ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΥΜΙΝΟ: Τι είναι και ποια η σημασία του

0

   Το κύμινο είναι η κοινή ονομασία του φυτού Κούμινον ή Κύμινον το ήμερον. Το φυτό κύμινον φτάνει σε ύψος τα 30-50εκ. Και συλλέγεται με το χέρι. Είναι ετήσιο ποώδες φυτό που μοιάζει με τον άνηθο, με ένα λεπτό λείο διακλαδισμένο στέλεχος που είναι 20-30εκ., ψηλό και έχει διάμετρο 3-5εκ.Τα άνθη είναι μικρά, λευκά ή ροζ και ο καρπός ατρακτοειδούς σχήματος που οι σπόροι του έχουν οκτώ κορυφογραμμές με κανάλια λαδιού, επιμήκους σχήματος, κίτρινου-καφέ χρώματος. Προέρχεται από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία, αλλά καλλιεργείται  και στο Μεξικό.

 Ιστορία

    Στην Αγία Γραφή  αναφέρεται  πως το χρησιμοποιούσαν σε σούπες και άρτους. Στην Αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν ως μπαχαρικό, αλλά και ως υλικό για ταρίχευση. Οι Αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν αυτό το μικρούλη σπόρο του κύμινου, ως το αντικείμενο οικονομίας του τσιγκούνη, που έλεγε <<τα χωρίζει όλα, ακόμη και το κύμινο>>,  εκτός των άλλων το χρησιμοποιούσαν στα φαγητά τους, ιδιαίτερα στα ψάρια, ενώ οι Ρωμαίοι σε σάλτσες και παστά ψάρια. Στην Ινδία έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό συστατικό των αναρίθμητων Kirmas, masalas, σε σούπες. Επίσης κατά τον Μεσαίωνα, ήταν ακόμη πολύ διαδεδομένο.

   Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι το έφεραν στην Αμερική, όπου και άρχισε να καλλιεργείται.  

    Αποτελεί τη βάση πολλών άλλων μπαχαρικών.

   Υπάρχουν δύο τύποι κύμινου το μαύρο και το πράσινο και οι δύο τύποι χρησιμοποιούνται στην Περσική κουζίνα.

Διατροφική αξία

   Το κύμινο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φαινολικές ενώσεις, τερπενοειδή κ.α, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και συστατικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες.

  Η διατροφική αξία του κύμινου αναφέρεται στις αναγραφόμενες ενδείξεις της συσκευασίαςτου που είναιπρωτεΐνες, λιπίδια,υδατάνθρακες,διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία(ασβέστιο, κάλιο, νάτριο,σίδηρο).

Υγεία 

-Καρδιαγγειακά νοσήματα

 Το κύμινο μειώνει τα επίπεδα της ολικής και LDL<<κακής >> χοληστερόλης και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της HDL<<καλής>> χοληστερόλης.

-Σωματικό βάρος

   Το κύμινο είναι από τα βότανα που συμβάλλουν στην απώλεια σωματικού βάρους. Αυτό έδειξε μελέτη, ότι η χορήγηση κύμινου μαζί με lime σε υπέρβαρα άτομα, που έλαβαν ποσότητα λίγο μεγαλύτερη, από τα λιγότερα υπέρβαρα, οδήγησε σε απώλεια βάρους των, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Τούτο συμβαίνει διότι βελτιώνει τους δείκτες σακχάρου και λιπιδίων. 

Καλλιέργεια και παραγωγή

   Ο κύριος παραγωγός και καταναλωτής κύμινου είναι η Ινδία. Παράγει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής και καταναλώνει το 63%. Άλλες χώρες παραγωγής είναι η Συρία, η Τουρκία και το Ιράν.

   Το κύμινο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Οι θερμοκρασίες για τη βέλτιστη παραγωγή είναι μεταξύ 25-30οC, γιαυτό το Μεσογειακό Κλίμα είναι το πλέον κατάλληλο.

Με ποια φαγητά ταιριάζει 

   Παραδοσιακά σε ελληνικές συνταγές το κύμινο χρησιμοποιείται σε συνταγές με κρέας και ειδικά  με κιμά. Όμως ταιριάζει πολύ σε συνταγές με όσπρια(φαλάφελ, ρεβιδοκεφτέδες), αλλά και για τους πιο τολμηρούς με ψάρι ψητό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

KPRINT Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΥΜΙΝΟ: Τι είναι και ποια η σημασία του

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ