ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ενοχλημένος με Ελλάδα - Κύπρο ο Ερντογάν: "Να μη προσπαθούν να λύσουν προβλήματα μέσω της ΕΕ"

0

Την πάγια θέση του για "απευθείας διάλογο" με την Ελλάδα διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να φανεί συναινετικός και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις".

Υπογράμμισε όμως επίσης ότι "θα πρέπει κάποια κράτη να σταματήσουν να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν με την Τουρκία μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Σαφώς εννοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο Ερντογάν μίλησε για ανάγκη αναγνώρισης της πολιτικής οντότητας και κυριαρχίας των Τουρκοκυπρίων αλλά απέφυγε να κάνει λόγο για δύο κράτη και διχοτόμηση της νήσου, να εκφράσει δηλαδή τη βασική τουρκική θέση για το ζήτημα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο στο Γκραν Μοντάνα.

Ο Τούρκος ηγέτης τόνισε επίσης ότι "η Τουρκία ανήκει γεωγραφικά και ιστορικά στην Ευρώπη και δεσμεύεται να υπηρετήσει το στόχο να γίνει μέλος της ΕΕ".

Δεν έλειψαν πάντως και οι μπηχτές καθώς, όπως τόνισε, "το μπλοκ σε πολλά και κρίσιμα θέματα υιοθέτησε μία καταστροφική στάση αντί για διάλογο ο οποίος θα οδηγούσε σε ενίσχυση των σχέσεων".

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ