Η κουμαριά ή Άρβουτος η κοινή είναι αειθαλής θάμνος. Το ύψος φτάνει τα 3μέτρα και είναι αρκετά διαδεδομένος σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα φυτά της Ελληνικής γης, τη βρίσκομαι σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές, κυρίως στο Άγιο Όρος και στη νότια Μακεδονία. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, αφού επιδεικνύει εξαιρετική αντοχή ακόμα και στις πυρκαγιές. Μάλιστα μετά τη φωτιά <<πετάει>> αμέσως νέα άφθονα βλαστάρια, λόγω της άριστης εκμετάλλευσης της υγρασίας του εδάφους και έχει το μοναδικό προνόμιο να δίνει συγχρόνως άνθη και ώριμους καρπούς της προηγούμενης ανθοφορίας. Ανθίζει από τα μέσα Οκτώβρη έως το τέλος Νοεμβρίου, όμως για να αναπτυχθεί η κουμαριά χρειάζεται ήλιο
Ονομασίες
Έχει διάφορα ονόματα όπως κουμαριά, αγριοκουμαριά, ελαφοκουμαριά, μαυροκουμαριά,γλυστροκουμαριά, λαγομηλιά, κόμαρος
Περιγραφή των φύλλων, ανθέων και καρπών
- Φύλλα
Τα φύλλα της κουμαριάς είναι ωοειδή, λεία, οδοντωτά με δερματώδη υφή και γυαλιστερά στη πάνω επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι σκούρο, πράσινο στην επάνω επιφάνεια και ανοικτό πράσινο στην κάτω. Το χειμώνα κοκκινίζουν ελαφρά
- Άνθη
Τα άνθη της εμφανίζονται στο τέλος του φθινοπώρου με αρχές τον χειμώνα και μοιάζουν με λευκές ή ρόδινες καμπανούλες που κρέμονται σε ταξιανθίες. Ανθίζει δύο φορές το χρόνο(Μάιο και Σεπτέμβριο)
-Καρποί
Οι καρποί είναι εντυπωσιακοί. Είναι μικροί-σφαιρικοί. Φύονται μεμονωμένα, χρώματος πορτοκαλί ή κόκκινο, με γλυκιά γεύση και ευχάριστη οσμή
Το κούμαρο ως καρπός είναι από τα πιο γευστικά φρούτα της φύση, που για να φαγωθεί θα πρέπει να είναι κατακόκκινος και πολύ μαλακός στην υφή. Η κουμαριά μας προειδοποιεί πλήρως για το πότε πρέπει να τρώμε ένα κούμαρο. Το ανώριμο είναι στυφό και άγευστο
Πολλαπλασιασμός
Η κουμαριά πολλαπλασιάζεται με σπόρους που πέφτουν από τους καρπούς της στο έδαφος. Δεν ευδοκιμεί σε ασβεστούχα εδάφη, αλλά χρειάζεται όξινα, με μικρά ποσοστά υγρασίας
Ιστορία
Η κουμαριά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Κατά την μυθολογία η θεά Άρτεμης κρατούσε στα χέρια της κλάδο κουμαριάς και θεράπευε τα μικρά άρρωστα παιδιά
Συστατικά
-Τα φύλλα της κουμαριάς περιέχουν μικρή ποσότητα κουμαρίνη, τανίνη και φαινολικές ενώσεις
- Οι καρποί της περιέχουν υδατάνθρακες, πηκτίνες και οργανικά οξέα
-Ο φλοιός περιέχει δεψικές και αντισηπτικές ύλες
Θεραπευτικές δράσεις
-Τα νωπά φύλλα και βλαστοί της είναι διουρητικοί και στυπτικοί
-Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για διουρητικά προβλήματα και συγκεκριμένα κατά της διάρροιας, της ενούρησης, της κυστίτιδας, της δυσεντερίας, φλεγμονές του εντέρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης
-Βοηθά στις φλεγμονές
-Το μέλι από το άνθος της κουμαριάς έχει ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία όπως βοηθά στο στομαχόπονο, στη μείωση της χοληστερίνης και στις κεφαλαλγίες
-Ο καρπός της το κούμαρο θεωρείται διουρητικό. Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται στην δυσκοιλιότητα και αεροφαγία
Τα κούμαρα γίνονται νοστιμότατες κομπόστες, γρανίτες και μαρμελάδες. Επίσης γίνονται λικέρ, κονιάκ, γλυκά του κουταλιού

