Ο γλυκάνισος είναι ανθοφόρο φυτό στην οικογένεια των Απιίδων(ή Σκιαδοφόρων), είναι αυτοφυές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και Νοτιοδυτικής Ασίας, εδώ και 2000 χρόνια. Στην Ελλάδα επίσης είναι αυτοφυές, το βρίσκουμε δε κυρίως στα νησιά και είναι ένας από τους κύριους εκπροσώπους των βοτάνων που υπάρχουν σε αυτή, όπως η ρίγανη, η βαλεριάνα, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο και το θυμάρι.
Περιγραφή
Είναι ποώδες, πολυετές φυτό ύψους 0,9 μέτρου ή περισσότερο. Τα φύλλα στη βάση είναι απλά, μήκους 1-5 εκ, ενώ τα φύλλα που είναι υψηλότερα στους μίσχους, είναι φτερωτά πτερυγοειδή, διαιρούμενα σε πολυάριθμα μικρά φύλλα. Τα άνθη είναι λευκά διαμέτρου 3χιλ περίπου. Ο καρπός είναι μακρόστενος, ξηρό σχιζοκάρπιο, μήκους 3-6χιλ, που ονομάζεται <<γλυκάνισος>>.Συλλέγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και χρησιμοποιείται αφού ξηρανθή
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο γλυκάνισος μαζί με το αιθέριο έλαιο που περιέχει φροντίζει για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας, όπως παρακάτω
1- Καταπραΰνει το άσθμα και τον ερεθισμένο λαιμό, μειώνει τον βήχα και τις βλεννώδεις εκκρίσεις
2-Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και τους κολικούς του εντέρου, τον πονόδοντο και τους πόνους περιόδου
3-Βοηθάει στην πέψη
4-Έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθάει στην αποτοξίνωση των νεφρών και του παγκρέατος
5- Μειώνει τις αϋπνίες
6- Δρα ευεργετικά στο κυκλοφοριακό σύστημα
7- Ρίχνει τον πυρετό
8- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
9- Έχει ήπια καθαρτική δράση
10-Θεραπεύει τη βρογχίτιδα, τον κοκίτη και βραχνάδα της φωνής
Συμβουλές χρήσεις του γλυκάνισου
Ο γλυκάνισος αποθηκεύεται σε καλά σφραγισμένα βάζα, προκειμένου να διατηρείται αναλλοίωτος, η γεύση και το άρωμα του
Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρτοποιεία,ζαχαροπλαστική, μαγειρική, προκειμένου να δώσει γεύση και άρωμα, στους άρτους, κουλούρια, μπισκότα, πίτες, σαλάτες, διάφορα φαγητά.
Σημαντικό είναι το αφέψημα γλυκάνισου, γιατί έχει ευεργετικές ιδιότητες
Εις το εμπόριο κυκλοφορεί ευρέως σε καταστήματα τροφίμων, βοτάνων κλ.π, συσκευασμένο σε τυποποιημένες ασφαλείς συσκευασίες

