ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Μοσχοκάρυδο

0

Το μοσχοκάρυδο πρόκειται για καρπό τροπικού δένδρου, με ωοειδές σχήμα μήκους 2-3εκατοστά και πλάτους 1-2εκατ, καστανού χρώματος και αρωματικής γεύσης, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, συνήθως σε μορφή σκόνης, αλεσμένης ή τριμμένης. Αρωματικός λοιπόν καρπός που προέρχεται από διάφορα είδη δέντρων του γένους Myristica,καθώς επίσης και το είδος μοσχοκάρυδου με την ονομασία μασίς.

    Η πρώτη συγκομιδή του δέντρου μοσχοκάρυδου, ξεκινά 7-9 χρόνια μετά τη φύτευση τους και τα δέντρα φτάνουν τη πλήρη παραγωγή τους μετά από είκοσι (20) χρόνια. Από τα δέντρα αυτά παράγονται αρκετά άλλα εμπορικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αιθερίων ελαίων. 

Ιστορική αναδρομή του Μοσχοκάρυδου

   Το μοσχοκάρυδο πρωτοήρθε στην Ευρώπη από Πορτογάλους ναυτικούς, με τη φήμη πως ήταν ένα πολύτιμο μπαχαρικό που το κατανάλωναν κυρίως ως τονωτικό. Διαδόθηκε γρήγορα η φήμη του, καθώς έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Βοτανική καλλιέργεια

    Το κοινό ή αρωματικό μοσχοκάρυδο είναι ιθαγενές στις νήσους Μπάντα στις Μολούκες της Ινδονησίας, αλλά καλλιεργείται και σε άλλες χώρες χώρες όπως Μαλαισία, Νέα Γουινέα, Ινδία, Κεϋλάνη.

Μαγειρικές Χρήσεις  

    Το κοινό μοσχοκάρυδο και το μασίς, έχουν παρόμοιες οργανοληπτικές ιδιότητες με τη διαφορά το κοινό να έχει ελαφρώς γλυκύτερη και το μασίς μια λεπτότερη γεύση, γι αυτό προτιμάται στα ελαφρά πιάτα, για τη φωτεινή πορτοκαλί απόχρωση που προσδίδει.

    Το μοσχοκάρυδο επίσης χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό πολλών πιάτων.

 Στην Μαλαισιανή κουζίνα  η φλούδα του μοσχοκάρυδου αναμειγνύεται επίσης δημιουργώντας μια φρέσκια πράσινη πικάντικη γεύση χυμού μοσχοκάρυδου, λευκού χρώματος, ο οποίος πίνεται παγωμένος.

 Στην Ινδική κουζίνα το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα. Επίσης προστίθεται σε μικρές ποσότητες ως φάρμακο για βρέφη.

 Στην Ινδονησιακή κουζίνα το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα, κυρίως σε πολλές σούπες, όπως σούπα soto, Baso.

 Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής το μοσχοκάρυδο χρησιμοποιείται σε αλμυρά πιάτα.

Στην γνήσια Ευρωπαϊκή κουζίνα το μοσχοκάρυδο και το μασίς χρησιμοποιούνται  ειδικά στα πιάτα με πατάτες και στα προϊόντα κρέατος, επίσης συχνά στο ρυζόγαλο. 

Στην Ολλανδική κουζίνα το μοσχοκάρυδο προστίθεται στα λαχανικά(λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, αμπελόφυλλα).

Στην Ιταλική κουζίνα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως μέρος της γέμισης σε πολλά είδη ζυμαρικών με γέμιση κρέατος, όπως τορτελίνια

Στις ΗΠΑ το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό ως το κύριο μπαχαρικό της κολοκυθόπιτας, συχνά σε απλές συνταγές για χειμερινές κολοκύθες.

Αιθέρια έλαια

   Τα αιθέρια έλαια που λαμβάνονται με απόσταξη του ατμού χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και τις φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Ιατρική χρήση

-Ενισχυτικό εγκεφάλου Μια από τις ιδιότητες του μοσχοκάρυδου είναι πως βοηθά στην τόνωση του εγκεφάλου, προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και βοηθάει σε πολλές νευρολογικές διεργασίες.

-Καρδιά Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει τις λειτουργίες της καρδιάς.

-Νεφρά και συκώτι Βοηθάει στην φυσική λειτουργία  απομάκρυνσης των τοξικών από το συκώτι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων των νεφρών και κάποιες έρευνες αναφέρουν πως  βοηθούν να διαλυθούν οι πέτρες στα νεφρά.

-Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου Έρευνες δείχνουν πως το μοσχοκάρυδο μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία. Κάποια συμβουλή αναφέρει ότι μπορεί να προστίθεται στο βραδινό αφέψημα λίγο μοσχοκάρυδο πριν τον ύπνο. 

-Αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών Το μοσχοκάρυδο βοηθάει στην μείωση των στομαχικών διαταραχών, του πρηξίματος, στην διαδικασία της πέψης, αλλά και στην  αντιμετώπιση  της διάρροιας.

Συμπέρασμα Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το μοσχοκάρυδο σε ζεστά αφεψήματα, σε μαρινάδες για κρέας, σε σάλτσες, αλλά και στα γλυκά.

   Είναι ένας καρπός θαυμάσιος, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, για το σώμα και το πνεύμα.

                                                  ΤΡΠΟΔΙΑΝΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

                                                                    ΧΗΜΙΚΟΣ

                                                             (Τ.Υπ.Αγοράς Τροφίμων)

                                                   Πηγές -NED NUTRICION-ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  

                                                             

                                                               

         

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Μοσχοκάρυδο

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ