ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η διατροφή των σκανδιναβικών λαών

0

Από τις μέχρι σήμερα διάφορες αναφορές και έρευνες που έχουν διεξαχθεί  όσο αφορά τις διατροφικές συνήθειες λαών της συγχρόνου εποχής, η ιδεωδέστερη και ασφαλέστερη για την υγεία θεωρείται η μεσογειακή κουζίνα γνωστή για την προστασία που χαρίζει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός από αυτή σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι και η σκανδιναβική διατροφή, γιατί προσφέρει οφέλη στην υγεία, λόγω της σύνθεσης της. Η σκανδιναβική διατροφή ή άλλως γνωστή ως δίαιτα Νόμα , είναι πλούσια σε ψάρια, κυνήγι, σπαράγγια, μύρτιλλα, μούρα ,που  συμβάλλει, κατά τους ειδικούς, στον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού και παράλληλα χαρίζει προστασία ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ονομασία Νόμα προέρχεται από τον ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, το οποίο χρησιμοποιεί για την παρασκευή των πιάτων του αποκλειστικά και μόνο ντόπια προϊόντα, τα οποία  περιλαμβάνουν τα παραπάνω.

Η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια από τον βορρά κατά τους ερευνητές δεν έρχεται να αντικαταστήσει την ευεργετική μεσογειακή, πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Θα μπορούσε  όμως να προσφέρει μια διατροφική λύση για τους κατοίκους Βορείων χωρών, οι οποίοι επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής και αδυνατούν να βρουν μεσογειακά προϊόντα.

Μια βασική μελέτη που διενεργήθηκε γύρω από την δίαιτα των βορείων, αναφέρει ότι μια ισορροπημένη σκανδιναβική διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει την εναλλακτική,  στην μεσογειακή διατροφή.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 166 παχύσαρκα άτομα από την Φιλανδία, την Σουηδία, την Δανία, και την Ισλανδία. Οι ερευνητές παρατήρησαν μετά πάροδο 24 εβδομάδων, ότι οι δείκτες της <<κακής>> χοληστερόλης (LDL) στους εν λόγω εθελοντές που ακολούθησαν την σκανδιναβική διατροφή, είχαν πέσει της τάξεως του 4%, ενώ η <<καλή>> χοληστερόλη τους (LDL), είχε αυξηθεί.

Συγκριτικά στη μεσογειακή διατροφή όσοι την ακολουθούν σταθερά για το ίδιο χρονικό διάστημα(24 εβδομάδες), η <<κακή>> χοληστερίνη περιορίζεται κατά 6%-9%.

Επιπρόσθετα η σκανδιναβική  βόρεια δίαιτα έδειξε να περιορίζει την παραγωγή χημικών ουσιών που οδηγούν σε φλεγμονές του αίματος και συνδέονται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην μεσογειακή διατροφή να είναι η πολυτιμότερη και πιο αποτελεσματική στην υγεία, είναι  ολόκληρος  μεσογειακός τρόπος ζωής που κάνει την διαφορά στην ψυχική υγεία μεταξύ των μεσογειακών λαών και των βορείων λαών, φυσικά και οι κλιματολογικέςσυνθήκες-ηλιοφάνεια, από τις οποίες παράγεται η αντικαταθλιπτικήβιταμίνη D, η οποία ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης στους ανθρώπους.

Αυτοί είναι οι λόγοι που στους μεσογειακούς λαούς, διαπιστώνονται λιγότερα προβλήματα υγείας (καρδιολογικά,κυκλοφοριακά, καρκίνοι, κατάθλιψης), από τους βόρειους λαούς .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ