ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο αυθεντικοί είμαστε;

0

Σ’ έναν κόσμο όπου η χειραγώγηση της εικόνας και η παραπληροφόρηση δεν παύουν να γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση, το επίθετο "authentic" (αυθεντικός -ή -ό) ήταν η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού αγγλικών Merriam-Webster, ανακοίνωσε η συντακτική ομάδα του ιστοτόπου.

Αυθεντικό είναι ένα προϊόν, π.χ. ένα ζευγάρι sneakers, το οποίο φέρει σειριακό κωδικό της μάρκας και οι συλλέκτες γνωρίζουν ότι χάνει 50% της αξίας του με το που ανοίξεις το κουτί. Αυθεντικές, πολύ συχνά, χαρακτηρίζονται οι εμπειρίες που υπόσχονται τα ταξιδιωτικά γραφεία στους πελάτες τους, λέγοντας ότι θα ζήσουν κοντά στους ντόπιους. Ως αυθεντικό περιγράφουμε ένα άτομο το οποίο δρα αυθόρμητα, αφιλτράριστα και πηγαία,·που όπως λέμε, διαβάζεται σαν ανοιχτό βιβλίο.

Αυτό ακριβώς το λήμμα ήταν εκείνο που συμβουλεύτηκαν περισσότερο οι χρήστες, ανέφερε σε ανάρτησή της η συντακτική ομάδα της ψηφιακής έκδοσης του λεξικού, κρίνοντας πως το γεγονός αντανακλά τις ανησυχίες των Αμερικανών για την τεχνητή νοημοσύνη, την ταυτότητα, ή τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, διασημότητες με τεράστια προβολή, όπως η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, επέμειναν φέτος στη σημασία που έχει να είναι κανείς αυθεντικός.

Εξάλλου ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ, που επίσης απασχολεί συχνά τα μέσα ενημέρωσης, κάλεσε ηγέτες και όσους παίρνουν αποφάσεις να εκφράζονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης "με αυθεντικό τρόπο".

Το λήμμα της λέξης ξεπέρασε σε αριθμό τις αναζητήσεις για τη λέξη "deepfake", η οποία περιγράφει την πειστική παραποίηση του περιεχομένου ηχητικών καταγραφών ή βίντεο.

Ανάμεσα στα λήμματα με τις περισσότερες αναζητήσεις και επισκέψεις φιγουράρει επίσης η λέξη "coronation" (στέψη), το ενδιαφέρον απογειώθηκε την περίοδο που ανέβηκε στον θρόνο ο μονάρχης Κάρολος Γ΄ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάιο, πάντα κατά τη συντακτική ομάδα του λεξικού.

Ποιός είναι τελικά ο αυθεντικός άνθρωπος στις μέρες μας; Είναι αυτός που αγαπά πιο πολύ τον αγώνα από την νίκη. Αυτός, που η πίστη του είναι πιο δυνατή απ’ τον ορθό του λόγο, η καρδιά του πιο ανοιχτή κι έτοιμη από την ικανότητα του να κατανοεί και να βάζει σε λέξεις την ουσία.

Αυτός που αναγνωρίζει την αλήθεια περισσότερο μέσα στα μυστήρια, παρά σε ό,τι μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει. Που μπορεί να διακρίνει το μάταιο από το γνήσιο, το πλασματικό από το αληθινό. Που δεν νιώθει αυτολύπηση.

Στις δυσκολίες προτιμά να «τεντώνει» την ψυχή του στην προσευχή, στην αυτοπαράδοση και στο να σκέφτεται λιγότερο. Ο αυθεντικός αναζητητής της αλήθειας, δίνει συνεχή αγώνα για να μπορεί να διακρίνει το δικό του θέλημα από το θέλημα του Θεού, και να διευρύνεται ο ίδιος για να το χωρέσει.

Η οντότητα του αυθεντικού ανθρώπου δεν είναι κάτι που ήδη υπάρχει κι οφείλει ο καθένας μας να μιμηθεί. Είναι κάτι που λιθαράκι με λιθαράκι χτίζεται και καλείται ο καθένας μας να γεννήσει, και, δι’ αυτής, να γεννηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αυθεντικότητα είναι αυτή που αναδεικνύει την ιερότητα και την μοναδικότητα του προσώπου. Αντίθετα, στον βαθμό που πληγώνει κανείς εντός του το επιτακτικό αίτημα της αυθεντικότητας, αναπτύσσει νευρωτικά συμπτώματα, στην ασυνείδητή απόπειρά του να αντισταθμίσει την ενοχή του για την προδοσία που επιτέλεσε ο ίδιος εναντίον του εαυτού του…

Οι ειδικοί τα έχουν επεξεργαστεί όλα αυτά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να το νοιώσεις στη ζωή σου. Και φανταστείτε πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αποκλειστικά και μόνο με αυθεντικούς ανθρώπους. Θα πείτε, μα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Ρεαλιστικά μιλώντας, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι αδύνατον. Όμως μπορεί να γίνει και θα γίνει πολύ σύντομα, όπως όλα δείχνουν, στο νέο κόσμο που σχεδιάζει ο Δημιουργός, όπως ακριβώς ήταν και ο αρχικός σκοπός του για τους ανθρώπους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ