγονός ότι οι αγορές ζητούν όλο και περισσότερο υδρογονάνθρακες, δείτε τις τιμές τους στις αγορές που έχουν εκτοξευθεί στα ουράνια, αργό πετρέλαιο απο $ 38.97/βαρέλι το 2020 στα $ 83.97/βαρέλι το 2021, το υγροποινμένο φυσικό αέριο απο $ 8/1000 Μ3 στα $ 33.74/1000 Μ3, ο λιθάνθρακας απο $ 175 ο τόνος στα $ 240 ο τόνος, και την αντίστοιχη εκτόξευση του κόστος της κιλοβατώραςεικόνες 4 και 5,γεγονός που σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν πιστεύει στο παραμύθι της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, το παραμύθι-απάτη που έγινε θρησκεία στην Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά όχι στα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη.Το δείχνουν οι αγορές.

Και κλείνω. Είναι δυνατόν ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός, και μάλιστα Κρητικός, που μπορεί να σώσει την Ευρώπη αξιοποιώντας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης να μην θέλει να το κάνει;»

Εικόνα 1.   Συσχετισμός του αριθμού των ηλιακών κηλίδων (SunspotNumbers) με την αυξομείωση της μέσης γήινης θερμοκρασίας από το 1600 έως το 2020. Παγετώδεις περίοδοι Maunder, Dalton, Glassberg και, η αναμενόμενη παγετώδης περίοδος Eddy από το 2020 έως το 2053 +/-11 χρόνια

http//en.Wikipedia.org>wiki>Solar-cycleNASA has recently revealed this upcoming solar cycle (25) will be “the weakest of the past 200 years” and they’ve correlated previous solar shutdowns to prolonged periods of global cooling here.

Zarkhova et., al 2019. Oscillations of the Base line of Solar Magnetic Field and Solar Irradiance on a Millennial Time Scale. June 2019, Nature, www.nature.com/scientific reports.

Εικόνα 2.  Τεσσαρακονταετής συσχετισμός μέσης γήινης θερμοκρασίας με την αύξηση της συγκέντρωσης του παραμένοντος στην ατμόσφαιρα CO2….ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, Κουτσογιαννης 2019

Εικόνα 3. Ετήσιο σκαμπανέβασμα του ατμοσφαιρικούCO2 από 410 ppm (Οκτώβριος) έως 422 ppm (Ιούνιος) πουμεταφράζεται σε μία αυξομείωση  του ατμοσφαιρικού CO2 της τάξης  των 98δις όταν οι ετήσιες εκπομπές των υδρογονανθράκων ανέρχονται ΜΟΝΟ 38 ΔΙΣ Μ3 ΕΤΗΣΙΩΣ...άρα, υπάρχουν και άλλες πηγές που εκλύουν ετησίως τα υπόλοιπα 60 δις Μ3 CO2 .

Εικόνα 4. Εκτόξευση του κόστους της κιλοβατώρας σε ευρώ, πλην Πολωνίας και Γερμανίας που ακόμη χρησιμοποιούν λιγνίτη, 150 εκατομμύρια τόνους έκαστη, για ηλεκτροπαραγωγή

Εικόνα 5 Ωριαίο κόστος κιλοβατώρας στην Ελλάδα, Κολοβός, Διάλεξη στην Νάουσα , Οκτώβριος 2021

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ